Uppdaterad 2022-11-30 | Publicerad 2022-03-28

Varje gång börsen rasar haglar expertråden om att sitta still i båten. 

Ändå säljer vissa i panik. 

Vem är den typiske paniksäljaren? 

Forskningen har svaret.

När börsen rasar möts många småsparare av illröda siffror i sin portfölj. En del paniksäljer aktierna med dalande kurser, andra gör inte det.

I en studie, som gjorts på amerikanska toppuniversitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT), har forskare kommit fram till att en viss grupp småsparare är mer benägna att kasta sig över säljknappen.

Så vem är den typiske paniksäljaren?

Forskarna kom fram till att det är:

  • En man
  • Över 45 år
  • Gift eller frånskild
  • Har barn

Draget som utmärker paniksäljaren

Ett annat utmärkande drag för den typiske paniksäljaren är att han anser sig ha mycket bra kunskaper om börsen och investeringar, skriver amerikanska CNBC.

Vidare har forskarna på MIT kommit fram till att paniksäljarens typiska yrke är egenföretagare samt att de som är minst benägna att paniksälja är advokater och socialarbetare.

En av slutsatserna i studien ”When Do Investors Freak Out?” är att den här typen av beteende inte är så vanligt.

Som väntat är det vanligast att paniksälj sker under stora börsras.

Hur gör vi i Sverige?

Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza säger att småsparare, generellt sett, inte paniksäljer:

Det såg vi också vid den senaste börsoron i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Däremot såg vi en högre aktivitet bland våra kunder och att många gjorde fler köp vilket tyder på att man försöker ”köpa dippen”.

 

MISSA INTE: FOMY:s Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

”Gräver djupa hål i plånböckerna”

Samtidigt hade en del småsparare valt att pausa sitt månadssparande och i stället parkera pengarna på ett vanligt sparkonto, enligt Moa Langemark. Hon menar att förklaringen till detta ligger i att vi befinner oss i en tid med historiskt höga energi- och drivmedelspriser samt stigande livsmedelspriser.

Detta gräver djupa hål i våra plånböcker och då väljer kanske många att pausa sitt sparande när man inte kan dra ner på nödvändiga utgifter.

Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza.

De som paniksäljer allt när börsen rasar, återkommer de till marknaden och när i så fall?

Det är svårt att dra några sådana slutsatser från den data vi har men då det är svårt att veta när börsen bottnat riskerar paniksäljaren att missa uppgången som följer på nedgången, säger hon och fortsätter:

– Den kraftiga nedgång som vi såg i mars 2020, till exempel, följdes av en mycket stark uppåt-rekyl – vilket få bedömare hade förutspått. Om man är oroligt lagd och paniksålde i mars 2020 kan man därmed ha missat stora delar av den starka utveckling som följde under 2020 och 2021.

Är det alltid bara dåligt att paniksälja?

Historiskt har det inte varit bra att paniksälja. Det beror på att vi inte kan förutse hur börsen kommer att röra sig i morgon. Självklart kan en enskild individ haft tur men för den stora massan, inklusive professionella förvaltare, är det mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att försöka tajma marknaden, säger Moa Langemark.

Fotnot: Tänk på att placeringar i aktier och fonder alltid är förenat med risk. Det finns aldrig några garantier för att du får tillbaka hela summan du har satt in – och värdet på investeringarna kan både öka och minska.

 

Lär dig mer om aktier – anmäl dig till FOMY:s nyhetsbrev!

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET