Varningen: Ge inte squishies till barn under tre år

Av: Karin Holmberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Nu varnar Konsumentverket för att ge den populära leksaken squishies till barn under tre år.
Foto: iStockphoto
Nu varnar Konsumentverket för att ge den populära leksaken squishies till barn under tre år.

Nu varnar konsumentverket för den trendiga leksaken Squishies.
Småbitar kan lossna och utgöra en kvävningsrisk, framförallt för små barn. Barn under tre år bör därför inte leka med squishies, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Överallt på stan ser man barn leka med dem. I olika färger och former har Squishies blivit en riktig succé bland barn i alla åldrar. Den mjuka klämleksaker marknadsförs ofta som samlarleksaker till barn i åldersgruppen 6-8 år för att byta med kompisar, för denna åldersgrupp är de inte farliga, skriver man i pressmeddelandet.

Kan vara farlig

Däremot varnar konsumentverket för att klämleksaken squishy kan vara farlig för barn under tre år.
Leksaken är nämligen ofta gjord av ett mjukt och töjbart material, vilket gör att småbitar kan lossna om man biter eller drar hårt i den. Detta kan potentiellt utgöra en kvävningsrisk, främst för små barn. Barn under tre år bör därför inte leka med squishies, skriver konsumentverket.

Vad ska jag som förälder göra?

För barn som samlar på squishies för att byta med kompisar, eller som leker med dem utan att stoppa dem i munnen, är de inte farliga. Om det finns barn i hushållet som ofta biter eller suger på leksaker bör man se till att squishies förvaras utom räckhåll för dem. Generellt är det bra om man som vuxen ser till att barn leker med leksaker som är avsedda för deras ålder och utveckling, det förhindrar att olyckor sker, skriver Konsumentverket.

I dagsläget känner man inte till om det har skett några olyckor med squishies.

Publicerad:

LÄS VIDARE