Bohemiskt och lekfullt i villan i Tvärålund

Uppdaterad 2020-02-14 | Publicerad 2020-02-13

Vardagsrummet går i milda grå och beige toner. Fåtöljen är en dansk stol designad  av Grete Jalk och som Frida hittade på den lokala återvinningsstationen för några år sedan. Soffan kommer  från Hemdesigners, puffen  från Marockodesign och  planscherna är loppisfynd.

I naturskönt läge i den lilla byn Tvärålund har Frida och Anders skapat ett varmt och personligt hem fyllt med loppisfynd och arvegods. Inredningen är lantligt bohemisk med många lekfulla inslag – som gjort för härligt familjeliv.

När Frida och Anders väntade sitt andra barn längtade de tillbaka till den lilla byn Tvärålund där de  själva hade växt  upp. Här njuter  familjen av det  lantliga lugnet  med naturen  runt knuten. I hallen satt tidigare en tapet av Josef Frank. Men hallen fick en remake med tapeten  Diana från Sandbergs. Fåtöljen kommer från Soffadirekt. Piedestalen är secondhandfynd. Tavlorna ovanför skrivbordet  är en blandning av ark från böcker och en spelplan. Bordet och stolen är loppisfynd.

Både Frida och Anders har sina rötter i den lilla byn Tvärålund i Vindelns kommun, och när de väntade sitt andra barn började tankarna på att flytta tillbaka till hemtrakterna komma smygande. Visserligen trivdes de i Umeå och den populära stadsdelen Haga där de hade sin bostadsrätt, men den lantliga livsstilen lockade och de såg med nya ögon på hembyn som i dag sjuder av liv igen. Många barnfamiljer flyttar ut på landet för att komma närmare naturen – samtidigt som det bara tar drygt en halvtimme
in till stan när man behöver det.

Vi ville att våra barn skulle få närhet till skogen och sjöarna

– Vi ville att våra barn skulle få växa upp med närhet till både mor- och farföräldrar som bor kvar i Tvärålund, berättar Frida. Dessutom skulle de få cykelavstånd till skola och kompisar, och ha närheten till skogen och sjöarna, precis som Anders och jag hade när vi växte upp.

Frida älskar stolar och blandar gärna stilar och färger. Stolarna runt bordet är udda loppisfynd, på bordet ligger en vacker linneduk från Not perfect linen, grislampan kommer från en släktings ladugård.
Gungstolen och fårskinnet är fyndade på loppis. Anslagstavlan är ett gnistskydd från en skogsarbetarbarack som stod på tomten när Frida och Anders köpte huset. Skänken kommer från Fridas  föräldrars hem. Jordkloten  kommer från Artilleriet  och plancherna  är loppisfynd.

Rustika plankgolv och fiskbensparkett

De hittade drömhuset 2009 och föll för en planlösning som med få ändringar skulle kunna anpassas till familjens behov och drömmar. Rummen var stora och hade högt i tak, och många fina originaldetaljer var bevarade. Man kunde nästan tänka sig hur pampigt det hade sett ut när gamla träpatroner bott där med sina familjer tidigare genom åren.

– Huset var dock inte renoverat sedan 1960-talet och stilen var inte direkt i vår smak, säger Frida med ett leende.

– Heltäckningsmattor, medaljongtapeter och sänkta tak dominerade rummen. Men vi såg potentialen och under allt så fanns ju rustika plankgolv, fiskbensparkett och ca 280 cm i takhöjd. Precis det som vi ville ha!

Planerade in i minsta detalj

Planen var att renovera så mycket som möjligt under sommaren 2010 när de fick tillgång till huset. Viktor var nyfödd och med två små barn flyttade familjen in hos Fridas föräldrar för att ha nära till byggarbetsplatsen. Tack vare denna tillfälliga lösning kunde Anders jobba dag och natt i det nya huset så att de kunde flytta in i september samma år.

Vi satt på kvällar och helger och bestämde vilka beslag vi ville ha, valde tapeter och lister, planerade rummen och vart vi skulle ha alla större möbler

– Innan vi flyttade hem till mina föräldrar planerade vi renoveringen in i minsta detalj, något som gjorde att vi sparade tid och energi när allt sedan drog i gång, konstaterar Frida. Vi satt på kvällar och helger och bestämde vilka beslag vi ville ha, valde tapeter och lister, planerade rummen
och vart vi skulle ha alla större möbler. När man har en liten bebis och samtidigt renoverar dygnet runt finns ingen tid, ork eller lust att bläddra i tapetkataloger och göra alla valen då.

Rum fick en andra remake

Även om det var en jobbig period rodde de projektet i hamn. Anders gjorde det mesta av jobbet tillsammans med sin farbror och lokala hantverkare. Nu är det mesta på plats men det finns fortfarande saker på önskelistan över kommande projekt, som att byta ut det svarta golvet i hallen mot ett grått kalkstensgolv som är mer förlåtande mot grus och vardagsslit.

– Och så behöver Axel och Viktor varsitt nytt rum att dra sig tillbaka till nu när de har vuxit ur lekrummet på nedre plan. Tanken är att de ska få flytta upp på övervåningen och att vi i stället kommer ha gästrummet nere.

Några av rummen har redan fått en andra remake när Frida har känt att det inte riktigt blev som hon tänkt sig, de där kvällarna när de satt med papper
och penna och planerade detaljerna i sitt nya hem.

Jag är glad att vi valde en mer stillsam tapet den här gången

– Hallen hade tidigare en rödblommig tapet av Josef Frank. Den var väldigt vacker men med tiden tröttnade jag och tyckte att den i all sin färgprakt utmanade husets i övrigt mer jordiga toner. Jag är glad att vi valde en mer stillsam tapet den här gången. Sovrummet å andra sidan har gått från ljusgrå väggar med en fondvägg vid sängens huvudgavel till blommigt och murrigt i hela rummet. Jag älskar den!

”Jag har tokfyndat på loppis”

I dag är det mixen av loppisfynd, arvegods och designklassiker som går som en röd tråd genom rummen. Allt i en rustikt lantlig stil med lekfulla inslag och personliga färgval. Frida fyndar, fixar och sätter sin egen prägel på både möbler och inredning.

Det ska vara ombonat och personligt

– Det jag blir mest glad och stolt över är att kunna säga att något är egendesignat och hemsytt. Eller tokfyndat på loppis och pimpat så att det blir tufft och coolt. Jag har nog kört på samma stil sedan min allra första lägenhet. Dock går jag längre och längre ifrån det lantligt rara och känner att stilen är mer rustik med en touch av boho. Det ska vara ombonat och personligt, och samtidigt tillåtande så att hela familjen kan använda varenda vrå här hemma. Och gärna med lite knasiga inslag som blir kul snackisar!

Gästrummets  mönstrade tapeter  är från Boråstapeter,  sängkläder från Lin living  och kuddar från Ellos.

Följ ämnen i artikeln