Så skadar rökning dina ögon”Rökare vet inte om detta”

Publicerad 2012-09-28

Rökning ökar risken för ögonsjukdomar.

Du som rökare kan drabbas av åkommor som katarakt och åldersförändringar i gula fläcken.

– Min personliga uppfattning är att rökare inte vet om detta och det är inte ofta de får information om det här av sin läkare, säger Hans Gilljam, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet.

Rökning kan bidra till psoriasis.

Rökning skadar vår hälsa på många olika sätt, även ögonen och vår syn tar stryk när du röker.

Enligt Hans Gilljam, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet och engagerad i tobaksfrågor är det förmodligen många rökare som inte är medvetna om att de löper större risk att drabbas av ögonsjukdomar.

– Min personliga uppfattning är att rökare inte vet om detta och det är inte ofta de får information om det här av sin läkare, säger han.

Suddig syn

Som rökare har du ökat risk att du drabbas av katarakt, även kallad grå starr. Vid katarakt blir det en grumling av ögats lins som ger suddig syn, ljuskänslighet, nedsatt kontrastseende och svårigheter att urskilja färger.

Får man allvarligare besvär är operation den enda lösningen.

Åldersförändringar i gula fläcken

Studier har  även visat att rökare och före detta rökare i högre omfattning utvecklar åldersförändringar i gula fläcken (Age-related Macular Degeneration) jämfört med personer som aldrig rökt.

– Rökare har tre gånger större risk att få maculadegeneration – det vill säga en skada i gula fläcken där vi har vårt skarpa seende. Det leder till  ett betydande handikapp och "åldersblindhet" där rökning alltså är en viktig utlösande orsak, säger han.

Dessutom ger rökning skador på de små blodkärlen som finns i ögat. Har du torra ögon förvärras det av både din egen och andras rök.

Rökning förvärrar även de komplikationer som drabbar ögonbottnar vid diabetes.

Försvinner den ökade risken för ögonsjukdomar så fort jag slutar att röka?

– Det finns ingen som har undersökt om rökstopp stannar upp processen.  Det är mycket märkligt och ett tecken på att det inte tycks intressera ögonforskarna.

Källa. sas.vgregion.se/sas, ltkronoberg.se

Minimedia

Följ ämnen i artikeln