Karl, 36, drabbades av TBE: ”Jag hade tur i otur”

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2018-04-20

Karl Larsson, 36, drabbades av TBE.

Antalet fall av TBE, fästingburen hjärhinneinflammation, ökade rekordmycket förra året.
En av dem som vet hur jobbigt det kan vara att drabbas är Karl Larsson, 36.
– Jag har haft en himla tur i oturen. Jag har stött på många personer som fått hela livet fördärvade av sjukdomen, säger han.

Förra året ökade fallen av TBE rekordartat i Sverige. 391 fall anmäldes vilket var mer än 60 procent fler än 2016.

En av de som drabbats av sjukdomen och som vet hur illa det kan gå är Karl Larsson, 36, från Linköping.

2016 var Karl på sina svärföräldrars lantställe och röjde skog. Varje dag fick han flera fästingar på sig och blev biten ett par gånger. Men eftersom lantstället inte ligger vid kusten utan i södra Östergötland var Karl aldrig orolig för att smittas av TBE. Karl som jobbar som sjuksköterska har flera gånger i sitt jobb stött på patienter som drabbats men hade inte en tanke på att han själv skulle drabbas i en skog i Östergötland.

– Nej, jag tänkte att det egentligen bara var risk vid kusten och därför hade jag inte vaccinerat mig.

Drabbades av huvudvärk

Efter vistelsen på landet började Karl få flera etapper av huvudvärk och febertoppar men varken han eller hans sambo, som också är sjuksköterska, kopplade ihop symtomen med TBE. I stället sökte han hjälp på vårdcentralen där man snarare trodde att Karl hade drabbats av migrän. Efter att symtomen fortsatt i tre veckor drabbades Karl en dag av feber på 39,5 och gick hem från jobbet.
– Jag gick hem och la mig ner och sen sov jag i 20 timmar. När jag vaknade upp hade jag fortfarande hög feber och hade dessutom problem att ta mig ner för trappan. Mina ben bar mig inte.

Karl ringde då till sin storasyster som är läkare och hon sa till honom att genast åka in till akuten. I efterhand har Karl fått höra av läkarna att hans sjukdomsförlopp var ett rent textboksexempel över hur man mår när man drabbas av hjärnhinneinflammation.

Fick stanna i åtta dagar

Karl blev inlagd på sjukhuset och fick stanna i åtta dagar. Under tiden fick han morfin för att försöka få huvudvärken under kontroll.

– Det var fruktansvärt smärtsamt. Jag hade en enorm huvudvärk och samtidigt blev jag väldigt rädd när jag insåg att det var TBE som jag drabbats av. Jag har jobbat på infektionskliniken och vet hur illa det kan gå när man drabbas av sjukdomen, säger han.

Fick försämrad reaktionsförmåga

Den första tiden efter sjukhusvistelsen var Karl sjukskriven men efter ett par månader kunde han komma tillbaka till jobbet som ambulanssjuksköterska.

– Jag märkte dock snabbt att jag hade fått försämrad reaktionsförmåga när det var mörkt, framförallt hade jag svårt att avgöra när det kom något från sidorna. Därför blev jag tvungen att sluta köra ambulans och söka ett annat jobb som sjuksköterska.

I dag har Karl fortfarande problem med mörkerkörning och ibland när det blir för mycket stress känner han att han blir trött snabbare än han blev tidigare. Men utöver det har han inte fått så mycket men av sin sjukdom.

– Jag har haft en himla tur i oturen. Jag har stött på många personer som fått hela livet fördärvade av sjukdomen, säger han.

Bra att det skrivs mycket

Efter Karl fick TBE är det många i hans omgivning som vaccinerat sig mot smittan, bland annat hans sambo Lisa Ohlsson.

– Sen har mina svärföräldrar också blivit vaccinerade och många av mina vänner och bekanta har berättat att de fick en ordentlig tankeställare när jag drabbades. Precis som jag är det ju många som tänker att det inte finns någon risk att drabbas om man inte är vid kusten.

Att TBE de senaste åren har uppmärksammats mer i nyheterna är något Karl ser som mycket positivt.

– Jag tycker det är bra att man skriver mer om det. Det finns många som tror att TBE är som Borrelia att man kan drabbas och sen få ett botmedel men så är det ju inte. Det finns inget botemedel mot sjukdomen och det tror jag att många inte har koll på.

Blivit pappa

Förra året blev Karl och hans sambo Lisa föräldrar för första gången. Deras son Joel fyller snart ett år och i maj är det dags för 1-års kontrollen. Då ska Karl även passa på att fråga om när hans son kan få den första sprutan vaccin mot TBE för att han ska vaccineras är en självklarhet.

– Ja det finns ingen tvekan om det. Jag vet vad det innebär att drabbas av sjukdomen, säger Karl.

Vaccin är bästa skyddet

Vaccination är det bästa sättet att skydda sig mot TBE. Du kan vaccinera dig på vårdcentraler, vaccinationsmottagningar och vissa apotek. Det är extra viktigt med vaccination om du är fast boende eller sommarboende i ett riskområde eller om du ofta vistas i skog och mark i områden med smittrisk. Barn från ett års ålder kan få TBE-vaccination. De vaccin som är tillgängliga ger bra skydd och har få biverkningar.

TBE-vaccin ingår inte i det nationella vaccinprogrammet däremot har vissa landsting på egen hand infört allmän barnvaccination mot TBE. Sörmlands landsting är en av regionerna som infört detta, skriver Falköpings Tidning.

Källa: 1177.se

Följ ämnen i artikeln