Se upp för isiga gator i vinterkylan

Uppdaterad 2018-02-28 | Publicerad 2018-02-27

Kylan är här och gator och trottoarer runt om i landet är fulla av is och snö.
Men än så länge har inte de isiga gatorna märkts av så mycket på akutmottagningarna i Stockholm.
– Vi har inte haft så många benbrott på grund av halkolyckor men det kan vända snabbt, säger Anja Steibner kommunikatör på pressavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm.

Vintern har slagit sina klor i Sverige och snön och isen ligger tjock på gator och trottoarer runt om i landet. Ett hett tips kan därför vara att dra på broddarna så att ni slipper halka omkull när ni ger er ut på gatorna.

Än så länge har de isiga trottoarerna dock inte ställt till med allt för mycket bekymmer på akutmottagningarna – åtminstone inte i Stockholm .

En av anledningarna till det kan vara att det just nu är Sportlov i Stockholm och många är bortresta.

– Vi har ett ganska lugnt inflöde just nu men det kan helt enkelt vara så att många har valt att stanna inne nu när det är så snöigt och kallt, säger Anja Steiber på pressavdelningen på Södersjukhuset.

Fallolyckor vanligt

Varje år vårdas runt 70 000 personer på sjukhus efter fallolyckor i Sverige. Fallolyckor är den olyckstyp i Sverige som orsakar flest akutbesök, inläggningar på sjukhus och flest dödsfall. Det är också en av de olyckstyper som ökar snabbast. Ungefär 1000 av dem har dödlig utgång, enligt statistik från Socialstyrelsen.

– Det avlider betydlig fler av fallolyckor än det gör i trafiken. 2016 avled 263 personer i trafiken att jämföra med cirka 1000 personer som dog av fallolyckor, säger Kalle Brandstedt utredare på Socialstyrelsen.

En del av alla fallolyckor är just halkolyckor under vinterhalvåret.

– Fallolyckor är ganska jämt fördelade över året men man kan se en topp i januari när man ser tillbaka i statistiken, säger Kalle Brandstedt.

De flesta personer som trillar är över 60 år men med lite otur så kan de flesta av oss halka omkull. En vanlig fraktur när man halkar ute på vintern, åtminstone bland äldre, är höft- och lårfrakturer, berättar Kalle Brandstedt.
Enligt Stockholms läns landsting är de vanligaste benbrotten hand- och fotledsskador.

Av de cirka 1000 dödsfall som sker varje år till följd av ett fall är en väldigt liten del så kallade halkolyckor. 

– De flesta dödsfallen tillhör den något otydliga koden, fall ospecificerat, säger Brandstedt.

Förebygg med träning

För dig som vill bättra på dina odds, så du inte blir en del av fallstatistiken för 2018, så kan det vara smart att bygga upp musklerna och öva på balans.

På socialstyrelsens hemsida kan du hitta flera övningar och tips på hur du kan förhindra fallolyckor i vardagen.

Ett enkelt knep är att börja stå på ett ben mera – till exempel när du väntar på bussen, står i matkön eller varför inte när du borstar tänderna.

Se upp för isiga gator i vinterkylan.

Följ ämnen i artikeln