Så skapar du en egen investerings­strategi

Sparekonomen Maria Landeborn om tajmning, tid och regler

Uppdaterad 2022-10-25 | Publicerad 2021-05-26

En tydlig strategi är viktig för dig som är småsparare när du börjar investera på börsen.

Du bestämmer alltså egna regler för vilka aktier du letar efter, när det är dags att sälja och klargör för vilka risker just din metod har.

För att lyckas med sina investeringar på börsen är det viktigt att ha en egen strategi – och hålla sig till den.

Det är nämligen väldigt lätt att styras av sina känslor när man investerar i aktier. Går det upp vill man ofta investera mer. Och går det ner är i stället reflexen att trycka på säljknappen.

Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank.

– I praktiken blir man sin egen värsta fiende om man agerar på det sättet, säger Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank.

För att inte styras av känslor är det alltså viktigt att sina egna förutbestämda regler som styr hur du agerar på börsen. En strategi.

En fråga som uppkommer när man bestämmer sig att börja spara på börsen är tajmningen. Helt enkelt när det är rätt läge att börja köpa aktier.

– För många som ska börja spara är tajmning en viktig fråga, säger Maria Landeborn. Det spelar ingen roll om börsen precis noterat ett nytt rekord, fallit till den lägsta nivån på länge eller står någonstans mitt emellan. De flesta frågar sig ändå om det verkligen är rätt läge att börja investera pengar i aktier och fonder. Tänk om det vänder ner precis när man köpt?

Svaret är att det alltid är rätt läge, oavsett om börsen står högt eller lågt. Och oavsett vad man tror om framtiden. Ingen vet om börsen står högre eller lägre i morgon, om en vecka eller en månad. Men så länge man sparar på ett smart sätt spelar det ingen roll.

Tid på börsen är viktigare än tajming

– Vi kan ta ett exempel. Antag att du de senaste 25 åren, en gång per år hade investerat 1 000 kronor i en globalfond. Totalt har du alltså investerat 25 000 kronor. Hur stor roll hade din tajming spelat för hur mycket portföljen var värd efter 25 år?

Vi börjar utgå från att du haft perfekt tajming, och varje år lyckats köpa på den absolut lägsta nivån. Då hade din portfölj varit värd 106 700 kronor minus avgifter. Det är en väldigt bra avkastning, men det är ju inte så konstigt om du varje år lyckats pricka botten.

Vi antar istället att din tajming varit usel och att du istället köpt på toppen varje år. Hade det varit lika med katastrof? Nej, inte alls. Sparkapitalet hade ändå vuxit till strax över 85 000 kronor.

Mest troligt är ändå att du oftast hamnat någonstans mitt emellan toppen och botten. Om du helt enkelt hade investerat dina 1 000 kronor den första handelsdagen varje år så hade portföljen vuxit till 98 100 kronor efter 25 år. Det är bara 8 procent mindre än om du lyckats tajma marknaden perfekt.

Slutsatsen är att tid på börsen är mycket viktigare än tajming.

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET