Så gör du när ditt barn har kolik

Tips och råd vid spädbarnskolik

Uppdaterad 2019-09-26 | Publicerad 2019-06-07

Har ditt barn kolik? Så kan du behandla det och då bör du söka vård.

En anledning till kolik kan vara att bebisen får i sig för mycket luft när hen ammas eller tar flaskan.

Kolik är ingen sjukdom och är inte farligt men nog så jobbigt för dem som drabbas, både barn och föräldrar. Ett barn med kolik skriker ofta helt intensivt i flera timmar om dagen och verkar helt otröstligt. Kolik är oftast besvärligast mellan 6 till 8 veckors ålder och går normalt över vid fem till sex månaders ålder.

Ingen vet varför barn får kolik men symptomen är att barnet är friskt i övrigt men under flera timmar varje dag skriker och drar ihop kroppen som om barnet har ont i magen. Ofta följer perioderna av skrik samma mönster varje dag, med en intensifiering under eftermiddag och kväll.

Så kan du behandla kolik

En anledning till kolik kan vara att bebisen får i sig mycket luft när hen ammas/tar flaskan. Ibland kan det fungera att ta en paus emellanåt för att se till att barnet äter lugnare och inte får i sig så mycket luft. Se över barnets sugteknik om barnet ammas för att se till att så mycket som möjligt av vårtgården är i barnets mun.

Flera studier har visat att Sempers magdroppar hjälper mot kolik.

Andra saker som kan hjälpa är bebismassage, pysventiler att föra in i tarmen för att släppa ut gas och att mamman undviker koffein och nikotin om bebisen ammas. Akupunktur har ingen bevislig effekt mot kolik men föräldrar har vittnat om att det har funkat för dem så det kan vara en väg att prova.

Då bör du söka vård

Att ha ett barn som skriker i timtal varje dag kan driva en förälder till vansinne. Tveka inte att uppsöka en barnavårdcentral om du som förälder behöver stöd och råd. Det viktigaste är att försöka hitta ett sätt som funkar för dig och din bebis. Om din bebis blir lugnare av att bäras – bär hen. Om hen lugnas av att åka bil eller vagn – kör runt hen tills skrikperioden gått över.

Att ett barn skriker mycket och har ont i magen kan bero på allergi mot mjölkprotein. Om du misstänker allergi kan du uppsöka hjälp på barnavårdscentral eller vårdcentral för bedömning.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu