Spädbarn

presenteras av

Studie: Så påverkas bebisar av kramar

Det händer i deras kropp

Publicerad:
Uppdaterad:
Kramar är bra för bebisar.
Foto: petrunjela / iStockphoto
Kramar är bra för bebisar.

FAMILY

Vad händer egentligen i kroppen på din bebis när du kramar hen? En ny studie har tagit reda på just det.

Att närhet hjälper bebisar i deras utveckling och stärker bandet till föräldern är inget nytt. Men detta är första gången forskare gjort mätningar på vad som händer i kroppen vid kramar. Den nya studien har publicerats på vetenskapliga sajten iScience.

För att genomföra studien mätte forskarna pulsen på bebisar som blev kramade av sin förälder och jämförde den pulsen med när de blev kramade av en kvinnlig främling. Resultatet visar att bebisar redan vid fyra månaders ålder reagerade annorlunda beroende på om det var en förälder eller främling som kramade.

När en förälder kramade sjönk bebisens puls. När en främling kramade blev bebisen inte alls lika lugn. Skillnaden som syns redan i tidig ålder kan vara ett tidigt tecken på bebisars utveckling efter nio månader – då de kan utveckla en rädsla för främlingar.

Detta innebär dock inte att bebisar inte kan knyta an till andra än sina biologiska föräldrar.

– Man skulle se samma effekt om det var en far- eller morförälder eller en adoptivförälder. Så länge det är en vuxen som tar mycket hand om barnet och ofta är runt det ser jag ingen anledning till varför bebisen skulle reagera annorlunda, säger Christine Fawcett, forskare i utvecklingspsykologi, skriver SVT som uppmärksammat studien.

Så föredrar de att bli kramade

Studien visar också vilken kram som är mest lugnande för bebisarna, vilket varierar beroende på ålder. Yngre bebisar blir mest lugna av att bli hållna, men äldre bebisar gillar större kramar. Dessutom vill äldre bebisar röra på sig mer och inte ligga stilla i en famn. Detta har att göra med att de blir mer nyfikna när de blir äldre och vill utforska sin omvärld, enligt Christine Fawcett.

– Ibland vill bebisen hellre krypa omkring på golvet och då kan du inte tvinga den till att kramas. Då skulle kramen varken vara bra eller särskilt lugnande. Därför är det viktigt att som förälder vara uppmärksam på vad barnet vill.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY