Fettbanta - med julmat

Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2002-12-16

Nya metoden succé i USA

Ät riktigt mycket julmat - och gå ner i vikt.

- Jag skulle satsa på julskinka, lutfisk och sill. Det är bra mat, säger Eva Callmer, nutritionist.

Rena smalmaten Julskinka kan du vräka i dig med gott samvete i jul - men hoppa över glöggen och potatisen.

Hjärtspecialisten dr Robert Atkins bok "New diet revolution" tilltalar amerikaner som älskar biff, bacon och ägg men inte frukt och grönsaker. Hans metod bygger på proteinrik och fet mat som är snål på kolhydrater.

Enligt Pia Lindeskog, nutritionist och doktor i medicinsk vetenskap, har en diet med proteiner och fett kombinerat med få kolhydrater en positiv effekt på kroppsvikten.

Sötsuget minskar

Genom att undvika pasta, ris och potatis och i stället äta bacon, kött och smör minskar insulinet i kroppen. Sötsuget upphör och vikten normaliseras.

- Visst kan man gå ner i vikt med den här metoden. Men om man provar den typen av kost ska man göra det under en begränsad period, säger Eva Linde-skog.

Eva Callmer på centrum för tillämpad näringslära, tycker att Atkins diet och vårt svenska julbord har vissa likheter. Genom att välja ut vissa livsmedel kan en fettspäckad buffé bli en vettig måltid.

Godiset är problemet

Bantningsprofessorn Stephan Rössner tror också att man kan julbordsbanta.

- Men ofta äter vi knäck, dricker glögg och äter en massa annat till, det är det som är problemet.

Välj rätt på julbordet

Annika Sohlander, Fredrik Virtanen

Följ ämnen i artikeln