”Att ha kontroll över sin ekonomi är otroligt viktigt för ens självförtroende”

Min aktieresa: Dana Ahlmark, 25, biomedicinare, Rinkeby

Uppdaterad 2022-03-01 | Publicerad 2021-10-22

Dana Ahlmark, 25, gjorde det många önskar att de hade gjort: började aktiespara tidigt i livet och med siktet inställt på ekonomisk frihet sent i livet.

Trots att hon startade som studerande – utan varken startkapital eller kunskap om börsen – har hon fyra år senare redan kommit långt med sitt sparande.

– Det triggar på vinnarskallen i mig, säger Dana Ahlmark.

Dana Ahlmark, växte upp i Rinkeby, Stockholm innan hon flyttade till Linköping för att studera biomedicin.

I augusti 2021 flyttade hon till Danmark där hon nu studerar en masterutbildning i neurovetenskap på Köpenhamns universitet.

Redan i tidig ålder – utan något som helst startkapital – började hon spara och investera.

– Jag har alltid varit påhittig och tänkt "många bäckar små" när det kommit till att finna sätt att tjäna pengar på, säger Dana Ahlmark.

Lärde sig på egen hand

Hon hade inga väninnor som höll på med aktier, så hon visste inte vart hon skulle vända sig från början.

Det slutade med att hon lärde sig allt på egen hand. Hon började med Instagram och dagstidningars ekonomisidor och sedan gick med i några Facebook-grupper för börsintresserade. Det var fyra år sedan.

Hur svårt är det, nu med facit i hand, mot vad du trodde i början? 

– Det är inte alls svårt. Man gör det svårare för sig själv än det är. Ger du dig in på det och läser lite varje dag, till slut blir det enklare.

Vad var ditt första steg?

– Att lägga undan små summor och fundera vad kan jag vara utan, ta med kaffe i termos. Jag blev bättre på att ta med mig mat.

Dana lärde sig tidigt att ”småpengar” kan bli stora summor i slutändan.

– Jag insåg att alla dessa små summor från saker jag avstod eller inte köpte blev rätt mycket i slutet av månaden. Mikroköp blir mycket i slutändan. Att inte köpa en latte på Espresso house varje dag blir cirka 1 300 kr i månaden, säger hon.

 

Har börssparande förändrat ditt liv? Mejla och berätta!

 

Några år efter gymnasiet, hösten 2018, flyttade Dana till Linköping för att studera biomedicin. I samband med det började hon bygga en portfölj.

Hade du något startkapital, eller aktier/fonder, som du fått i present?

– Ingetdera. Jag startade från noll för någonstans måste man börja.

Hur tänkte du då?

– Historiskt sett har börsen gett positiv avkastning när man tittar på utvecklingen under flera års tid. Men jag insåg väldigt fort att pengars värde på börsen fluktuerar väldigt mycket och är kanske inte värt lika mycket imorgon som de var idag. Investerade pengar är pengar jag kan förlora. Och då ville jag inte äventyra till exempel övriga sparanden och buffertar jag byggt upp innan jag valde att börja investera pengar. 

För att få in med pengar till investeringar jobbade Dana extra under terminerna samt under sommarloven.

– Från början fanns det inte något mål alls med det, utan det var väldigt sporadiskt och ogenomtänkt. Jag började spara i aktier för att få pengarna att jobba för sig själva, i stället för att lägga in pengarna på ett vanligt bankkonto som egentligen bara kostar pengar. 

Men med tiden formades tanken om vad hon ville uppnå med sitt sparande.

– Oförutsedda händelser i livet kan hända när som helst. Men ett stort mål är att ha pengar till att kunna ta hand om min familj om något händer, om man blir arbetslös, eller om någon blir sjuk. Man har läst så många skräckhistorier i medierna om personer som inte får hjälp från staten när man behövt hjälp som mest. En sådan situation vill inte jag hamna i.

 

Diskutera artikeln på FOMY: s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Starkaste motivationen var och förblev tanken på livet som pensionär.

– Statens skyddsnät idag för pensionärer inte alls är välutvecklat och bra. Pensionen är superlåg och det finns människor som jobbat hela sina liv, betalat höga skatter men som inte får minsta hjälp att ha tak över huvudet och mat när dem blir gamla. Det är riktigt ruttet tycker jag.

När hon insåg att hon inte kunde räkna med att alla olika typer av pensioner hon drar in under sitt hennes liv kan täcka utgifter när hon väl blir pensionär bestämde hon sig att göra något åt det.

– Och ISK är då det bästa alternativet, säger Dana.

Samtidigt satte hon upp ett par delmål.

I september 2020, två år efter att hon började med investeringar uppnådde hon sitt första delmål: att ha 100 000 kronor på aktiekontot.

”Små delmål otroligt viktiga”

I somras gick flyttlasset till Danmark, där hon nu läser en masterutbildning i neurovetenskap på Köpenhamns universitet.

Dana är fortfarande riskmedveten och har därför inte hela sitt sparande på börsen utan även en buffert.

Hennes nästa mål är att spara till en kontantinsats för en första lägenhet när hon är klar med sina masterstudier.

– Det är lätt att förlora sig när det kommer till så stora summor och svårt att se hur långt man egentligen har kommit. Att ha små delmål är otroligt viktigt när det kommer till långsiktiga mål. Man kan stanna upp då och faktiskt uppskatta att ens disciplin och jobb faktiskt tagit en på vägen.

Och det gör hon.

– Jag har kommit långt, och det triggar på vinnarskallen i mig att fortsätta göra bättre ifrån mig än vad jag gjorde igår. 

Vad kändes svårast i början?

– Det var nog vilka aktier man skulle investera i, vilka som var bra och hur man vet att de är bra. Det svåraste var dock att man var inne varje dag på sitt ISK-konto och såg att det visade rött i utvecklingen flera dagar i rad. Man fick lite panik för att man trodde man hade gjort en dålig investering och förlorade pengar. Tid ger erfarenhet och man måste lära sig att lita på sig själv och ha is i magen. 

Dina bästa aktier?
– Just nu Bure Equity, Latour och Svolder.

Dana säger att det är superviktigt för henne att spara på börsen.

– Att ha kontroll över sin ekonomi är en så otroligt viktig del i ens självförtroende och självkänsla och en känsla av mognad. Känslan av att kunna forma min framtid och ha möjliga medel för det som jag bygger upp just nu är en känsla man måste skapa själv, inget som pengar kan köpa. 

Flera av kvinnor säger att klivet ut på börsen har förändrat deras sätt att tänka. Hur är det i ditt fall?

– Jag har blivit mycket mer självsäker i mig själv och har en känsla av lugn. Att vara hållbar och långsiktig i sparande gör att man skapar disciplin och disciplin är något som är mycket djupare än bara ren motivation, som inte jag tror alls på. Man kan inte gå runt varje dag och tänka att "jag ska göra det här när jag känner mig motiverad". Skitsnack. Du måste få saker att hända, och sparande är en sån grej. Disciplin som vana grundar sig på att du har ett val varje dag att göra det även om det känns jobbigt, men du gör det ändå. Det blir en vana till slut som känns naturlig och självklar. Det är något som gör att man som individ känner sig hel, ansvarsfull, mogen, ostoppbar! 

Fotnot: Tänk på att placeringar i aktier och fonder alltid är förenat med risk. Det finns aldrig några garantier för att du får tillbaka hela summan du har satt in – och värdet på investeringarna kan både öka och minska.

Nyfiken på att investera i aktier? Lär dig börsen från grunden:

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jenny Åsell, Fred Balke
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET