Uppdaterad 2022-11-30 | Publicerad 2022-09-09

Efter en dramatisk skilsmässa utomlands kom Hanna hem till Sverige som en barskrapad och lite rädd ensamstående mamma.

Hon hade noll kronor på sparkontot och en framtid som en fattigpensionär.

Sen blev hon förbannad.

Lösningen låg i burken – och livet vände helt.

Svenska kvinnors finansiella självförtroende sjunker, medan männens står stadigt, visar en färsk rapport. Med andra ord är antalet kvinnor som inte tror sig ha tillräckliga kunskaper för att påverka sin privatekonomi högre i år än det var i fjol.

Så hur gör man för att stärka sitt självförtroende och ta kontroll över sin ekonomi? Eller, i värsta fall, om man känner att man krälar på botten, sparbössan är tom och framtidsutsikten dyster, var börjar man?

Ensamstående mamman Hanna Lans, 51, från Mölndal vet allt om det.

Vi tar det från början.

Flyttade till New York

Hannas kärlekshistoria med en amerikansk man började som i Hollywoodfilmer.

– Han gick ner på knä på lyxigaste lyxrestaurangen och langade fram en saftig diamant. Media matar oss med sådana här scener från det att vi är gamla nog att sitta framför TV:n, man säger inte nej till det. Han lovade guld och gröna skoga och kunde faktiskt backa upp det.

Hanna flyttade till drömlivet i New York, men lyckan var kortvarig. Efter sju år avslutades förhållandet med en dramatisk skilsmässa som slukade alla hennes pengar. Till sist vann hon rätten att åka hem till Sverige med sitt barn. Med noll kronor på kontot. Hon var trött efter allt som hänt och lite rädd, mest för framtiden.

”Ville bara överleva”

Hanna ville ge lite jävlar anamma tillbaka till alla ledsna, ensamma och rädda mammor och skrev därför sin första bok med dem i åtanke. "Som någon annan bäddar"- som handlar om hennes svåra skilsmässa.

Hemma i Sverige var framtidsutsikterna, utifrån ett privatekonomiskt perspektiv, dystra. Speciellt pensionen, då hon mest jobbat utomlands.

Hon var barskrapad och hade hundra procent ansvar för en fyraåring.

– Men i det här läget hade jag fortfarande inga tankar på hur jag skulle kunna bygga upp min ekonomi igen, jag ville bara överleva.

Hanna fick ett heltidsjobb, men efter ett tag kände hon att något skavde. Varför hade hon inga pengar kvar i slutet av månaden?

– Jag tänkte att det nog alltid skulle vara såhär och det var bara att acceptera.

Men så träffade hon en ny man som var finansdirektör på ett stort företag.

Först då gick det upp för Hanna vad problemet med hennes ekonomi var: hon hade ingen koll. Hon hade i hela sitt liv förlitat sig på männen omkring sig. En ödets nyck var att samtliga var finansdirektörer: mannen hon var ihop med, hennes exman och hennes pappa.

– Det var då jag insåg att jag inte hade trott något om mig själv vad gällde ekonomi. Att jag faktiskt passivt överlåtit detta åt olika män för att jag i grund och botten hade dåligt självförtroende och trodde att de kunde bättre än mig.

Blev arg – fattade ett beslut

Den plötsliga insikten blev som en käftsmäll.

Den infann sig i ett ögonblick då hon stod bredvid sin dåvarande man och hans vän när dessa två pratade om aktier.

– Jag insåg att det de pratade om inte var särskilt svårt att förstå. Jag blev argare och argare där jag stod bredvid de två framgångsrika männen och hur de kunde placera enorma summor som om det var vardagsmat.

Hanna tänkte att hon också haft aktier och fonder, men att hon själv aldrig haft översikt över sitt sparande.

– Det var min pappa som hade det. Jag insåg också att jag inte haft inblick i den ekonomi jag hade med min exman.

Ju mer hon lyssnade på vad de sa desto argare blev hon.

– Det var oerhört uppenbart att de männen inte var det minsta mer intelligenta än vad jag var. Ändå var det jag som stod där barskrapad. Jag spottade i nävarna och höjde blicken: No more!

 

MISSA INTE: FOMY:s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Utmaningen: Spara i burken

Hanna började aktivt söka efter information och ställen där hon kunde få hjälp.

Första steget var att gå med i olika kvinnogrupper på Facebook inom ekonomi.

I en av dem fanns en utmaning – som skulle visa sig vara vändpunkten för hennes ekonomi.

– Utmaningen var att spara 12.000 kronor på ett år. Det gick ut på att man skulle lägga 10 kronor i en burk vecka 1, 20 kronor vecka 2 och så vidare och när året var slut skulle man ha 12.000 kronor i burken, säger Hanna.

För att få loss pengar till burken ändrade Hanna en hel del vanor.

Hon började följa "Portionen under tian" för att få ner matkostnader, lärde sig köra bil miljösmart - vilket också blev kostnadseffektivt, la om sina försäkringar och såg över samtliga kostnader. Allt hon sparade lade hon i burken.

Siktade in sig på börsen: Enda sättet

Hon uppnådde målet mycket tidigare än hon trodde - vilket gav en rejäl självförtroendekick. Hanna höjde ribban och siktade in sig på framtiden.

– För en ensamstående mamma med kasst ekonomi och ingen tid för ett extrajobb fanns det bara ett sätt att få pengarna av växa – börsen.

– All statistik visar att börsen gått upp i snitt cirka 8 procent per år under 10-årsperioder och jag letade fram grafer på vad detta betydde i rena pengar. Skillnaden mellan att spara på bankkonto och att spara på börsen var brutal.

Hanna startade en grupp för ekonomiträffar för kvinnor i Göteborg och under första träffen fick hon hjälp att göra sitt första köp på börsen.

Hon fortsatte med burkmetoden för att få pengar till börsen. I en av ekonomigrupperna på Facebook fick hon tips om att ladda ner en budgetmall, där hon kunde lägga in alla utgifter och inkomst.

Hanna, 51, hade noll kronor på sparkontot och en framtid som en fattigpensionär.

Det gav henne inblick i vad hon la pengarna på och vad hon kunde dra in på.

Omställningen gav resultat. På fem år gick Hanna från noll till hundratusentals kronor på sparkontot.

Det har gått femton år sedan Hanna återvände till Sverige från USA. Ekonomin har hon numera total koll på och framtiden är ljus.

På sin Instagram tar hon upp ekonomitips för den ensamma, fattiga och lite rädda mamman.

– Man ska kunna investera även om man bara har 50 kronor i månaden att investera. Man ska inte vara utestängd från börsen för att man är fattig. Men läser man i tidningar och olika forum blir det lätt så att man tror att det endast är för höginkomsttagare.

– Men börsen, även om den just nu känns läskigt osäker, är oftast det enda sättet att få pengar att växa. Alla behöver inte bli miljonärer men i vårt kapitalistiska samhälle är det skönt att vara ensamstående kvinna och veta att ens surt förvärvade slantar faktiskt kan växa!

Har du en inspirerande historia? Mejla mig på mira.micic@aftonbladet.se

Publisert:

LÄS VIDARE

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET