Så håller du koll på vätskebalansen i sommarhettan

Uppdaterad 2022-01-20 | Publicerad 2018-07-19

Så håller du koll på vätskebalansen i sommarhettan.

Sommarhettan är kvar i Sverige och än så länge finns inga tecken på svalare dagar. Men hur mycket vätska behöver kroppen egentligen för att klara av hettan?
Vi frågade Therese Djärv, biträdande överläkare och docent på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Värmen är här och det innebär att kroppen behöver extra mycket vätska för att klara av temperaturen när vi samtidigt svettas floder.
– Man brukar prata om att man ska dricka två liter vatten om dagen men nu när vi svettas behöver vi upp till det dubbla, säger Therese Djärv.

Men hur vet man egentligen att man fått i sig tillräckligt med vatten?

– Törsten är ett bra riktmärke. Men ibland känner man inte törsten förrän det redan är så att man drabbats av vätskebrist. Så att fylla på vätskedepåerna kontinuerligt är ett bra tips.

Behöver salt

När vi svettas, som man lätt gör när temperaturen ständigt pekar på 25–30 grader, så är det även viktigt att tänka på att tillföra salt.

– Kroppen behöver salt och när vi svettas så försvinner mycket av saltet vi har i kroppen. Därför är det bra att tänka på att äta salt mat. Söt mat är däremot bra att undvika i sommarhettan, säger hon.

Om man lätt förlorar aptiten i värmen så kan det, enligt Therese Djärv, vara smart att ta något litet och salt bara för att hålla saltnivån i balans.

– Det kan vara något enkelt som att ta några oliver samtidigt som man fyller på med vätska. Sen är det viktigt att äta även om det är varmt. Kroppen behöver mycket energi för att klara av att kyla ner kroppen. Om man verkligen inte får i sig något så är det viktigt att även få i sig något sött, till exempel en söt dryck, som kroppen kan använda som energi.

Therese Djärv är biträdande överläkare och docent på Karolinska universitets sjukhuset.

Kaffe, läsk och alkohol

När det är varmt ute så är det framförallt vatten som kroppen behöver men för den sakens skull behöver man, enligt Therese Djärv, inte undvika kaffe, te, läsk eller saft helt och hållet.
– Även om kaffe är vätskedrivande så är det också mycket vatten så det kan man gott unna sig. Samma sak är det med söta drycker. Socker är inte bra eftersom det tar ut vattnet ur kroppen men om man inte får i sig energi är det ett bra sätt att få i sig lite energi.

Hur är det med alkohol?

– Dels är alkohol vattendrivande men det som framför allt gör att man avråder folk från att dricka alkohol i värmen är att det dövar kroppens signaler. Man känner helt enkelt inte av när man blir för varm, eller att man behöver fylla på med vätska.

Ett bra komplement

För dig som känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt med vätska och salt så kan det vara bra att köpa eller göra vätskeersättning.
– Alla behöver inte vätskersättning men det är absolut ett bra komplement om man är osäker, säger Therese Djärv.

Kan det bli för mycket vatten? Och vad är faran med det?

– Ja man kan absolut få i sig för mycket vatten. Det vanligaste problemet, om man inte har någon sjukdom, är att man dricker för mycket utan att tillföra salt. Dricker man mycket vatten spär det ut salterna i kroppen och eftersom vi svettas ut mycket salt är det då viktigt att tillföra nytt.

Symtom på att du har vätskebrist

  • Du bör vara uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att du behöver dricka mer.
  • Ett annat tecken är att din urin är mörkfärgad och koncentrerad.
  • Om du har vätskebrist kan du få huvudvärk och bli torr i munnen du kan också känna dig yr och bli tröttare än vanligt.

Källa: 1177.se

Följ ämnen i artikeln