7 lättodlade och vackra rosor

Publisert:
Rosor kan vara mer lättodlat än man tror.

Drömmer du om en rosenrabatt eller kanske en portal översållad av doftande rosor. Här är sju lättodlade, ljuvligt doftande och vackra rosor.

Många känner sig kanske lite osäkra och tänker att rosor verkar svåra att odla. Men då ska du prova att odla någon av de här lättodlade sorterna. När du väljer rosor är det bra att veta att många rosor i handeln är förädlade för att passa tyskt eller engelskt klimat. De rosorna kan trivas i sveriges sydliga delar men klarar sig sämre längre norrut. Välj i stället gammaldags rosor som varit i odling länge så de passar i vårat klimat. Men det finns förstår även moderna rosor som inte är särskilt besvärliga.

Constance Spry

Buskros ’Constance Spry’

Det är lätt att bli förförd av den vackra rosen ’Constance Spry’, med stora, rosafärgade, utsökt vackra, tätt fyllda blommor. Det kan bli upp till tio blommor i varje klase och den har ett mycket kraftigt växtsätt. Den blommar mycket rikligt från slutet av juni till slutet av juli. Härdig upp till zon 4 och blir upp till två meter hög. Vill inte stå fuktigt men tål skugga.

Zigeunerknabe

Bourbonros 'Zigeunerknabe'

Bourbonrosen ’Zigeunerknabe’ har medelstora, tätt fyllda vackert karminröda blommor som även får ett violetta inslag. Medelstora till stora och tätt fyllda blommor med medelstark doft. Blommar från slutet av juni till slutet av juli. Senare får den stora, runda, orangeröda nypon. Den blir cirka 1,5 m hög och cirka 1,5m bred. Härdig upp till zon 4–5.

Madame Plantier

’Madame Plantier’

Stora vackra, vita blommor och rosa knoppar, så snyggt! Blommar ofta väldigt rikligt från slutet av juni till slutet av juli. Doftar sött och starkt. Härdig upp till zon 5, klarar skugga och blir upp till 1,5 meter hög.

Rosa helenae ’Hybrida’

Vill du ha en överdådig blomning, honungsdoftande och med ett intensivt surrande av bin ska du plantera honungsrosen ”Helenae”. Den får otroliga mängder av söta blommor i gulvitt och knoppar i gult. Blommorn är cirka fyra centimeter stora och efter dem kommer saffransröda nypon. Använd den gärna i en sorenportal eller låt den klättra upp i ett träd, pergola eller spaljé. Blommar från slutet av juni och ungefär en månad framåt. Kan bli upp till sju meter hög, så ge den utrymme. Härdig upp till zon 6.

Rosa glauca

Daggros ’Rosa glauca’

Den här rosen är lite speciell. Bladverket har en matt blådaggig nyans som övergår i höstfärger. Blommorna är små och enkla, karminrosa till mörkt rosa med vit mitt. Den får rikligt med dekorativa orangeröda nypon. Växer vilt i Sverige sedan 1800-talet. Den blir 2–3 meter hög, tål skugga och är härdig upp till zon 6.

Jacques Cartier

Portlandros 'Jacques Cartier'

Det här är en riktig lite sötnos. Blommorna är tätt, tät fyllda och rosa till ljusrosa i färgen. Skaftet på blommorna är kort så de sitter precis ovanför , och ibland under, bladverket. Den doftar starkt och gott av klassisk ros. Den blommar från slutet av juni och cirka en månad framåt och sedan med korta uppehåll fram till frosten. Den blir cirka 1,5 meter hög och har ett tätt växtsätt. Härdig upp till zon 5.

Hansestadt rostock

Floribundaros ’Hansestadt rostock’

Den här rosen kan man verkligen vila ögonen på. Den är utsökt vacker och har en fantastisk aprikos färg med all dess rodnad. Den blommar rikligt från slutet av juni till långt in på hösten. Doften är något svag men fin. Den blir cirka 60–80 centimeter hög och passar även att ha i kruka. Plantera gärna tillsammans med lavendel, den lila färgen gör sig väldigt bra tillsammans med det aprikosa. Blommar från juni till oktober. Härdig upp till zon 4.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.