Ovanlig blodgrupp – större risk för sjukdomar

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Personer med vissa blodgrupper löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

De med den ovanligaste gruppen AB är mest utsatta, visar en ny studie.

– Det kände jag inte till, säger Harald Treutiger, 56, som fick en hjärtinfarkt i våras.

Foto: Scanpix
Harald Treutiger.

För personer som har blodgruppen AB är risken 23 procent större att drabbas av hjärtsjukdomar än för dem som har världens vanligaste grupp – blodgrupp 0. Det visar en ny studie som publiceras av American heart association.

Forskarna är osäkra på varför, men undersöker just nu hur de olika blodgrupperna svarar på vår moderna livsstil, rapporterar engelska BBC.

”Kan hjälpa läkare att förstå”

Av resultaten i studien framgår också att personer med blodgrupp B löper elva procent större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och att risken för personer med blodgrupp A är fem procent större.

– Människor kan inte ändra sin blodgrupp men vår upptäckt kan hjälpa läkare att förstå vem som riskerar att drabbas av hjärtsjukdom, säger Lu Qi, professor på Harvard School of Public Health i Boston och en av forskarna bakom studien.

Doireann Maddock vid The British Heart Foundation kommenterade studien i engelska BBC:

– Att äta hälsosamt, röra på sig och att sluta röka är saker som du ska tänka på, inte din blodgrupp. Studien är förvisso intressant men vi behöver mer forskning för att kunna dra några slutsatser om blodgrupper och vad de spelar för roll när det gäller risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Ny forskning på gång

Forskarna vid Harvard undersökte inte varför personer med olika blodgrupper verkar vara mer eller mindre benägna att drabbas.

– Blodgrupper är väldigt komplicerade, det kan finnas flera olika mekanismer som samverkar, säger professor Lu Qi

Den amerikanska forskargruppen ska nu undersöka hur människor med olika blodgrupper svarar på livsstilsförändringar, som till exempel olika bantningskurer, motion och intag av kolesterol.

”Ställde tusen frågor”

I påskas drabbades programledaren Harald Treutiger, 56, av hjärtinfarkt efter en fotbollsträning. Han tycker att studien låter spännande även om han själv, enligt undersökningen, inte skulle löpa någon större risk eftersom han har blodgrupp 0.

– Jag var nyfiken och ställde tusen frågor till sjukhuspersonalen när jag var inlagd, men någon fråga om blodgrupper ställde jag inte, det var helt nytt för mig, säger han.

David Erlinge, professor i kardiologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund, tycker att forskningsresultaten är intressanta. Han berättar att man sedan tidigare vet att cirka 20 procent av riskerna att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar är genetiska.

– Precis som med generna kan du inte förändra din blodgrupp, men de andra åttio procenten styr du själv över och kan påverka i din livsstil, säger han.

Publicerad: