Trädgårdskalender: 15 punkter i november

Årets mörkaste månad lockar knappast trädgårdsentusiasten.
Men det finns saker trädgården mår bra av i vinter.
Här är fem saker du inte får missa och tio goda råd i november.

Dags att putsa till vinterträdgården – det betalar sig i vår.
Dags att putsa till vinterträdgården – det betalar sig i vår.

Ingen månad är den andra lik i trädgården. Men den som planerar sin trädgård och växtlighet i tid har mycket att se fram emot. Här är 15 tips för november, som Aftonbladet krattat ihop, som bidrar till att du ler extra soligt i vår.

Missa inte:

1. Klipp gräsmattan. Låt gräset vara 5–6 centimeter högt. Slipp smådjur som gräver sig ner och äter upp trädrötter. Klipp samtidigt löven på gräsmattan – finfördelade blir det en fantastiskt bra gödsling.

2. Skydda känsliga växter. Med torra löv eller grankvistar. Skydda växter extra känsliga för väta med glas- eller plastskiva eller tegelpanna till exempel. Rhododendron och klätterväxter kan också få hjälp mot kylan via ett extra lövtäcke.

3. Kupa känsliga rosor. Med torra löv och granris, kompostjord, sand eller barkmylla. Undvik täckbark som kan dra kväve ur jorden och bilda lager av is runt rosens bas. Klä känsliga klängrosor med säckväv.

4. Höstgräv köksträdgården. Gör dig av med gamla odlingar – grönsaker i trädgårdslandet som ruttnar skapar problem i vår. Lerjord som inte täckodlas mår bra av att höstgrävas då jorden syresätts och en del ogräs försvinner.

5. Vattna inte för mycket. Vintergröna växter har i år inget större behov eftersom det regnat mycket i höst. Om du ändå vattnar måste vattnet hinna in i växten innan det blir minusgrader och fryser. Täck jorden med löv så fuktigheten stannar i backen.

Tio goda råd:

1. Passa på att jordförbättra och rensa ogräs. Gräv ner (sönderklippta) löv i trädgårdsland och rabatt. Använd din kompost men lämna delar av trädgårdsjorden orörd för nyttodjurens skull. Rensa ogräs för det växer. Inte minst kirskål och tistel som fröar under hösten.

2. Vänta med att beskära träd och buskar. Vänta till våren. Under hösten riskerar snittytan att utsättas för regn och fukt vilket gör den mer mottaglig för svampangrepp.

3. Vårda redskap. Ta in, rengör och smörj trädgårdsredskapen. Ställ dem torrt så de inte ligger och rostar i trädgården. I landets sydligare delar kan handredskap vara lättillgängliga för att rensa ogräs eller något liknande, en mild vinterdag. Så får du lite försprång i vår.

4. Töm slangar och kärl. Töm vattenslang liksom tunnor med regnvatten och andra kärl. Så de inte fryser sönder.

5. Gräv om komposten. Innan den fryser. Vattna om den är torr. Använd kompostjord för att kupa känsliga växter.

6. Klipp ner jordgubbar och pioner. För att undvika blad- eller pionmögel som kan övervintra i bladen.

7. Klipp inte ner perenner. Många är vackra med fröställningar under vintern samtidigt som löv och snö kan samlas bland stjälkarna som skydd i vinter.

8. Ställ in krukor. Ta in krukor med dahlior som inte kommit in tidigare i garage eller källare. I vår ger du dahliaknölarna ny näringsrik planteringsjord i krukan och de tar fart.

9. Ta hand om eklöven. Innehåller garvsyra, och kan med fördel läggas kring rhododendron som vill ha sur jord. Gör annars en separat kompost av dem som får förmultna under längre tid.

10. Bjud in fåglarna. Ta fram fågelbord och matare, gör rent och häng upp. När kylan kommer får fåglarna svårt att hitta mat. När du börjat mata, se till att det alltid finns mat och fortsätt mata fram till i vår. Sätta upp fågelholkar som ger skydd mot kyla och blåst i vinter.

ANNONS

Fynda stilrena tallrikar

Publisert:

LÄS VIDARE