Gravid

presenteras av

Coronavaccinen effektiva för gravida

Antikropparna förs till barnet

Av:  TT

De två mRNA-vacciner mot covid-19 som är godkända i Sverige resulterade i ett robust immunsvar hos gravida, ammande kvinnor samt deras barn.
De två mRNA-vacciner mot covid-19 som är godkända i Sverige resulterade i ett robust immunsvar hos gravida, ammande kvinnor samt deras barn.

Vaccin mot det virus som orsakar covid-19 resulterar inte bara i ett robust immunsvar hos gravida och ammande kvinnor. Antikropparna förs dessutom vidare till både foster och barn, enligt en ny studie.

Vaccinerna från Pfizer-Biontech och Moderna har visat sig vara effektiva mot det virus som orsakar covid-19 hos vuxna, inklusive äldre personer.

Men hur är det för gravida och ammande kvinnor? Några sådana ingick nämligen inte i de kliniska studier som ligger till grund för deras respektive godkännande i USA och Europa.

Nu redovisar forskare vid bland annat Massachusetts General Hospital i USA resultat från en studie av 131 kvinnor i reproduktiv ålder; av vilka 84 var gravida, 31 ammande och 16 vare sig gravida eller ammande.

Deltagarna fick ett mRNA-vaccin mot sars-cov-2, antingen det från Pfizer-Biontech, eller Moderna.

Även hos barnen

Resultaten, som redovisas i tidskriften American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG), visar att vaccinerna resulterade i liknande antikroppsnivåer i de tre olika grupperna. Förekomsten av biverkningar var liten och även den jämförbar mellan grupperna.

"De här resultaten om vaccinernas effektivitet är mycket uppmuntrande för gravida och ammande kvinnor, som var exkluderade i de kliniska vaccinprövningarna", säger en av forskarna, Andrea Edlow, i ett pressmeddelande från Massachusetts General Hospital.

Därutöver fanns antikroppar i de prover som togs från navelsträngsblod respektive bröstmjölk, vilket enligt forskarna visar att de även förs vidare till de nyfödda.

"Tydliga bevis"

"Vi har nu tydliga bevis för att covidvacciner kan inducera en immunitet som skyddar nyfödda", säger Galit Alter, senior författare till den aktuella studien.

Resultaten är viktiga, enligt forskarna, eftersom gravida löper större risk att drabbas av svår sjukdom till följd av covid-19. På Folkhälsomyndighetens hemsida konstaterar myndigheten att gravida har "något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt".

Studien visade också att Modernas vaccin resulterade i högre nivåer av IgA-antikroppar i slemhinnorna, efter den andra dosen, jämfört med det från Pfizer-Biontech.

Enligt forskarna är det ett viktigt fynd, eftersom viruset tar sig in via slemhinnor i näsa, ögon och mun.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.