”Det mamma gjorde då har en effekt på hennes barnbarn nu”

Vår aktieresa: Maria och Agnes – mor och dotter.

Sparande

Av: 

Mira Micic

Hon var en nybliven änka i ett främmande land.

Med lågavlönat jobb och två barn behövde Maria en mästerlig plan för att trygga framtiden för sin lilla familj.

Lösningen blev det väldigt ovanliga draget för en invandrad, ensamstående mamma på 80-talet – att börja spara på börsen.

– Det min mamma gjorde då har en effekt på hennes barnbarn. Det är häftigt, säger Marias dotter Agnes Mellstrand.

Agnes Mellstrands föräldrar flyttade från Krakow i Polen till Sverige på 70-talet.
Mamma Maria var ekonom och kom från en känd fotbollsfamilj, pappan var sociolog med en brokig bakgrund. Han levde dessutom yrkesmässigt i en väldigt ansträngd politisk situation.

Det var när den situationen blev ohållbar och obehaglig som paret och deras lilla dotter tog sig till Sverige. Familjen bosatte sig i söderort till Stockholm, och parets andra dotter, Agnes, föddes.

Det nya livet i Sverige blev dessvärre inte särskilt harmoniskt. Pappan drabbades av aggressiv magcancer och dog innan Agnes hann fylla fem.

Nu var Maria helt ensam med två barn men hon var fast besluten att ordna upp det. Det var som att Maria efter denna tragedi fick någon sorts ny kraft och anamma, och nya vägar var möjliga. Maria som hade vårdat sin man mot slutet bestämde sig för att skola om sig till sjuksköterska.

– Jag minns hur mamma studerade hårt och jobbade samtidigt, säger dottern Agnes.

Kampen för vardagen krävde fullt fokus. Sorgen efter pappan och maken fick bearbetas var för sig, i tystnad.

Maria älskade att jobba med äldre, så hon valde att jobba som demenssköterska. Däremot tjänade sjuksköterskor på 80- och 90-talen dåligt och lönen räckte egentligen inte till mer än det mest nödvändiga till hemmet och barnen.

Följde börsen på text-tv

Men än en gång tog sig Maria över hindret. I sitt hemland var hon utbildad ekonom och hade ett naturligt intresse för aktier.

Hon började spara på börsen, ett tämligen ovanligt drag för kvinnor i hennes situation på den tiden.

Långsiktighet och regelbundet sparande blev stommen i hennes investeringsstrategi.

– Varje dag slog hon på text-tv och följde börsen. Hon behöll sitt ekonomiska sinne och sparade, slösade inte. Men mamma var också noggrann med att vi skulle spendera på kultur, musik och resor. Vi reste bland annat till det gamla hemlandet, när vi efter 1986 hade möjligheten att besöka det, säger Agnes, och minns drivet och självklarheten hos sin mamma under de svåra åren.

Maria cyklade varje dag till jobbet, alltid glad.

– Hon tyckte aldrig synd om varken sig själv eller om oss. Hon behövde ingen man heller, det var hon tydlig med. Hon ville vara fri och göra på sitt sätt.

Sålde aktier – och köpte bostadsrätt

Agnes Mellstrand med sin mamma Maria.

Marias drivkraft har gått i arv till hennes döttrar.

Den äldre dottern flyttade tillbaka till föräldrarnas hemland för att studera på universitet. Agnes började extrajobba tidigt, redan i grundskolan. När hon gick gymnasiet började Maria plötsligt ta henne till lägenhetsvisningar. Hon sa ”det är nu vi ska köpa en bostadsrätt till dig”.

Och så blev det.

– När jag var 18 år, sålde vi aktier som var sparade i mitt namn och köpte en bostadsrätt till mig. En ganska stor tvåa i stan, säger Agnes.

Inga lån. Andra häpnade. Marias mästerliga plan hade gått vägen.

Köpte drömbostad nära sin mamma

Pengar för börssparandet, sparat barnbidrag tillsammans med alla de pengar Agnes själv hade tjänat ihop från det att hon gick i högstadiet – allt användes till att investera i hennes första bostad. Familjen bodde då på Kungsholmen och Maria ville att dottern skulle bo nära henne. Valet föll på en lägenhet i Vasastan, just för att den låg nära mammans hem.

– Knappt 18 år fyllda stod jag där med en lägenhet som sedan tryggade min fortsatta bostadskarriär. Det här var ganska ovanligt på 90-talet och mina vänner med svenska föräldrar var överraskade över detta drag.

Detta gjorde att Agnes inte behövde flytta långt från området när hon 12 år senare vill bo större.

Så nu bor Agnes med sin familj i sin drömlägenhet på Östermalm – nära sin mamma igen. 

Maria fick diagnosen Alzheimers sjukdom för några år sedan. Hennes demensboende ligger bara en bit från Agnes nuvarande hem.

– Hon är svårt sjuk i sin Alzheimers. Men humorn, motståndet och drivkraften samt musiken finns kvar där i mamma. När hon är hemma hos oss säger hon ”jag älskar ditt hem, jag älskar er”.

 

MISSA INTE: FOMY:s Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Samma sparstrategi för döttrarna

Det Agnes lärt sig från sin mor för hon nu vidare till sina döttrar.

– Det är tack vare mammas driv och medvetna beslut då som jag tolv år senare kunde ha råd med min drömlägenhet. På den vägen är det. Jag gör samma för mina döttrar nu, sparar i aktier.

Agnes utbildade sig till psykolog i tjugoårsåldern, inspirerad av Marias yrkesliv.

– Jag minns hennes engagemang och bemötande. Hon talade så varmt om sitt arbete och gav alltid det där lilla extra till sina patienter. Jag var superstolt över henne. Jag fick tidigt en inblick i omvårdnadsyrket och i de värden som jag sedan naturligt fick med mig.

Sparandet nästan en instinkt

Det var när Agnes själv blev mamma som hon märkte vilket inflytande Marias tydliga mål och driv hade haft på henne. Att spara till sina barn kom naturligt och självklart. Nästan som en instinkt, beskriver Agnes.

– De ska känna trygghet och kunna investera i en lägenhet eller något annat i framtiden. Och om något skulle hända mig vill jag att de har en trygghet.

Och själv har Agnes alltid känt en lustkänsla i att lägga undan en större summa pengar – och satt en heder i det. Hon sparade till och med pengar som ung student, när hon samtidigt hade flera jobb.

– Det var nästan överdrivet. Jag tror att det finns ett särskilt driv för många med utländsk bakgrund, eller där det finns en bakgrund av tragiska förluster. Att alltid vilja trygga sin och sina barns framtid driver en, säger Agnes och fortsätter:

– Visst det kan det delvis vara rädsla. Men jag upplever det mer som en värderad riktning – ett större perspektiv där man ser sig själv som en del i en kedja. Det min mamma gjorde då har en effekt på hennes barnbarn. Det är häftigt.

 

Har börssparande förändrat ditt liv?? Mejla oss och berätta!

 

Fotnot: Tänk på att placeringar i aktier och fonder alltid är förenat med risk. Det finns aldrig några garantier för att du får tillbaka hela summan du har satt in – och värdet på investeringarna kan både öka och minska.

Nyfiken på att investera i aktier? Lär dig börsen från grunden:

Publisert:

LÄS VIDARE

Startade aktieklubb – nu är portföljen värd en miljon

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

Ja, tack!

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Joel Holmgren och Rebecka Rakell
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET