Stor oro för coronasmittan i förskolan

Förskolepersonal om att jobba under pandemin

Publicerad 2020-11-22

Precis som i våras går förskolepersonalen till jobbet för att ta hand om de yngsta, när smittspridningen är ett faktum.

Då som nu känner de oro, om än inte större.

– Vi är en nedprioriterad grupp.

I Facebookgruppen ”Förskolan covid-19” delar förskolpersonal med sig av sin oro för att bli smittade på sitt jobb. Enligt Monique le Roux Svalberg, rektor på Cosmos Montessoriförskola och medlem i gruppen, verkar oron större nu än i våras av två huvudsakliga orsakar. Dels så känns coronaviruset mer nära inpå – många känner någon som är smittad. Och dels handlar det om ”sjudagarsregeln”.

– Nu får de komma efter sju dagar hemma, trots symtom, vilket kan ha ökat oron. Regeln skulle behöva ändras, så att barn är hemma tills de är friska, som i våras. Då var både pedagoger och barn mindre sjuka. Nu ser vi en ökad smittspridning bland pedagoger.

Folkhälsomyndigheten har sagt att barn inte är de främsta pådrivarna av smittan, något hon ifrågasätter.

– Barn i alla tider har varit smittbärare av många sjukdomar, så varför skulle de inte vara det just nu?

 Monique le Roux Svalberg, rektor på Cosmos Montessoriförskola, berättar om oron.

Behöver ha större respekt

Hon önskar att vårdnadshavare skulle vara mer samarbetsvilliga. I samtal med flera rektorer tolkar hon att det ofta uppstår konflikter mellan vårdnadshavare och personal, detta när barn med symtom lämnas i förskolan.

– Det blir tungarbetat för pedagogerna när de motarbetas och ifrågasätts och måste försvara sitt beslut om att vilja skicka hem barnen. Det tar mycket tid från arbetsuppgifterna, energin går till fel saker.  Vi skulle uppskatta om vårdnadshavare visade större respekt för vårt arbete.

På hennes förskola har det inte varit så mycket tjafs även om det händer. Men vårdnadshavare har hotat med att byta förskola, när hon bett om hjälp eller utifrån de åtgärder som förskolan tar för att minska smittspridning.

– Flera av pedagogerna var hemma med symtom och då bad jag vårdnadshavare, som hade möjlighet, att ha sina barn hemma i en till två dagar för att inte belasta personalen, vilket för min del var en säkerhetsfråga. Någon vårdnadshavare ifrågasatt detta och menar att barnet har rätt till förskola och behöver träffa andra barn.

Vädjan: Håll barnen hemma i jul

Förutom bättre samarbete med vårdnadshavare  vill hon och kollegor att Folkhälsomyndigheten skulle ändra sin riktlinje gällande karantän. Som det är nu får yngre barn gå till förskolan, trots att någon hemma är sjuk i covid-19.

– Det är en stor frustation. Varför ska barnet riskera att bära med smittan? Vi måste vara rädda om våra pedagoger.

Dessutom önskar de att föräldralediga, permitterade och arbetssökande skulle hålla sina barn hemma nu när det är en pressad situation. Förskolepersonal vabbar själva och är hemma sjuka. Det innebär lägre personalstyrka.

– De som behöver ha sina barn i förskolan ska ha det, men inte alla just nu. Det är endast under de strikta restriktionerna som råder just nu vi begär detta, inte annars.

Monique tycker även att förskolepersonal skulle ha förtur till provtagning av covid-19 som vårdpersonal, så att de snabbt kan vara tillbaka i arbete. Dessutom bör alla förses med skyddsutrustning menar hon, något hon själv införskaffat till sin personal.

Nu närmar sig julen, en tid då personalen har möjlighet till vila, om vårdnadshavarna kan hålla barnen hemma. Något hon vädjar om.

– Det är en tydlig trend i år bland många förskolor att flera har anmält behov av förskola under julen, är det för att man inte kan resa? Tänk efter. Du kanske kan vara med dina barn under julen och låta pedagogerna vara lediga.

”Covidsjuka får lämna sina barn”

Hatice, Samantha, Anneli, Marlene jobbar på en förskola i Gävle. De är främst oroliga för att bli smittade av de många vuxna de möter dagligen.

– Vi vet inte vem som är smittad. Även om man försöker hålla distans så kan det vara svårt. De yngre barnen lämnas från famn till famn, då går det inte att hålla avstånd.

– Dessutom får barn till covidsjuka komma hit, och covidsjuka får även lämna sina barn, om det kan ske utan risk för att smitta – vilket är märkligt. Den som är covidsmittad kanske klär på barnen eller packar väskan, och på så sätt kan smittan komma in den vägen.

De jobbar utan skyddskläder. Oron att dra hem smittan till någon i riskgrupp är stor.

– Även om barn inte blir sjuka betyder inte att det inte vi blir det, eller våra familjemedlemmar. Man känner sig utelämnad. Vi kan dock inte gå och vara rädda hela tiden för då skulle vi inte kunna sköta vårt jobb men så fort någon hostar eller nyser så går tankarna dit direkt.

Precis som många andra vittnar de om att de kan bli ifrågasatta när de ringt hem barn.

– Vi ringer inte hem för minsta lilla hosta eller snor. Vi känner barnen vi har på avdelningen och deras allmäntillstånd.

De är också drabbade av personalbrist på grund av sjukdom vilket ökar arbetsbelastningen, även säkerheten äventyras när det är för lite personal.

Hatice, Samantha, Anneli och Marlene.

Alla bör ta ansvar

För att minska smittspridningen och underlätta arbetssituationen önskar de att Folkhälsomyndigheten skulle uppmana vårdnadshavare som kan att ha barnen hemma, så mycket det går.

– Och sen vill vi att barn till föräldrar med bekräftat covid ska sitta i karantän också, det skulle vara en trygghet.

De vill förtydliga att det inte handlar om att de inte vill arbeta eller ha färre barn, utan de vill snarare har mindre kontakt med vuxna.

– Det vi önskar är att alla tar sitt ansvar och tar så lite kontakt som möjligt. Varje gång en förälder kliver in i hallen så finns det en potentiell risk att vi blir smittade. Alla bör försöka dra sitt strå i stacken, för att förhindra smittspridningen.

FAKTA: Det säger Folkhälsomyndigeten

Om smittspridningen i förskolan

”Skolverksamheterna har inte visat sig vara drivande i smittspridningen. Personal som arbetar på förskolor har inte heller diagnostiserats för covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper”.

Om någon i familjen är sjuk

”Barn som har syskon, eller andra familjemedlemmar som är sjuka i covid-19, kan fortsätta gå till förskolan. Det är dock i denna situation extra viktigt att vara uppmärksam på symtom”.

Om att lämna när man är sjuk

”Om en vårdnadshavare har konstaterad eller misstänkt covid-19, kan vårdnadshavaren transportera, hämta och lämna sina barn i förskolan, om det kan ske utan nära kontakter med andra”.

Om sjudagarsregeln

”Om sju dygn har gått sedan insjuknandet och de två sista dygnen varit utan feber och med gott allmäntillstånd, kan barnet återgå till förskola och annan verksamhet även om det har kvar lindriga symtom (exempelvis lätt hosta eller snuva). Detta baseras på bedömningen att man vid ett normalt tillfrisknande inte smittar andra med covid-19 efter sju dygn”.

Källa: Folkhälsomyndigheten


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

MER OM FAMILY

Skolborgarrådets vädjan: Håll barnen hemma från förskolan över julledigheten

Förskolepersonalens krav: Låt sjukreglerna för barn vara kvar efter pandemin

Föräldrar och förskollärare i snorbråk: ”Borde vara självklart att hålla hemma sjuka barn”

Barnläkaren: Vid det här symtomet ska du söka akut vård för ditt barn

Fackförbundens krav: Håll hemma förskolebarnen – om någon i familjen är sjuk

Barnläkaren: Så stor är risken att bli coronasmittad av barn utan symtom

Nya rådet från FHM: Håll barnen hemma om någon i familjen är sjuk

Ökad smittspridning av RS-virus – många barn på sjukhus

Mamman Malin hyllar förskolläraren: ”Hon räddar livet på min son varje dag”

SÖDERBERG: Sköt du ditt jobb, så sköter förskolan sitt

RS-virus ökar tidigare än vanligt: ”Håll era förkylda barn hemma”

Barnläkaren: Så farlig är delta för barn

Experternas avrådan: Barn ska inte leka hemma hos varandra

Säsongen för RS-virus har börjat

Barnläkaren om långtidscovid hos barn: Man ska inte vara orolig

Ava, fyra månader, blev sjuk i covid-19: ”Var mest sjuk i familjen”

Allt om RS-virus: Så farligt är det

Barn föddes med covid-19 – smittades i magen

Samuel är rädd att smitta sin höggravida sambo: Varför får partners ingen ersättning?

Experter: Då kommer barn vaccineras mot covid-19

43 frågor och svar om graviditet och covid-19

Tvillingarna har varit sjuka sedan mars: ”Är långtidssjuka i covid-19”

Mio, 11, blev svårt sjuk efter covid-19 – fick intensivvård: ”Skrek att han skulle dö”

Barnen blev svårt sjuka i RS-virus – här är föräldrarnas vädjan