Läkaren: Det här ska du tänka på i sommarvärmen

Uppdaterad 2021-07-12 | Publicerad 2018-05-28

Det här ska du tänka på i sommarvärmen

Är du extra trött nu i sommarvärmen?
Gör som folk kring Medelhavet och kör en siesta mitt på dagen.
- Att ta en ordentlig vilopaus under dagens varmaste timmar tycker jag är en utmärkt idé om man har möjlighet, säger Patrik Söderberg, Chefsläkare på Stockholms läns landsting.

Solen lyser och i stora delar av landet är det just nu högsommarvärme. I veckan kan det rent av bli temperaturer uppemot 30 grader på flera platser i Sverige.
Underbart tycker de flesta men det finns några saker som är bra att hålla koll på så här när vi lever Medelhavsliv även i Sverige.
– Mitt på dagen, när solen är som starkast och det är som varmast, bör man undvika att var ute i solen. Man får tänka på att försöka hålla sig i skuggan så mycket det går, säger Patrik Söderberg,s om är specialist i allmänmedicin och akutsjukvård och Chefsläkare på Stockholms läns landsting.

Att värmen har kommit till Sverige tycker de flesta är skönt men för äldre, barn och sjuka kan extremhettan vara riktigt plågsam. Även för dig som inte tillhör de utsatta grupperna så gäller det att tänka på dricka tillräckligt och skydda dig mot solen, annars riskerar du att bränna dig eller att drabbas av värmeslag.

Drick mycket

En av de viktigaste sakerna att tänka på när det är varmt ute är att dricka mycket.

– Ja man behöver dricka mycket. Mitt råd är att dricka så fort man är törstig. Hur mycket vatten man behöver är olika och beror på hur mycket man svettas och kissar. Om man inte kissar lika mycket som vanligt bör man dricka mer. Samma sak gäller om urinen är mörk, det är också ett tecken på att man börjar bli uttorkad, säger han.

Inte så vanligt med värmeslag

Även om vi i Sverige är ovana vid denna typen av värme så klarar de flesta vuxna personer av värmen ganska bra. Barn, äldre och sjuka har det lite svårare.

– Det beror på att barn inte är lika bra på att reglera temperaturen i kroppen, säger Patrik Söderberg.

Att drabbas av värmeslag är inte så vanligt i Sverige men det beror på Patrik Söderberg på att det sällan är varmt och fuktigt här.

Men även om man inte tillhör någon av de grupper som klarar värmen sämre så ska man naturligtvis lyssna på kroppen.

Ta en paus

Nu när värmen slog till tidigt så är det fortfarande många som jobbar och inte har semester. Hur påverkar det arbetet att det är så varmt?

– Man kan vara lite tröttare. Om man känner sig matt så ska man ta en paus och dricka lite extra. Det kan också vara bra att ha lite fläktar inomhus, säger Patrik Söderberg.

Om man behöver ta en paus, hur ofta och hur länge behöver man pausa?

– Det är svårt att komma med några regler om ur man ska vila. Om man är trött och varm och törstig bör man vila, svalka sig och dricka, säger han.

En annan sak man ska tänka på, enligt Patrik Söderberg, är att välja en lunch i skuggan.

– När det är som varmast är det bra att försöka undvika att vara i solen. Lunch i skuggan av ett parasoll eller träd är en bra plan när det är riktigt varmt.

Kasta inte alla kläderna

När värmen slår till så är det inte helt ovanligt att man ser folk i bikini eller andra minimala kläder i stan men lika ofta ser man personer i kostym.

Så hur är det med kläderna, ska man kasta av alla nu när det är så varmt?

– Nja, det är bra att ha lite kläder däremot ska man undvika varma och tajta kläder. Stora och luftiga kläder är bra, de skyddar mot solen och håller samtidigt din kropp sval, säger Patrik Söderberg.

Värmeslag

När det är varmt och luftfuktigheten är hög kan man drabbas av värmeslag. Värmeslag kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer.

För att minska risken för värmeslag bör man dricka mer när det är varmt. Du ska också, enligt 1177.se, vara uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att du behöver få i dig mer vätska.

Symtom på värmeslag

Om du har värmeslag är kroppstemperaturen över 40 grader. Andra symtom är:

  • Huvudvärk.
  • Illamående och kräkningar.
  • Synstörningar.
  • Yrsel, irritation och förvirring.
  • Snabb puls.
  • Rödflammig, torr hud.

Källa: 1177 Vårdguiden

Följ ämnen i artikeln