Spädbarn

presenteras av

Elins barn fick sina tungband klippta – problemen försvann

”Jag har varit ledsen för att jag förstod hur bra det hade kunnat varit”

Av: 

Malin Wigen

FAMILY

Fler föräldrar vill få sina barns korta tungband klippta. Enligt vissa läkare har det gått inflation i ingreppet.

För några år sedan klipptes tungbanden på Elins två barn, något som gjorde att problemen hon upplevt försvann, menar hon.

– Jag kan inte se ett annat samband än att alla symtom försvann när vi gjorde klippen, säger Elin.

Aftonbladet Family intervjuade tidigare överläkaren Svante Hugosson om symtomen för kort tungband och ingreppet som innebär att man klipper det. Ingreppet har blivit vanligare än nödvändigt, menar han.

På frågan om varför det är problematiskt att fler vill få barnens tungband klippta svarar han:

– Vi vill behandla de som vi tycker är i behov vård. Våra resurser är begränsade, vi kan inte behandla alla. Men föräldrar förstår inte det, att det är tid som vi hade kunnat använda på andra patienter.

För Elin Hällgren och hennes barn blev dock ingreppet livsförändrande, vittnar hon om.

När hon födde sin första dotter Ebba konstaterade en barnmorska att hon hade kort tungband – något som inte åtgärdades. Snart började dock problemen, enligt Elin.

– Ebba var ovillig att ta bröstet första dygnet, på sjukhuset sa de att det inte var några konstigheter.

Väl hemma fortsatte Elin att kämpa med amningen.

– Det gjorde mer och mer ont för varje dag som gick, jag fick sår på bröstvårtorna.

Stressen Elin kände påverkade mjölkproduktionen. Hon köpte en bröstpump för att få igång den, samtidigt som hon gång på gång försökte få till amningen. Hon besökte även amningsmottagningen några gånger där hon fick råd om olika ställningar, men inget funkade. Inte heller nämnde någon att det kunde ha med tungbandet att göra

– Jag hade ångest och mådde dåligt inför varje amning då det gjorde så ont. Jag höll på så i sex månader men det blev aldrig bra, jag gav till sist upp.

Elin hade problem med amningen med båda sina barn, vilket berodde på kort tungband menar hon.

I stället fick Ebba ersättning via flaska, något som kändes som ett nederlag.

– Jag var likgiltig inför amningen när jag var gravid men när jag fick Ebba så kände jag att jag verkligen ville amma – och så gick det inte.

När Ebba började äta mat märkte Elin och Ebbas pappa att hon satte i halsen nästan varje dag.

– Det var många gånger man trodde hon skulle kvävas. Vi var noga med att inte ge för stora bitar och att lämna henne ensam när hon åt. Men jag tänkte aldrig att det berodde på tungbandet, jag hade släppt det.

Drabbades av infektion

När Ebba var ett år födde Elin sin andra dotter Signe. Även denna gång konstaterades det att att hon hade ett kort tungband, denna gång klipptes det på en gång. Elin fick dock samma problem med amningen.

– Jag fick sneda och såriga bröstvårtor samt mjölkstockning.

En natt drabbades Elin av feber och frossa. Det visade sig att hon drabbats av en infektion i brösten, bakterier hade letat sig in via såren.

– Jag kunde inte lyfta mina armar för att jag hade så ont i brösten, ändå ville jag fortsätta amma. Det var ett starkt driv inom mig.

Hon sökte sig till amningsmottagningen där de sa att Signes tungband fortfarande såg kort ut. De gav henne rådet att söka sig till en privat klinik. Men innan ville Elin samla på sig kunskap, och fick tipset om att gå med i en Facebookgrupp för föräldrar till barn med samma problematik. Enligt Elin blev gruppen hennes räddning.

– Jag fick stöd och tröst. Jag hade alltid trott att jag var dålig på att amma och att jag inte förstod hur jag skulle göra. Det var skönt att höra om andra som gått igenom samma sak.

Elin kände igen symtomen för kort tungband som listades i gruppen, som sneda bröstvårtor, dålig mjölkproduktion och kaskadkräkningar. Hon insåg att det även var tungbandet som orsakat problemen med Ebba, menar hon. Hon fick ännu en gång rådet att uppsöka en privat klinik för diagnos och eventuellt ett tungbandsklipp.

– Det är klart att en som förälder tvivlar på det, det finns ingen mamma eller pappa som vill låta klippa i sina barn, utan anledning. Jag försökte läsa på så mycket som möjligt innan jag sökte hjälp.

”Jag tänker ofta på konsekvenserna om barnens tungband inte blivit klippta”.

”Hade tvivel inför klippen”

På den privata kliniken klipptes båda barnens tungband. Signe var fyra månader och Ebba två år. Enligt Elin förändrade ingreppen allt.

– Signe slutade kräkas, det kunde komma lite som det brukar för små barn men det var inga kaskader som innan. Dessutom blev amningen bättre, det gjorde inte ont på mig längre. Och Ebba slutade sätta i halsen och hennes tal, som var dåligt, blev bättre. Hon fick dock gå hos en logoped i två år innan språkstörningen var åtgärdad.

– Jag kan inte se ett annat samband än att alla symtom försvann när vi gjorde klippen. Jag tänker ofta på konsekvenserna om barnens tungband inte blivit klippta: Fortsatt problematik vid måltider, språkstörningar som kunde lett till utanförskap, samt min psykiska hälsa som troligtvis hade blivit starkt påverkad.

Elin erkänner dock att hon inte var hundra procent på att ingreppen skulle ge resultat.

– Jag hade mycket tvivel inför klippen. Hade det inte blivit annorlunda hade jag känt skuld. Men nu blev det inte så.

Hon har känt sorg över att klippet på Ebba gjordes för sent.

– Jag har varit ledsen för att jag förstod hur bra det hade kunnat varit om Ebbas tungband blivit klipp från början. Men jag är glad att jag i stället fick uppleva bra amning med Signe och försöker att inte tänka ”tänk om”.

I intervjun med överläkaren Svante Hugosson säger han att han anser att det råder en något hätsk ton bland föräldrar om att klippa tungbandet på sina barn, och att det blivit en trend. En anledning är föräldragrupper på Facebook, menar han.

– Jag tycker det har gått en inflation i det här ingreppet, utan att vilja underskatta de som skriver remisserna. Jag anser att det är ett hårt tryck från föräldrar att klippa tungbandet, det har gjorts till ett större problem än vad det egentligen är.

Det håller inte Elin med om.

– Jag tror att det snarare handlar om att problemen med kort tungband har kommit upp till ytan, och att man förstått att det finns hjälp att få. Och finns det hjälp så krigar man för att få den.

Hon är fortfarande med i den tidigare nämnda Facebookgruppen och enligt henne är det ingen som hetsar kring att klippa tungband, snarare ger de råd och stöd.

– Gruppen är fantastisk. Jag ser föräldrar som är i situationen jag befann mig i, som stångar sig blåa för att få hjälp. De får kraft att orka lite till, och blir hörda.

– Det är en fruktansvärd situation att inte kunna amma sitt barn. Jag tycker att de som vill amma ska få den hjälp de behöver för att lyckas, i stället för att känna sig motarbetade.

Fotnot: I dag är Elins barn fem och sex år gamla.

Här kan du läsa mer om kort tungband. Läkaren reder ut symtomen och när det är nödvändigt att göra ett ingrepp.

Publisert:

LÄS VIDARE

Så stöttar du barn med adhd, add eller autism

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Spädbarn | Family

Amning

Spädbarn

MER OM FAMILY

Fler vill klippa tungbandet på sina barn: ”Ett hårt tryck från föräldrar”

Emelie nekas ivf – för att sambon steriliserat sig

”Hockeyvärlden styrs mest av jobbiga farsor”

Allt om RS-virus: Så farligt är det

Flera vacciner mot RS-virus testas

Därför har barn med platt skalle ökat

Agnes, 4 månader, drabbades av RS-viruset – fick sjukhusvård i flera dagar

Chatt med barnläkaren om RS-virus

Bebisen Agnes drabbades av RS-viruset – hamnade på sjukhus

Siamesiska tvillingarna separerade – här ser de varandra för första gången

Uppmaningen: ”Håll förskolebarn hemma om du har spädbarn"

RS-virus ökar tidigare än vanligt: ”Håll era förkylda barn hemma”

Så stöttar du barn med adhd, add eller autism

Kejsarsnittet gjordes för sent – deras son Christian dog

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så lyckas ni med ett jämställt föräldraskap

Melinda Jacobs: Jag har varit Esmeraldas röst

Cecilia, 35: Därför ångrar jag att jag blev mamma

Celine, 4, donerade stamceller till sin svårt sjuke lillbror Adrian

Gabriella, 35, blev allergisk mot sin egen hud – när hon var gravid

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Allt du behöver i BB-väskan

Hembarnmorskan slipper sex födslar åt gången: ”Magiskt”