Har du ett dra åt helvete-kapital?

Undersökning visar:
Två av tre kvinnor har inte råd att lämna en relation

Uppdaterad 2022-06-07 | Publicerad 2021-05-05

Två av tre kvinnor har inte tillräckligt stort eget sparande för att förändra sin livssituation – till exempel att separera.

– Det är extremt oroväckande och sorgligt att kvinnor inte känner att de har mer makt över sitt liv och att det i ett jämställt samhälle beror på ekonomin, säger sparekonomen Sharon Lavie.

I en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av nätbanken Nordnet ställdes frågan om man har ett tillräckligt stort sparande för att förändra den egna livssituationen, ett ”dra åt helvete-kapital”.

Av kvinnorna svarar 38 procent att de har det.

Motsvarande siffra för männen är 49 procent.

− Att ha ett eget sparande som man har kontroll över behöver, namnet till trots, inte handla om att man vill att någon faktiskt ska dra åt helvete. Det kan lika gärna handla om att man vill kunna säga upp sig från ett jobb man inte trivs på, ta chansen att starta eget eller flytta ut på landet, säger Frida Bratt på Nordnet.

Egna pengar avgörande faktor

Sparekonomen Sharon Lavie säger att det finns tydliga skillnader på hur män och kvinnor sparar.

Kvinnor lägger undan mindre pengar, tar mindre risk och ser inte till sina pengar lika ofta som männen. Detta trots att sparande är så viktigt för många kvinnor.

Sharon Lavie, sparekonom på Lendo.

Varför ska man ha ett dra åt helvete-kapital?

– Att känna sig fången i en relation eller en situation, till exempel ett jobb man inte trivs med på grund av ekonomin är djupt olyckligt, säger Sharon Lavie, sparekonom på Lendo.

Att ha ett ”dra åt helvete-kapital” det vill säga pengar som du själv bestämmer över och som kan användas för att förändra din livssituation är fortfarande en avgörande faktor för hur mycket makt man har över sitt eget liv, speciellt för kvinnor, säger Lavie.

Pengar fortfarande tabubelagt ämne

Trots sämre löneutveckling, större andel kvinnor som tar ut föräldraledighet och vab, samt att det är fler fattigpensionärer som är kvinnor är ekonomisk självständighet något eftersatt och nedprioriterad bland kvinnor.

– Pengar är något av ett tabubelagt ämne och att kräva kompensation för vår egen insats oavsett om det är på jobbet eller hemma upplevs som nästan vulgärt. Genom att makten för ekonomin ligger hos någon annan, kan även den parten bestämma hur länge vi ska stanna eller när vi ska gå, säger Sharon Lavie.

Buffert och ”frihetskapital” – Sharon Lavies tips för att få en starkare ekonomi

1. Börja med bufferten

Öppna ett sparkonto med målet att ha 2–3 månadslöner, minst. Har du en partner så kan bufferten vara gemensam.

2. Skaffa dig ett ”fuck off-kapital” / frihetskapital

Detta sparande ska skydda i alla lägen. Det ska vara separat från allt annat sparande och bara ditt om du skulle vilja byta jobb, lämna en partner eller starta om. Därför ska du inte ha det på samma konto som din buffert eller annat sparande. Skriv äktenskapsförord!

3. Förbättra avkastningen

Avsätt en del av ditt sparande till ett sparande med en högre risk för att på sikt få bättre avkastning. Hur stor risk beror på din ålder – ju yngre desto högre risk kan du ta. Börja gärna med mindre summor tills du känner dig mer bekväm och börja gärna med fonder innan du ger dig på aktier. Tänk alltid på att ha så låga avgifter som möjligt.

4. Kompensera vid deltidsarbete

Lägre lön och deltidsarbete påverkar din pension. Om du tar större ansvar för barnen – kompensera det genom att ha ett eget långsiktigt pensionssparande. Påbörja en månadsinsättning till ett sparande på ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring.

5. Skaffa kunskap

Ägna en timme i veckan åt att lära dig något nytt om privatekonomi, sparande, fonder eller aktier. Lyssna på en podd, läs en artikel eller anmäl dig till en onlinekurs.

6. Ifrågasätt

Investera aldrig dina pengar i något du inte förstår och se till att sprida din risk genom att spara i olika former. Ibland kan man bli lovad guld och gröna skogar, håll det enkelt till en början.

Nyfiken på att investera i aktier?

Publisert:

LÄS VIDARE

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET