Mejla

Angelica Öhagen

Så lätt raderade 4-åringen min låsta telefon

Vill varna andra småbarnsföräldrar

Publicerad:
Uppdaterad:
Under semestern blev allt på Angelica Öhagens mobil raderat.
Foto: TT
Under semestern blev allt på Angelica Öhagens mobil raderat.

FAMILY

En semesterdag lyckades min 4-åring radera allt innehåll på min iPhone, trots att den var låst med lösenord.

På bara några knapptryckningar var bilder, kontakter och meddelanden raderade – och kommer aldrig igen.

Det var med en pulserande ångest inom mig som jag hörde mannen på Apple-supporten meddela att de tyvärr inte kunde göra någonting för att återskapa mina foton. De var borta för alltid. Och där satt jag som ett frågetecken, helt chockad över hur lätt det varit för mitt barn att radera allt innehåll på min iPhone.

Jag hade satt den på laddning i vårt sovrum en dag under semestern. Vi hade fullt upp med annat och jag valde att vila helt från telefonen, något det några timmar senare visade sig att min fyraåring inte gjort. När jag skulle skicka ett meddelande på kvällen hälsade den mig på flera olika språk, istället för att uppmana mig att skriva in lösenord. Bakgrundsbilden på barnen var borta. Allt var borta.

 

Trots att min fyraåring inte kunde koden till min låsta mobiltelefon hade hon lyckats avaktivera den. Radera den. Mobilen frågade om jag ville skapa en ny telefon från en säkerhetskopia på datorn eller från en iCloud-kopia. Om jag ska vara ärlig kan jag inte minnas senaste gången jag kopplade in telefonen i datorn, det var många år sedan. Så kvar fanns hoppet om iCloud och att jag av någon anledning ställt in den på att skapa säkerhetskopior. Det hade jag gjort, men bara var sjunde dag.

Alla bilder och videoklipp från veckans semester i Skåne var borta. Killen på Apple-supporten sa att det här tyvärr händer ibland och att det inte finns något man kan göra åt det. Trycker man in fel lösenord på telefonen för många gånger blir den inaktiverad, först en minut och sedan för alltid. Ett system som uppenbarligen inte har uppfunnits av någon med nyfikna barn. Jag frågade vår IT-support om det fanns något man kan göra för att förhindra att det här sker igen, och fick till svar att hålla telefonen borta från barnen. Och hur lätt är det?

 

Vartenda eluttag i vår lägenhet är placerat nere vid golvet, förutom ett vid köksbänken och ett i badrummet – där telefonen lever farligt av helt andra anledningar. De flesta av mina bekanta hade ingen aning om hur lätt barnen kan radera deras telefoner, förutom de två som redan varit med om det. Därför skriver jag den här krönikan, för att varna er andra småbarnsföräldrar så att ni kanske slipper vara med om samma sak. Hur ni ska gå till väga för att undvika det har jag dock ingen aning om. Kvar i mitt huvud ekar fortfarande supportkillens ord ”Om du trycker in fel lösenord för många gånger raderas din enhet. Då tas alla dina data och inställningar bort och det finns inget vi kan göra.”

 

Uppdatering: Tack till er kunniga läsare som hört av er. Uppdateringen som raderar all data efter 8 misslyckade försök att ange lösenordet går att ta bort. Inställningar > Touch ID och lösenord > Radera data


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!


Av: Angelica Öhagen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY