Barnläkarna: Ingen skärmtid för yngsta barnen

”Vi ser att det är en folkhälsofråga”

Publicerad 2023-02-06

Svenska Barnläkarföreningen vill se hårdare rekommendationer för barns skärmanvändning.

Noll minuter skärmtid för barn under två år.

Det tycker barnläkarna ska bli nya riktlinjer.

– Man har sett att ju tidigare man introducerar skärm och ju mer dos skärm barnet får desto större påverkan har det på språkutvecklingen, säger Svenska Barnläkarföreningens ordförande Ulrika Ådén,

Barn under två år bör inte ha någon skärmtid alls. Så lyder världshälsoorganisationens, WHO:s, riktlinjer som länder som Norge och USA tagit efter.

Nu vill Svenska barnläkarföreningen att Folkhälsomyndigheten ska införa hårdare rekommendationer för barn mellan 0–2 år när det gäller skärmanvändning – att barn under två år bör undvika skärmanvändning helt, såvida det inte rör sig om videosamtal med närstående. Något TV4-nyheterna rapporterat om.

– Vi ser att det är en folkhälsofråga. De har rekommendationer för fysisk aktivitet och då tycker vi att man ska ha det för skärmanvändning också, som inte bara påverkar motoriken utan även utvecklingen av språket, intellektuella funktioner och samspelet, säger Ulrika Ådén, ordförande för Svenska Barnläkarföreningen.

Det är riskerna

Ulrika Ådén, ordförande för Svenska Barnläkarföreningen.

Detta har att göra med det kritiska tidsfönstret för hjärnans utveckling, att hjärnan lär sig vissa saker, som språk, vid en viss tidpunkt.

– Det kan bli svårare att ta igen den utvecklingen senare.

– De riktigt små barnen lär sig genom att utforska omvärlden genom att känna, lyssna, titta på andra människor, samspela och röra sig. Allt det här sker enligt en förprogrammerad hjärnutveckling som har varit likadan under hela historien och alla tidsåldrar. Man har sett att ju tidigare man introducerar skärm och ju mer dos skärm barnet får desto större påverkan har det på språkutvecklingen hos barnet. Barn behöver dessutom ha ögonkontakt för att lära sig, och för sin kognitiva utveckling.

Försök hitta alternativa strategier

Ulrika Ådén förstår att det kan vara svårt att efterleva råd om helt skärmfri tid. Men hon menar att det är bra om man som förälder är medveten om att barn behöver samspel med andra för att lära sig.

– Man kan försöka hitta alternativa strategier för de allra minsta barnen. Som leksaker som hjälper de utveckla sina sinnen. Sedan är det inte säkert att varje enskilt barn löper större risk att få påverkan på språket bara för att de håller på med skärmar. Men generellt sett, för hela gruppen barn, är det en påverkan.

Vad säger Folkhälsomyndigheten om ert krav?

– Folkhälsomyndigheten har sagt att det inte ingår i deras uppdrag som det ser ut just nu.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu