Så blir du fortare frisk

Av: Caroline Hougner

Publicerad:
Uppdaterad:

Immunförsvar

Bästa sätten att tackla febern, snuvan, hostan och halsen

Feber - näsan rinner, huvudet värker och halsen är hest irriterad. Men ta det lugnt. Bli frisk från febern hemma med en kopp te och en god bok. Sömn är mirakelmedicinen framför alla. Sedan finns det även en uppsjö mediciner, naturläkemedel och kurer som hjälper dig härda ut.

Foto: Rid ut stormen hemma med te och en god bok.

PROBLEM: Feber och värk

LÖSNING: Ha gärna svalt hemma. Får du riktigt hög feber och värk i kroppen finns receptfria värktabletter som hjälper. Tänk bara på att lite feber kan vara bra att ha.

PROBLEM: Däppt näsa

LÖSNING: Ligg högt! Ta en extra kudde eller höj huvudändan med hjälp av telefonkataloger under sängbenen. Prova även näsdroppar eller sprej med koksaltlösning. De löser upp slemmet i näsan. Låt alla i familjen ha var sin flaska så att ni inte sprider smittan mellan er. Räcker inte det finns avsvällande nässprej. Tänk dock på att aldrig använda dem i mer än en vecka–tio dagar. Då riskerar du kronisk nästäppa.

PROBLEM: Jobbig hosta

LÖSNING: Prova med honung 1–2 teskedar i lite varmt vatten innan du lägger dig. Enligt en ny studie dämpar den hostan minst lika bra som hostmedicin. Har du slemhosta ska du även försöka hosta upp slemmet för att rensa luftrören. Får du däremot irriterande rethosta och honungen inte hjälper

kan du prova med en hostdämpande medicin. Håll dig uppe så mycket som möjligt eftersom både hostan och nästäppan blir värre när du lägger dig ner.

PROBLEM: Ont i halsen

LÖSNING: Varm dryck och halstabletter kan ge en viss lindring. Välj i så fall en sugtablett med bakteriehämmande effekt. I år finns även en med antiinflammatorisk effekt som kan vara värd att prova. Är du hes ska du prata så lite som möjligt, men viska inte! Det anstränger rösten ytterligare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN