Okänd hepatit upptäckt hos barn – FHM varnar vården

Publicerad 2022-05-10

Statsepidemiolog Anders Lindblom.

Nio misstänkta fall av akut hepatit bland barn har upptäckts i Sverige.

Orsaken är okänd och FHM vill nu att vården håller koll.

– Att ett barn drabbas av akut hepatit med okänd orsak är mycket ovanligt men förekommer, säger statsepidemiolog Anders Lindblom.

Folkhälsomyndigheten har fått rapporter om att nio barn i Sverige drabbats av misstänkt inflammation i levern, akut hepatit.

Orsaken bakom sjukdomen är okänd och nu går FHM ut med en uppmaning till vårdgivare.

– Folkhälsomyndigheten har informerat vården i Sverige om utvecklingen för att uppmärksamma på patienter med symtom som behöver utredas som misstänkt fall av hepatit med okänd orsak, säger statsepidemiolog Anders Lindblom, i ett pressmeddelande.

Flera fall i olika länder

Barnen har insjuknat mellan november 2021 och april 2022. Symtomen kan vara att hud och ögonvitor blir gulaktiga. De rapporterade fallen har i vissa fall även känt av kräkningar, diarré, blev avföring och illamående.

Liknande fall har upptäckts i bland annat Storbritannien, Irland, Nederländerna, Danmark, USA och Japan.

– Att ett barn drabbas av akut hepatit med okänd orsak är mycket ovanligt men förekommer. Folkhälsomyndigheten undersöker om fallen som vi ser nu representerar en ökning av akut hepatit med okänd orsak eller inte, säger statsepidemiolog Anders Lindblom.

Utreder gemensamma nämnare

Världshälsoorganisationen, WHO, är informerad och följer utvecklingen noggrant samt av dess medlemsländer. Fallen utreds för att undersöka om det finns något gemensamt som kan ge svar på vad som orsakar den.

 Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalfirektör för WHO.

”Huvudhypotesen är att det rör sig om infektion med adenovirus, men det är ännu inte fastställt. Adenovirus är en stor grupp virus som kan orsaka både luftvägs- och tarminfektioner. Infektion med adenovirus är vanliga, men allvarliga infektioner är mycket ovanliga.

Det finns olika varianter av virusorsakad hepatit, de benämns från A till E och har främst gemensamt att de ger symtom från levern som yttrar sig på olika sätt.”, skriver Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet.