Uppdaterad 2022-11-30 | Publicerad 2022-01-24

Börsåret 2022 har fått en skakig start – med kraftiga nedgångar och illröda siffror i småspararnas portföljer.

Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg, förklarar vad som har orsakat turbulensen och ger råd om hur du kan hantera det oroliga läget.

Pandemiåret 2021 blev ett toppenår på börsen, speciellt för Sverige som gick bättre än både USA och Europa. Aktierna steg i värde och småspararnas investerade kapital ökade.

– 2021 var det förhållandevis lätt att tjäna pengar på börsen, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Stockholmsbörsen gjorde en stark avslutning av 2021 – sedan kom kallduschen. Börsåret 2022 inleddes med turbulens och kraftiga nedgångar runt om på världens börser. I Sverige blev starten på det nya börsåret det sämsta sedan 2016. Flera av fjolårets kursvinnare föll kraftigt.

Många aktier högt värderade

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Så är detta slutet på den svenska börsfesten – och behöver man vara orolig?

Maria Landeborn förklarar läget.

– Förväntningar om att centralbanken i USA ska rulla tillbaka stimulanserna under 2022 har fått räntorna att stiga. Det har i sin tur utlöst frossa i delar av aktiemarknaden. Framför allt är det högt värderade tillväxtbolag som tagit stryk den senaste tiden, och många av fjolårets kursvinnare har fallit brant på börsen.

På den amerikanska börsen finns en hög andel tillväxtbolag och värderingarna är höga, vilket gör att marknaden är känslig för stigande räntor. På samma sätt ser det ut i Sverige. Stockholmsbörsen steg 35 procent förra året och som en konsekvens är många aktier högt värderade, konstaterar Landeborn.

– Höga värderingar är detsamma som höga förväntningar. Och när marknaden börjar oroa sig för framtiden, så drabbar det framför allt bolag där förväntningarna trissats upp.

 

Lär dig mer om aktier – anmäl dig till FOMY:s nyhetsbrev!

 

Högsta inflationen i USA – på 40 år

Vad kan vi vänta oss under börsåret 2022? Vilka faktorer kan påverka börsen och varför?

– 2022 blir ett annorlunda börsår. Medan 2021 handlade väldigt mycket om pandemin, så skiftar nu fokus till de ekonomiska konsekvenserna som vi behöver hantera, säger Maria Landeborn.

Inflationen i USA är i dag sju procent, vilket är den högsta nivån på över 40 år.

– Det innebär att den amerikanska centralbanken, Fed, har börjat strama åt penningpolitiken i ett betydligt högre tempo än vi förväntade oss för bara ett kvartal sedan. Och precis som ökade stimulanser har varit bränsle för börsen under pandemin, så innebär minskade stimulanser ett minskat stöd för aktier. Det har skapat oro på marknaden.

 

MISSA INTE: FOMY:s Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Större svängar på marknaden i år

Maria Landeborn tror att mycket fokus under det första halvåret kommer att ligga på inflation, räntor och penningpolitik.

– Frågan är om, och hur snabbt, inflationen kommer att falla tillbaka. Klarar Fed av att strama åt lagom mycket, så att prisökningarna dämpas men ekonomin fortsätter att växa?

En annan fråga är hur efterfrågan utvecklas, och hur det i sin tur påverkar bolagens intjäning och vinster. Under pandemin har företagen varit extremt duktiga på att kapa kostnader, öka vinsterna och höja lönsamheten.

– I år lär det lite tuffare att upprepa det konststycket, och det innebär att potentialen på börsen är lägre än under 2021. Jag tror att börsen står högre i slutet av 2022, men inte särskilt mycket högre. Dessutom är risken betydande att vi kommer att få uppleva större svängar på marknaden i år än under fjolåret.

Sparekonomens bästa tips – så hanterar du din börsoro

1. Råd om första nedgången

Det har tillkommit en hel del nya småsparare på börsen under pandemin. De upplever sin första breda nedgång nu och många är oroliga.
Hur ska de tänka nu?

Maria Landeborn.

Maria Landeborn:

– Att det går upp och ner hör till, även om det är lätt att glömma bort det under ett år som 2021 när börsen mest gick uppåt. Det finns alltid små och stora orosmoln som kan få aktiemarknaden att skaka till. Då och då går vi igenom riktiga kriser med kraftiga börsras som följd. Trots det så har börsen över längre tidsperioder alltid fortsatt att stiga. Det är viktigt att komma ihåg! Lyft blicken och se det långa perspektivet i stället för att fundera så mycket över vad som händer under några få veckor eller månader.

– Att tajma börsen och sälja innan den går ner, och sedan köpa när den nått botten är svårt, för att inte säga omöjligt. De flesta som försöker göra det misslyckas. Man säljer för sent, när förlusten redan är ett faktum, och vågar sedan inte köpa tillbaka förrän börsen redan hämtat in hela tappet och mer därtill. Oftast gör det mer skada än nytta att försöka vara aktiv. Tänk långsiktigt och ta det lugnt istället.
 

2. Råd kring första aktierna

Många som är nya börsen har kanske hunnit köpa några enstaka aktier. Hur bör de agera nu?

Maria Landeborn:

– 2021 var det förhållandevis lätt att tjäna pengar på börsen. Många aktier steg i värde och nya sparare fick se sitt investerade kapital öka i värde. I år tror jag det blir svårare att lyckas lika bra. Dels är det osannolikt att börsen stiger lika mycket, men dessutom kan det vara andra typer av bolag som blir vinnare i en miljö med stigande räntor och minskade stimulanser. För att undvika att sitta med en portfölj som går från vinnare till förlorare, så bör man se över riskspridningen och bredda sparandet. Till exempel kan du behöva köpa aktier i andra branscher än dem du redan gått in i.

– Ett enklare sätt att skapa mer stabilitet i portföljen är att börja spara i fonder. Köper du en fond får du automatiskt andelar i många olika bolag på börsen till en låg kostnad. Det innebär att värdesvängningarna blir mindre, och att du inte blir beroende av hur det går för några få bolag.

– Starta gärna ett månadssparande där du sätter in pengar i några olika fonder varje månad, så slipper du fundera över det där med tajming. Då sköter sparandet sig själv och du kan ägna dig åt annat. Med tiden kommer sparandet att öka i värde. Ha i åtanke att aktiesparande bör vara långsiktigt och att pengar du placerar på börsen, ska du inte behöva de närmaste åren.

Nyfiken på att investera i aktier? Lär dig börsen från grunden:

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Johan Edgar
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET