Tre enkla steg – så blir du självförsörjande på ingefära

Uppdaterad 2019-01-29 | Publicerad 2018-02-15

Ingefäran är roten som hyllas som supermat och sägs ha alla möjliga hälsofördelar.
Ingefäran är dessutom rekordenkel att odla hemma själv, oavsett om du bor i hus på landet eller i lägenhet i stan.
Tre enkla steg och du behöver aldrig vara utan ingefära igen.

I smoothies, som krydda i mat, eller som godis. Antalet användningsområden hos ingefäran tycks övertrumfas enbart av dess hälsoföredelar.

Roten sägs höja immunförsvaret och är hett efterfrågad inte minst i influensa- och förkylningstider.

Ingefäran tillhör dock en av matvarorna du bara behöver handla en gång. Så här enkelt blir du självförsörjande på ingefära:

1. Gå ner till Ica

Ingefäran köper du på mataffären.

Du köper en helt vanlig ingefärsbit på mataffären. Välj den ekologiska – ”vanlig” ingefära kan ha svårt att börja gro på grund av hård besprutning.

Ett extra plus är om du lyckas hitta en bit med gröna horn – då har den redan börjat förebereda sig och kommer börja gro snabbare.

2. Dränk roten i vatten

Blötlägg ingefärsbiten i vatten över natten.

3. Sätt i jord

Ingefäran växer som höga står ovan jord och skördas på samma sätt som potatis.

Dagen därpå ska ingefäran ner i jorden, de gröna skotten ska sticka upp en bit. Välj en rymlig kruka som din ingefära har rum att bre ut sig i. Rötterna växer nämligen på bredden.

Bonus – tips och trix:

  • Ingefäran passar utmärkt att sätta i mars.
  • Vattna försiktigt, roten ruttnar lätt om den blir blöt. Jorden ska vara fuktig, tillsätt gärna näring när du vattnar.
  • Låt den stå varmt och ljust, men flytta den från fönstret när de starka strålarna börjar leta sig in framåt våren.
  • Efter cirka tre månader bör du kunna börja skörda din alldeles egen superrot.