Nina, 54, införde köpstopp: ”Klimatångest gav mig sparkapital”

Så investerade hon pengarna som blev över

Uppdaterad 2022-11-30 | Publicerad 2022-10-03

Nina Lovén, 54, ville göra något handgripligt för miljön och klimatet.

När hon införde ett köpstopp fick hon dessutom pengar över att investera på börsen.

– Jag kan säga att jag ALDRIG någonsin sparat ihop så mycket, säger hon.

Allt började efter den heta och torra sommaren 2018 då många började tänka på klimatet samtidigt som Greta Thunberg satte sig utanför Sveriges riksdag med ett plakat.

– Det var då alla fick klimatångest och jag ville också göra något för miljön, något handgripligt, säger trebarnsmamman Nina Lovén, 54, från Upplands Väsby.

Hon började fundera på vad hon själv kunde göra konkret för att inte bidra till uppvärmningen.

– Det lättaste var att gå över till mera vegetarisk och vegansk kost, jag har aldrig varit någon stor köttätare och älskar frukt och grönt, så det var lätt.

Nästa steg blev att ta tag i sopsortering, och se till att fasa ut plasten.

Därefter började Nina även jobba med att minska matsvinnet hemma, hon köpte mer second hand och såg över sina flygresor.

– Redan bokade flygresor skulle jag få göra, men framöver skulle jag helst sluta flyga helt och även  minska mitt bilåkande. Mera cykel och kollektivtrafik är framtiden.

Nina Lovén: ”Köpstoppet har gett mig ett sparkapital jag inte fått ihop tidigare och fått mig att vara nöjd med allt jag redan har.”

När hon upptäckte Facebookgruppen Köpstopp, kände hon direkt att hon vill testa. Så det blev hennes nyårslöfte.

– Att minska vår konsumtion är ju ett måste om vi ska få ordning på klimatet. Jag tänkte att jag i alla fall testar först en månad till en början, kanske till och med ett kvartal, men allra helst ett helt år. Men det kändes ju väldigt länge, säger Nina.

Hon bestämde att köpstoppet skulle gälla för kläder och prylar. För att inte bli besviken på sig själv eller behöva bryta köpstoppet satte hon upp några regler.

– Jag tränar mycket och brukar nöta ut ett par löparskor på ett år, så ett par nya löparskor var mitt enda undantag för att få göra ett nyköp det kommande året.

Sagt och gjort. Köpstoppet trädde i kraft den 1 januari 2019 – och Nina lyckades hålla ut under hela året.

Hur gick det?

– Det gick jättebra. Mitt nya liv med köpstopp blev konstigt nog väldigt fort mitt nya normala, och jag mådde bara jättebra och var så stolt!

Några få nyköp blev det, men först efter att hon noga gått igenom sina regler.

– Jag har verkligen lagat och lagat igen, eller letat med ljus och lykta efter begagnat.

Nina Lovén

Sammanlagt blev det nio stycken inköp under hela 2019: fem nya prylar och tre begagnade.

–  De få köpen som trots allt blev gjorda är kopplat till min träning, och min hälsa är prioriterad för mig, så de få köpen hade jag överseende med. 

(Nedan finner du listan på Ninas samtliga inköp)

Sparkontot växte snabbt

Redan under våren 2019 märkte Nina att köpstoppet resulterade i något hon inte hade tänkt på: hennes sparkonto växte som det aldrig gjort tidigare.

Och det fortsatte växa i rasande fart, månad efter månad under året.

Nina hade en kollega som börjat investera på börsen något år tidigare och pratade väldigt mycket som om det.

– Och jag hade alltid tänkt att det där skulle jag ju också vilja göra någon dag, men hade inte orken att läsa på och sätta mig in i vad jag skulle köpa för aktier.

Den tanken fick ett nytt liv när sparkontot började bubbla över. Nina bestämde sig för att lägga en liten summa på börsen och se vad som händer.

Hon funderade på vilka aktier skulle köpa och vilket strategi hon skulle ha och kom fram till att hon ville köpa i företag som jobbar med hållbarhet.

Det blev gröna energiföretag: sol, vind och vågenergi, samt hälsosam mat.

– Sedan blev det fonder och sedan mera aktier och sedan var cirkusen igång.

Nina Lovén:  ”Jag känner att jag ville göra annat i mitt liv än att vara uppbunden i ett heltidsjobb hela veckorna, därav min dröm om att gå ner i tid eller pensionera mig tidigt, för att få mera tid över för träningen och omställningen till ett mera hållbart liv.”

Nina ordnade automatisk överföring till hennes ISK varje månad som hon fördelade 50/50 på aktier och fonder.

– Börsen gick bra så mina pengar bara växte och växte och växte. Jag kan säga att jag ALDRIG någonsin sparat ihop så mycket som jag nu har på börsen. Nu har det ju gått ner, men mitt sparande är till pensionen, så jag är inte ett dugg orolig.

Elpriset skenar – klimatprojekt räddar

Köpstoppet har fortsatt i samma andan som 2019. Ninas buffert är fortfarande på ett vanligt sparkonto, tanken är att det ska vara extrapengar i fall hon behöver de akut i fall det händer något oförutsett.

 Samtidigt fortsatte hon jobba med sin klimatångest, vilket ledde till planer på två projekt. Ett av dessa är att bli mer självförsörjande på mat under 2023.

– Jag vill anlägga trädgårdsland och odla mera grönsaker och jag läser även på hur jag ska kunna förvara dem på bästa sätt under nästa vinter.

Det andra projektet är redan i hamn: är att installera bergvärme i huset.

– Vi har sparat 60-70% av energiförbrukningen på det, så vi känner oss väldigt väldigt glada nu när elpriserna skenar, säger hon.

Alla förändringar ledde också till att en annan tanke började gro.

– Så snart jag insåg hur snabbt det gick att spara ihop så mycket pengar som dessutom bara ökade i värde på börsen, så kom tankarna att jag kanske skulle kunna gå ner i tid eller helt sluta jobba mycket tidigare än när det är pensionsdags.

Det blev ett nytt livsmål.

– Jag har inte satt något datum för det, men så snart jag har minskat mina kostnader tillräckligt, och sparat ihop så pass mycket som kan generera en avkastning på några tusen i månaden.

Vad säger du till andra som vill testa köpstopp?

– Kan verkligen rekommendera fler att testa det, det ger en mera tid över till annat, så som träning i mitt fall och mera pengar på kontot. Och ett bättre samvete för miljön!

 

MISSA INTE: FOMY:s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Publisert:

LÄS VIDARE

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET