Gravid

presenteras av

Allt om ägglossning: Symtomen att ha koll på

Menscykel: Så fungerar den

Uppdaterad 2021-09-21 | Publicerad 2021-07-09

Skriv ned dina mensdagar i en kalender under en period för att lära dig om din menscykel.

Vad är menscykel och hur lång är den? När har man ägglossning och hur länge? Vilka är symtomen? Och vad är sambandet mellan mens och ägglossning? Zoha Saket, specialistläkare inom gynekologi och reproduktionsmedicin reder ut.

Zoha Saket är specialistläkare inom gynekologi och reproduktionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Här nedan förklarar hon bland annat hur menscykeln fungerar, vad ägglossning är och hur man ska tänka om man vill bli gravid.

Menscykel – så lång är den

Menscykeln börjar med mensens första dag och tar slut dagen innan nästa mens börjar. Längden på menscykeln är olika lång för olika kvinnor, men vid regelbunden mens är den cirka 21–35 dagar lång.

– Vill man lära sig om sin menscykel är det bra att man skriver upp sina mensdagar i en kalender under en period. På så sätt kan man ta reda om man har en regelbunden mens, hur länge den varar och hur lång ens cykel är, säger Zoha Saket.

Så fungerar menscykeln

Menscykeln regleras av olika hormoner som samverkar med varandra och gör att kvinnan får ägglossning och mens. Menscykeln går att dela in i två faser: follikelfasen och lutealfasen.

Follikelfasen

Follikelfasen är äggblåsans fas (follikel = äggblåsa). Follikelfasen kan variera i längd, för vissa är den en vecka, för andra är den två eller tre veckor. Det gör att man har olika lång menscykel.

Det är i början av den här fasen som man har sin mens och äggblåsor utvecklas i äggstocken. Äggblåsorna innehåller i sin tur äggceller. Av dessa äggblåsor är det en, eller max två, som kommer att bli dominant och fortsätta växa och slutligen släppa ifrån sig ägg – det vill säga det som kallas ägglossning. Resten av äggblåsorna tillbakabildas.

Ägget som lossnar kommer att fångas upp av äggledartratten där det kan befruktas av spermier.

Under follikelfasen och inför ägglossning har hormonerna FSH och östrogen en viktig roll. FSH gör så att det bildas ägg och östrogen ökar när äggblåsorna utvecklas och gör att livmoderslemhinnan förtjocknar inför att ett ägg ska lossna.

Lutealfasen

När ett ägg har lossnat inleds lutealfasen, ägglossningen initieras av att hormonet LH stiger rejält. Denna fas är konstant för alla kvinnor och brukar variera mellan 10–14 dagar, den pågår tills follikelfasen påbörjas igen, det vill säga när du får din mens.

Under lutealfasen faller äggblåsan som släppt ägget samman och bilder en gulkroppscysta (corpus luteum). Den producerar hormonet progesteron. Kroppen behöver det hormonet för att mjuka upp livmoderslemhinnan, vilket gör det enklare för ett befruktat ägg att fästa.

Om man blir gravid kommer gulkroppscystan hänga kvar och fortsätta att producera hormonet under graviditeten. Men blir man inte gravid kommer gulkroppscystan att falla sönder. Då sjunker nivån av progesteron och du får mens.

Vad är ägglossning och varför har man det?

Ägglossning är när den dominanta äggblåsan som har vuxit till sig under follikelfasen brister och släpper ifrån sig ett ägg.

Funktionen av en ägglossning är att kunna möjliggöra en graviditet, ägglossningen har man i den fertila perioden av livet.

Ägglossning och mens, hur hänger det ihop?

När man väl har sin ägglossning så bildas gulkroppscystan som producerar hormonet progesteron – hormonet som mjukar upp livmoderslemhinnan inför ett eventuellt befruktat ägg. Om man inte blir gravid förlorar gulkroppscystan sin funktion och den faller sönder. Det i sin tur är en signal som får livmoderslemhinnan att stötas ut som en blödning, det vill säga att man får mens.

Kan man ha ägglossning även om man inte har mens?

Den som undrar över detta har nog en oregelbunden mens, menar Zoha Saket.

– För vissa kan det gå två månader mellan sina menstruationer och då kan man fråga sig om man har haft sin ägglossning eller inte. Men det är så att om man har haft ägglossning så kommer man att få mens efter cirka två veckor, om man inte blir gravid under den ägglossningen. Det är osannolikt att man har haft ägglossning om mensen aldrig kommer.

Symtom vid ägglossning

Zoha Saket, specialistläkare inom gynekologi och reproduktionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vissa kvinnor känner tydligt av sin ägglossning varje månad, vissa känner av det enstaka gånger och några känner inte av sin ägglossning överhuvudtaget.

Här nedan listar Zoha Saket symtomen som kan uppstå vid ägglossning:

  • Flytningar

I samband med sin ägglossning så blir flytningen genomskinlig/glasklar och lite seg och trådig.

  • Temperaturen

Ens temperatur stiger ungefär en halv grad till en grad när progesteronnivåerna i kroppen går upp, vilket de gör efter en ägglossning.

– Att titta på temperaturen är dock ett svårt sätt att förutse en ägglossning på då den stiger först efteråt. Om man ska utgå från temperaturen gäller det att använda sig av rätt termometer som visar temperaturen i decimaler och att man mäter temperaturen samma tid, varje dag. Det är dock inget hundraprocentigt sätt.

  • Ont i ena sidan av magen

I samband med att äggblåsan brister och ägget kommer ut så kan man få ont i ena sidan av magen. I enstaka fall kan det göra så pass ont att man måste besöka akutmottagningen.

– Det beror ofta på att när äggblåsan spricker så spricker även ett kärl vid den, det gör att det kommer blod i buken, vilket gör väldigt ont. Men det är ovanligt.

Tips: För dagbok över symtom

Det är individuellt hur man upplever något i sin kropp. Symtomen ovan är sådana som är allmänt kända – men du kan ha helt andra symtom.

– Det är bra att man för mensdagbok för att lära känna sin kropp och se om man har återkommande symtom som hänger ihop med menscykeln. Det kan vara så att man exempelvis har pms, vilket hänger ihop med lutealfasen – det vill säga perioden från ägglossning till mensstart, säger Zoha Saket.

Kan ägglossning göra ont? Kan man lindra det i så fall?

För vissa kan det göra ont, Det går att ta värktablett – om man inte planerar att bli gravid.

– Då ska man helst undvika Ipren och liknande grupper läkemedel. Man får nöja sig med Alvedon, säger Zoha Saket.

Om man inte planerar att bli gravid och har en besvärlig smärta kan p-piller hjälpa, på så sätt undviker man ägglossning.

– Det är bra att prata med sin gynekolog för individuella tips.

Då har du ägglossning

Om man räknar ut hur lång ens menscykel är och den är regelbunden så kan man veta att ägglossning sker cirka 14 dagar (plus minus några dagar) innan mensen brukar komma.

– Det vanligaste är att man har 28 dagars menscykel. Om man har det kommer man ha ägglossning dag 14, 15, 16, 17 eller 18 på menscykeln. Det vill säga 28 dagar minus 10–14 dagar.

– Man kan testa sig med ägglossningsstickor ett par månader för att lära känna sin kropp, men det första du kan göra är att föra data över din menscykel.

Kalender med inringat datum för ägglossning och ett ägglossningstest som visar positivt. Nu är chansen störst att bli gravid.

Så vet du att du har ägglossning

Om du har symtom, som nämns här ovan, kan du ana när du har ägglossning. Annars finns ägglossningsstickor som du gör ett urintest med. De mäter när nivån av LH-hormonet pikar. LH, luteiniserande hormon, har en topp cirka 48 timmar före ägglossning.

Ägglossning och graviditet – hur ska man tänka om man vill bli gravid?

När ägget har lossnat lever det i ungefär ett dygn och kan befruktas. Spermier lever dock i ungefär fem till sex dygn.

– Därför är det bra att ha samlag innan ägget lossnar, så att spermierna redan finns där redo att befrukta det.

Cirka 90 av heterosexuella par som har ett regelbundet samliv brukar bli gravida inom ett år. Det är dock viktigt att ha i åtanke att man inte är fertil hur länge som helst.

– Om man har försökt att bli gravida i ett år men inte lyckats är det viktigt att man söker hjälp och inte väntar för länge. Är det så att man har oregelbunden mens finns det anledning att söka hjälp tidigare än så.

Texten är faktagranskad av Zoha Saket, specialistläkare inom gynekologi och reproduktionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Följ ämnen i artikeln

MER OM FAMILY