Gammalt Lego ändå lekbart trots larmrapport

Uppdaterad 2018-02-09 | Publicerad 2018-02-08

Gammalt Lego kan vara hälsofarligt, visar en ny brittisk forskarrapport.
Men svenska Kemikalieinspektionen avråder inte från lek med ärvda plastbitar.
– Vi ser ingen större risk med att leka med gammalt Lego, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Forskare vid universitet i brittiska Plymouth har letat efter skadliga ämnen i omkring 200 gamla plastleksaker som de samlat in från förskolor, second hand-butiker och människors hem.

Värst utslag gav Lego från 70- och 80-talet.

– Leksaker på den tiden var inte testade och nu använder vi dem fortfarande eller lämnar dem vidare, säger doktor Andrew Turner, som genomfört undersökningen, till BBC.

”Sitter kvar i produkten”

Leksakerna som forskarna tittat på var alla små nog för att barn skulle kunna bita på dem. I 20 av leksakerna hittades spår av samtliga nio hälsofarliga ämnen; antimon, barium, brom, kadmium, krom, bly och selen.

De här kemikalierna kan ge kroniska skador hos barn som utsätts för ämnena på låg nivå under en lång period. Sätter barnen dessutom leksakerna i munnen utsätts de för ännu högre nivåer.

Röda, gula och svarta legobitar är värsta bovarna, enligt studien.

– Vi vet att Lego fasade ut kadmium 1981. Det är det ämnet som man hittat här, främst i gula och röda bitar. Det användes som färgämne. Om man har Lego eller annan hårdplats som är tillverkat på 60- och 70-talet är det stor sannolikhet att det innehåller kadmium, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Forskarna har dock svårt att verifiera den faktiska hälsorisken.

– Ofta så är leksakerna inte farliga. Det mesta av ämnena sitter kvar i produkten och de är inte farliga att leka med. Man får inte i sig så höga halter. Gränsvärdena är satta så att man i princip ska kunna svälja ner en bit. Men man ska inte ge dem till små barn som kan äta eller råka svälja, säger Ramström.

Försiktig med små barn

Har man gamla leksaker av hårdplast hemma ska man inte vara orolig, menar hon.

– Det är ingen större risk att leka med dom. Vi har ingen rekommendation om att göra sig av med produkterna. Utan det får man ta ställning till själv. Men om man vill vara på den säkra sidan kan man undvika produkterna. Konsumenten ska vara medveten om potentiella risker.

Däremot ska man vara extra försiktig med små barn.

– Undvik att ge det till småbarn som suger på dem och kan stoppa i munnen.

Både forskarna och svenska myndigheter lyfter dock röd varningsflagg för mjuka plastleksaker som ärvts i generationer.

– Om man har mjuka plastleksaker är risken ganska stor att ämnen som nu är förbjudna kan läcka ut. De heter ftalater. Om man har mjuka leksaker som är tillverkade innan 2007 så ska man undvika att ge det till sina barn. Även äldre elektriska leksaker eller leksaker som luktar stark parfym eller plast.