Chatta med barnpsykologen om barns mående

Uppdaterad 2020-09-17 | Publicerad 2020-09-16

Barnpsykologen Martin Forster chattade med läsarna om psykisk ohälsa hos barn, läs chatten här.

Undrar du något om ditt barn eller ungdoms psykiska mående? Eller har du några andra funderingar kring psykisk ohälsa hos den yngre generationen? Chatta med barnpsykologen Martin Forster från 13:00.

  • Fastnålat inlägg
    16 sept 2020
    Martin Forster

    Chatten är nu slut. Jag har dessvärre bara hunnit svara på en bråkdel av alla frågor som kommit in. Jag vill tacka alla som har bidragit både med frågor och kloka synpunkter.

    Tack!

    /Martin

Denna chatt är stängd.

  • 16 sept 2020

    Jag känner igen mig väldigt mycket i sigges historia och har levt med självmords tankar i många år både genom barndomen och yrkeslivet. Har bara nu på senaste tid börjat förstå att jag bara hade behövt någon som frågade hur mår du. Så ta er tiden och fråga era barn hur de egentligen mår en kväll.

    Roger

    Hej Roger! Chatten är slut nu, men jag ville avsluta med att bara instämma i det du skriver. Tack för att du delade med dig av den viktiga erfarenheten!

    Martin Forster
  • 16 sept 2020

    Hej! Hur ska man stötta och motivera ett barn som inte vill gå till skolan och som nu håller på att bli en hemmasittare? Har en son som är 12 år och han har haft stora problem under det senaste året och det blir bara värre. Håller på med en utredning men allt tar sådan tid. Han följer högst motvilligt med till psykologen, vill inte prata med kurator eller lärare i skolan och vi föräldrar bara tjatar tycker han. Han har svårt med kompisar och relationer med klasskompisar, blir ofta fel och då sitter de dåliga upplevelserna i mycket länge. Tips?

    Kristina

    Hej Kristina! Återigen får jag ge ett kort svar på en mycket komplicerad fråga. Enligt min erfarenhet är det A och O att lyckas få ett bra samarbete med skolan gällande anpassningar och stöd för att få ett barn att vilja komma tillbaka till skolan. Om skolan inte lyckas med det bör man inte vänta för länge med att hitta en annan skola, ibland kanske en skola som är inriktad mot att jobba med elever som har problem av olika slag. Jag har varit med om många fall där alla insatser inom psykiatrin och socialtjänsten har varit verkningslösa, tills barnet i fråga hamnar på en skola som har möjlighet att svara på behoven som finns.

    Martin Forster
  • 16 sept 2020

    Vilka "tecken" på dålig välmående hos barn bör man hålla utkik efter?

    X

    Generellt bör vuxna varauppmärksamma på om barn/ungdomar plötsligt förändrar sina beteenden och vanor. Det är ofta säkrare tecken på att något inte står rätt till, jämfört med vad barnet själv väljer att berätta.

    Martin Forster
  • 16 sept 2020

    Hej, Har en dotter som är 15 år (fler syskon), sköter skolan (fastän när alla ska välja klasskompis att jobba med, sitter hon alltid ensam - blir aldrig vald på idrotten, sist kvar vid laguppdelning),umgås aldrig med någon på fritiden, vill inte delta i fritidsaktiviteter - alltid ensam. Har smådjur som hon sköter om - promenerar och springer ensam. Den sociala biten är obefintlig. Vad göra för att hjälpa?

    Mia

    Hej Mia! Första steget är att klargöra vad detta beror på. Gör dottern något som bidrar till ensamheten, till exempel som att vara väldigt blyg? Eller ligger problemet snarare i omgivningen, som att det inte råkar finnas andra i hennes klass/skola som hon riktigt passar med eller som fryser ut/mobbar henne? Om det är det senare är det förstås något som skolan bör ta tag i. Alternativt att byta skola/omgivning. Som jag skrev i ett tidigare svar i chatten är det ofta mitt första råd.

    Martin Forster

<div data-tipser-pid="5f60a95e92865f0001fe6e7b" data-tipser-view="compact"></div>

Martin Forster

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!