De som bor ihop utan barn är mest nöjda med livet

Ny undersökning från SCB

Av: 

Malin Wigen

De som bor utan barn är lyckligast, enligt undersökning.

Foto: Getty images

Relation | Family

Barn är en milstolpe för många och bringar stor lycka i livet. Men trots detta är de som bor ihop utan barn de som är mest nöjda, enligt en ny undersökning.

Statistiska centralbyrån har gjort en undersökning där de tittat på hur nöjdheten i livet påverkas av barn i hushållet. Personerna som deltagit i undersökningen är mellan 20 och 65 år gamla och har uppgett att de har bra eller mycket bra hälsa.

Undersökningen visar att 38 procent av befolkningen är mycket nöjda med livet. De som bor med någon annan är mer nöjda med livet än någon som bor ensam.

Men allra nöjdast är de som inte har barn hemma. Bland dem är 52 procent mycket nöjda med livet, jämfört med de som bor ihop med någon och har barn under 18 år i hushållet – bland dem är 41 procent mycket nöjda med livet.

Det finns skillnader utifrån kön. Bland kvinnor som är sammanboende utan barn är 56 procent mycket nöjda med livet, jämfört med sammanboende kvinnor med barn under 18 år där 42 procent känner sig så pass nöjda.

Män är mindre påverkade att bo med barn än vad kvinnor är, för dem verkar det istället vara av större betydelse att bo ihop med någon än att ha barn i hushållet.

De är mest nöjda med ekonomin och fritiden

Undersökningen visar också att den ekonomiska situationen kan påverka hur nöjd man är med livet. Ensamstående oroar sig generellt mer för ekonomin än de som bor med någon. Och personer som har barn oroar sig mer än de utan.

De som är samboende och barnfria är dessutom mest nöjda med fritiden.  Även de som är sammanboende och har barn som är 18 år och äldre i hushållet är mer nöjda med sin fritid.

När det kommer till relationer är är sammanboende i högre utsträckning nöjda med sina relationer än ensamboende, oavsett om de har barn eller inte. Allra nöjdast är dock sammanboende kvinnor utan barn. Av dem är 75 procent mycket nöjda med sina relationer, jämfört med 60 procent av männen i samma situation.

Sammantaget visar undersökningen att de som är sammanboende utan barn är mest nöjdast med livet, sin ekonomi, tid till nöjen och relationer, skriver SCB.

Fakta: Undersökningen

Analysen är baserad på en urvalsundersökning där 5831 har blivit intervjuade. Av dess ingår 3132 i gruppen 20-65 år med bra eller mycket bra hälsa och som inte lever i svår materiell fattigdom.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea på böcker inför semestern - gör ett superklipp här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Undersökning: Så är svenska småbarnsföräldrar otrogna

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Relation | Family

Barn & unga

Familj

Familjeliv

MER OM FAMILY

Svenska mammor: Vi tar mest ansvar hemma

Undersökning: Så är svenska småbarnsföräldrar otrogna

Psykologen: Det är okej att ljuga om att jultomten finns