Därför blev 2021 ett toppenår på börsen

Pandemiåret 2021 blev ett starkt år på börsen.
Och Sverige utklassade både USA och Europa.

Sparande

Av: 

Mira Micic

Pandemi, inflationshot och komponentbrist.

Börsen trotsade allt – 2021 blev ett superår.

Sparekonomen Frida Bratt förklarar varför.

Pandemiåret 2021 blev ett starkt år på börsen, speciellt för Sverige som utklassade både USA och Europa.

Stockholmsbörsen (Morningstar Sweden Index) är upp med 28 procent, vilket kan jämföras med USA:s uppgång på 20 procent (Morningstar U.S Index) och Europa på 22 procent (MSCI Europe).

– Det varierar något hur börserna presterat beroende på vilket index man tittar på, men man kan konstatera att oavsett vilket index man tittar på så har Sverige gått bättre än USA och Europa och många andra av världens börser. Det beror till stor del på att rotationen mot bank och verkstad under året gynnat Stockholmsbörsen, som till stor del ju består av dessa sektorer, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Men allt har inte gått bra.

– Faktum är att en del tillväxtbolag som var favoriter hos spararna under fjolåret halkat rejält efter. Så det har nog under året smärtat i en och annan aktieportfölj också. Men mycket har gått bra. Det gäller kanske särskilt storbankerna, som dragit med sig storbolagsindex upp.

”Börsen är framåtblickande”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Trots pandemin, inflationshotet och komponentbristen blev det ett toppenår på börsen.

Frida Bratt förklarar varför:

Låga räntor och höga stimulanser

Centralbankerna har under året fortsatt stimulera med låg ränta och köp av statspapper. Det har fungerat som vedträn på börsbrasan, som fått riskaptiten att öka och gjort alternativen till börsen få för den som vill ha avkastning. Det har tryckt upp aktiekurserna.

Tillväxt när ekonomier öppnade sig

Samtidigt har den globala ekonomin ju öppnat upp under 2021, vilket gav en gummisnoddseffekt i tillväxten för världens ekonomier. Det har gynnat industri och bank, sektorer som Stockholmsbörsen till stor del består av.

Framåtblickande

Börsen framåtblickande, och har möjligen varit det lite extra mycket under 2021. Man har sett komponentbristen som något man kan se bortom, något som är tillfälligt, och det har även gällt smittspridningen och delvis inflationshotet.

 

MISSA INTE: FOMY:s Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Vad kan man vänta sig nästa år och varför?

– Jag tror man gör klokt i att vänta sig en beskedligare utveckling nästa år. Jag tror inte på något fall, men en magrare uppgång. Det beror delvis på att centralbankerna går mot åtstramningar till följd av inflationen, att tillväxten kan mattas av något och men också att det finns en oro kring omikron. Det sistnämnda gör att man bör vara beredd på att den varannandagsbörs vi har nu, med rätt stora svängar upp och ned, kan vara ett mönster vi får vänja oss lite mer vid, säger Frida Bratt.

Nyfiken på att investera i aktier? Lär dig börsen från grunden:

Publisert:

LÄS VIDARE

"Därför byter jag ut minst en julklapp på dotterns önskelista – till en aktie"

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

Ja, tack!

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Matilda Andersson, Mia Carron, Jennifer Laxén
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET