Ny rapport: Kvinnor underskattar sina ekonomiska kunskaper

Tre kvinnor: Så har vi förbättrat vårt finansiella självförtroende

Uppdaterad 2022-11-30 | Publicerad 2022-08-21

Kvinnornas finansiella självförtroende minskar, medan männens står stadigt.

Det visar en ny undersökning.

Känner du ingen dig?

Här är tre kvinnors bästa tips på hur du kan få mer tro på dig själv när det gäller din ekonomi.

En hel del undersökningar har hittills visat att kvinnor i allmänhet underskattar sina ekonomiska kunskaper, medan män överskattar sina.

Så hur många tror sig ha tillräckligt mycket med kunskaper för att kunna påverka sin privatekonomi?

Bland annat har den frågan ställts i en ny undersökning som gjorts av Kantar Sifo Prospera på uppdrag av Fondbolagens förening.

I undersökningen fokuserade man på personer som sparar i fonder, vilket är det vanligaste sparandesättet i Sverige. Totalt sparar 68 procent av svenskarna privat i fonder.

Resultaten visar att det är nästan lika många män som kvinnor procentuellt som sparar i fonder. För både kvinnor och män är det vanligast att spara mellan 1 000 kr till 1 999 kronor i månaden.

Och där slutar likheterna.

 

MISSA INTE: FOMY:s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

De största skillnaderna mellan könen syns i siffrorna som visar inställningen till risk och rådgivning.

Resultaten visar också att kvinnors finansiella självförtroende minskat jämfört med tidigare år, medan männens står stadigt.

En betydande förändring jämfört med tidigare undersökningar är att kvinnornas finansiella självförtroende har minskat:

I år har antalet kvinnor som anser sig ha tillräckliga kunskaper för att hantera sin ekonomi sjunkit med flera procent (77 procent i år). Andelen män som sällar sig till den skaran är likt förra året 88 procent.

– Att var och en har tillräcklig kunskap för att kunna hantera sin ekonomi är en viktig fråga för jämställdheten. Att det i princip är lika många kvinnor som män som sparar i fonder är en jättebra utveckling, men vi behöver få fler kvinnor att känna att de har tillräckliga kunskaper för att påverka sin privatekonomi, säger Philip Scholtzé, sparekonom Fondbolagens förening.

För männens del är det enbart intresset för hållbarhet som minskat.

Nedan hittar du detaljerade uppgifter om resultaten.

Tre kvinnors bästa tips på bättre finansiella självförtroende

Elin Salmiranta, 42, doktorand

Elin Salmiranta, 42, doktorand inom hälsa- och vårdvetenskap, Stockholm

Hitta en väg in till ett intresse om pengar Jag har själv ökat mitt självförtroende. Tidigare var det min man som liksom hade koll på pengarna. Vet inte riktigt varför det blev så. För cirka fem år sen lyssnade jag på en podcast om FI (Financial Independence) under en lång bilresa själv i bilen. Och det blev vägen in till ett intresse. För mig blev det första steget att få mer kunskap om våra inkomster, utgifter och sparande. Om min pension. Och hur man kan tänka kring sparande och investeringar. Jag lyssnade på fler poddar, läste bloggar och böcker.

Hitta ett sätt att ha koll på dina pengar Jag och min man har ett fickpengssystem där jag tidigare hade dålig koll på mina pengar och inte sparade eller planerade. Numera följer jag upp, planerar och sparar dessa pengar också. Jag är helt insatt i vår gemensamma ekonomi och vi följer upp den tillsammans varje månad. Pengar gav mig ångest och numera tycker jag det är kul. Med mer kontroll och kunskap slutade jag tycka kontoutdrag, pensionsuppgifter och fondsparande var läskigt.

Dela kunskap och erfarenheter Jag ser det dåliga självförtroendet bland mina tjejvänner. Jag vet par där mannen är helt ansvarig för räkningar och sparande. Jag tror att om fler tjejer blev mer insatta i familjens ekonomi så skulle den ekonomiska situationen för massor av familjer bli bättre, då det finns forskning som visar att kvinnor är bättre investerare än män. Tjejer behöver prata mer om pengar och lära av varandra! Det finns till exempel tjejgrupper på Facebook med härligt stämning och där det inte finns några dumma frågor. 

Hanna Lans, 51, utvecklingsledare

Hanna Lans, 51, utvecklingsledare, Göteborg

Ställ dig frågan: Är det du eller någon annan som du förlitar dig på gällande din privatekonomi? Jag insåg att det var männen i mitt liv jag förlitade mig på och blev förbannad. De männen var inte smartare än jag, så varför blev det så?

Erkänn för dig själv att du har ett dåligt finansiellt självförtroende…. Det var jobbigt att inse och jag blev besviken på mig själv. Men lägg inte skulden på dig, vi lever fortfarande i patriarkatet.

…och bygg upp det på ett medvetet sätt. Jag gick på kurser hos Skatteverket och gick med i olika kvinnogrupper. Jag hade inga pengar då och ville lära mig att spara. En Facebookgrupp på nätet fick igång mig, upplägget var enkelt: man skulle spara 12.000 på ett år. Pengarna skulle läggas i en burk. Det var pedagogisk och gick i lämpligt takt. Jag började fundera på vad jag köper och varför. Plötsligt fanns det pengar i burken. Jag kom i mål på bara några månader och klappade mig på axeln: Du kan spara! Sedan ville jag också investera på börsen. Jag fortsatte med burktänkandet och plötsligt hade jag även lite pengar till börsen.

Julia Forsgren, 20, säljare

Julia Forsgren, 20, säljare, Gävle

Börja smått med billiga aktier och små summor När jag skulle testa att handla på börsen, handlade jag smått, för små summor köpte jag ett fåtal aktier som inte kostade mycket.

Ha någon som du kan diskutera med och fråga när du känner dig osäker Prata med vänner och familj, dela åsikter, så du inte känner att du själv går in i en aktie utan att pratat med andra. Min familj köper aktier och vi har pratat om det runt middagsbordet, och så har jag följt andra på Instagram. På så sätt har jag känt mig tryggare i mina köp, det finns fler som tänker precis som jag.

Var långsiktig – då sliper du oro Pengarna jag investerar är inga pengar som jag kan behöva nästa sommar. Jag sparar långsiktigt och investerar i företag jag tror kommer att gå bra på lång sikt, så hur det går det närmsta åren spelar egentligen ingen roll.

Kom igång lite smått även om du inte känner fullärd Tänkt på att du inte behöver känna att du kan allt. Fullärd kommer man aldrig att bli! Jag testade att smått handla på börsen utan att känna att jag kan allt. Man lär sig mycket genom det. Och också kommer in i sparandet.

Läs mer om Julias aktieresa här.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Fred Balke, Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schorit
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET