Gravid

presenteras av

Frida födde barn ensam på toaletten

”Det såg ut som rena rama brottsplatsen”

Publicerad 2022-04-09

Frida hann aldrig till förlossningen.

Sonen Leonel föddes hemma – rätt ner i toalettstolen.

– Jag var fruktansvärt chockad, jag fattade inte vad som hänt, säger hon.

Leonel, 28-åriga Frida Pervigs andra barn, var beräknad den 24 maj förra året.

– Jag tänkte att han förmodligen skulle komma tidigare då mitt första barn gjorde det. Så det var lite väntat att han skulle komma tidigt, men inte att det skulle gå snabbt som det sen gjorde, från noll till hundra.

Den 19 maj vaknade Frida, som bor i Stockholm, på morgonen strax efter sex och gick på toaletten. Hon märkte att slemproppen verkade ha gått och väckte sin sambo Alexander.

– Jag sa att jag tror att förlossningen kan vara på gång men att han kunde åka in och jobba ändå. När slemproppen gick när jag födde min dotter så födde jag inte förrän kvällen efter.

Frida väckte sin dotter vid kvart i sju för att få henne till skolan. Under tiden hon hjälpte henne att göra sig i ordning började värkarna, från början var det en kvart mellan dem. Hon sa ännu en gång till Alexander att han kunde jobba, och att hon skulle ringa honom när det var dags. Vid tjugo i åtta, när dottern skulle gå till skolan, blev värkarna lite starkare och kom med tio minuters mellanrum.

– Hon gick kvart i åtta och jag la mig i soffan och försökte ta det lugnt och vänta ut det. Och då, tjugo över åtta, så var det helt plötsligt fyra-fem minuter mellan värkarna.

Frida var ensam hemma när sonen Leonel bestämde sig för att komma ut.

Kom ut med segerhuva

Frida ringde sin mamma som sa att det var dags att ringa hem Alexander. Alexander hade precis kommit till jobbet när han fick samtalet. Han i sin tur ringde till sin mamma på vägen hem, då hon skulle skjutsa dem till förlossningen.

– Medan jag väntade på dem blev värkarna ännu starkare och tätare. Jag gick på toaletten och märkte att det kom blod. Först blev jag rädd, jag hade inte någon tanke på att det skulle komma redan då.

Mitt i värkarbetet låste Frida upp dörren till sin svärmor, så att hon kunde komma in. Sedan satte hon sig på toaletten igen, för att inte bloda ner lägenheten. Fortfarande ensam i lägenheten kände hon plötsligt att bebisens huvud var på väg ut.

– När jag kände på hans huvud var hinnorna, fortfarande hela, de sprack sedan när han kom ut.

Ungefär tjugo i nio föddes sonen Leonel – i toaletten.

– På något vänster hann jag få tag på honom och fick upp honom i famnen.

Utan att hinna reflektera om vad som precis hänt ringde Frida efter ambulans, med sin son i famnen inlindad i Fridas klänning.

– Jag var fruktansvärt chockad, jag fattade inte vad som hänt.

”Såg ut som rena rama brottsplatsen”

Strax efter anlände Fridas svärmor som hjälpe henne med Leonel och tog över telefonen för att svara på ambulanspersonalens frågor.

– Hon var nästan lika chockad, hon hade inte en tanke på att jag skulle sitta på toaletten och att han redan hade kommit.

– Min sambo kom hem några minuter hem efter henne, han var lika chockad han.

Till sist anlände ambulansen och Alexander fick klippa navelsträngen. Frida och Leonel placerades på en bår. Samtidigt gjorde Alexander misstaget att titta ner i toaletten där moderkakan låg.

– Han är ganska känslig så han sprang fram till badkaret och spydde ner hela det.

– Sedan åkte vi till förlossningen. Stackars farmor fick städa upp röran hemma, det såg ut som rena rama brottsplatsen.

”En häftig och kul upplevelse”

På Södersjukhuset var även sjukhuspersonalen förvånade över Fridas oväntade, ensamma, förlossning. Som tur är gick allt bra.

– Han var blå när han föddes, för att det gick så fort. Det var som ett blåmärke som var borta snabbt, han mådde hur bra som helst.

För Frida tog det några timmar för att allt skulle sjunka in.

– Vilken tur vi hade att allt gick så bra, det hade kunnat hända vad som helst egentligen. Men jag känner inte att upplevelsen i sig var traumatisk, det var snarare en häftig och kul upplevelse som jag hellre är med om en gång till en en långdragen förlossning.

Hon förstod aldrig hur nära det var att föda, då hon har en hög smärttröskel.

– Därför fattade jag inte att det var så nära förlossningen då jag inte insåg att värkarna var starka. Jag hade ingen sådan bedömning första gången jag födde heller. Och i själva ögonblicket han kom ut så tog chocken över så det gjorde att smärtan inte kändes, jag hade inte så jätteont.

När hon har berättat för nära och kära om förlossningen blir de imponerade över att hon klarade av att föda på egen hand.

– Det här är verkligen en historia att berätta Leonel, när han blir större.

Detta är segerhuva – så vanligt är det

Nedan förklarar Sophia Brismar Wendel, överläkare och docent på förlossningen vid Danderyds sjukhus, vad segerhuva är.

Vad är segerhuva?

Segerhuva är en rest av fosterhinnorna som sitter kvar på barnets huvud vid födelsen. Ibland kan fosterhinnorna täcka lite mer av barnet vid framfödandet. Vid missfall och extremt för tidiga födslar kan fostret/barnet födas i hela fostersäcken, det vill säga komma ut som i en påse. Det är oftast inte det man menar med segerhuva men på engelska liknar begreppen varandra (”caul” = segerhuva eller ”en caul” = födas i hela hinnor).

Är det vanligt att barn föds med segerhuva?

Nej, det är ovanligt. Det finns inga officiella siffror men sägs förekomma i färre än 1 på 1000 födslar. Enligt obekräftade uppgifter på nätet så sällan som 1 på 80 000 födslar.

Finns det några risker eller fördelar med att födas med segerhuva?

Vid kejsarsnitt på extremt för tidigt födda barn finns det en medveten teknik att försöka bevara hela hinnsäcken för att skydda det känsliga extremt underburna barnet när det tas ut ur livmodern. Syrereserver finns för några minuter i navelsträngen och moderkakan som ju följer med ut, men hinnsäcken måste öppnas inom kort för att hjälpa barnet att börja andas. För fullgångna barn finns det inga fördelar eller risker med att födas med segerhuva, det är en slump att det sker.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln