Trädgårdskalender april

Nu börjar det spraka av färg i våra trädgårdar.
Nu börjar det spraka av färg i våra trädgårdar.

April månad är här och med den kommer ljuset och förhoppningsvis både värme och sol. Äntligen är det dags att börja med trädgårdsarbetet.

Aprilvädret är känt som lynnigt och kan bjuda på både försommarvärme och snöstorm. Men så snart snön börjar smälta bort sticker de första vårlökarna upp i rabatterna. Det börjar äntligen likna vår och trädgårdssäsongen kan så sakta dra igång. Men var ska man börja? Bosse Rappne på Slottsträdgården Ulriksdal ger sina bästa tips.

Snart, snart blommar tulpanerna.
Snart, snart blommar tulpanerna.

Krukväxterna vaknar efter vinterdvalan

Starkare solljus och fler soltimmar sätter fart på krukväxterna. Tillför näring varje vecka så håller de sig friska och växer fint. Nu är det dags att öka på till full dos igen.

Förrädisk vårsol

Visst älskar vi vårsolen men den kan vara förrädisk mot vintergröna växter, främst buxbom och lagerhägg, nyplanterad tuja och de som är yngre än 1–2 år. Så länge det är tjäle i jorden tar inte växterna upp något vatten. Är vårsolen för stark finns det risk att växterna börjar växa och torkar ihjäl. Skydda med säckväv eller några lager fiberduk. När tjälen gått ur är det dags att ta bort täcket igen och vattna, om marken är torr.

Välkomnande vårkrukor

Fyll vårkrukorna med frosttåliga växter, det finns fler tuffingar än du tror. Penséer, tusenskönor, förgätmigej och olika lökväxter till exempel kungsängsliljor, påsk- och pingstliljor. Mer vårkänsla än så är svårt att få.

Tålig vårkruka med pensér, tusenskönor, pärlhyacinter och längst bak ett prydnadsgräs.
Tålig vårkruka med pensér, tusenskönor, pärlhyacinter och längst bak ett prydnadsgräs.

Dags att så ute

Jo de finns faktiskt. Tuffingarna du kan så på friland redan när temperaturen ligger över 5–6 grader. Till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Optimal groningstemperatur ligger runt 15–20 grader, är jorden klibbigt så vänta lite med att så. Vill du snabba på temperaturökningen kan du täcka med fiberväv.

Rabarberlyx

De första läckra rabarberknopparna börjar svälla nu. Vill du har riktigt mjäll rabarber, så kallad glasrabarber, ställer du en svart hink över knopparna. Då bildas mindre oxalsyra och rabarbern blir mild och fin. Efter första skörden låter du den växa som vanligt utan hink.

I England används klassiskt klockformade ”Rhubarb forcers” för att driva upp rabarbern i mörker.
I England används klassiskt klockformade ”Rhubarb forcers” för att driva upp rabarbern i mörker.

Så grönsaker

Fröså fänkål, gurka, melon, pumpa, broccoli inne i små krukor för senare utplantering. Squash, bönor och sallat kan sås direkt i landet under maj, men med förodling hinner de små plantorna växa till sig och skyddas då också mot kalasande sniglar och hastiga väderomslag.

Jorden reder sig

Man brukar säga att det är dags att förbereda landen för säsongen när jorden reder sig. Ta några tag med spaden och om jorden inte klibbar fast så är det dags. Förbättra jorden med gödsel. Har du lerjord blandar ut den med kompost och barkmull. Har du sandjord använder du kompost och kogödsel.

Perennernas signal

När perennernas först skott börjar synas i rabatterna är det dags att börja städa upp. Klipp bort ris och kvistar men var försiktig så du inte skadar de nya knopparna. Lägg på ett 2–3 centimeter tjockt lager kompost, kogödsel på säck, barkmull eller rabattdress beroende på vilken jord du har. Det kan kännas futtigt men då orkar perennerna växa igenom lagret och redan efter första året kommer du märka skillnad på jorden. Fortsätter du att göra det här varje år så kommer du att märka en enorm skillnad och få en fantastisk jord som blir mjäll, fin och lättrensad. Om jorden har en bra struktur blir det också ett bättre klimat för växternas rötter, temperaturen blir jämnare och det blir lättare för växterna att ta upp vatten.

Jordförbättra varje vår så blir det lättrensat.
Jordförbättra varje vår så blir det lättrensat.

Snigelstart

Även om vintern varit kall så överlever mördarsniglarna. Men hav förtröstan. För varje snigel du tar nu slipper du de upp till 400 ägg de kan lägga under en säsong. En av de enklaste metoderna är snigelmedel i form av pellets som snigeln äter, sniglar iväg och dör. Snigelmedlen som säljs i Sverige har ingen annan inverkan på djur eller miljö.

Rensa nu

Var lite smart och börja rensa tidigt, då slipper du ägna semestern åt ogräset. Investera i ett maskrosjärn så blir det lättare att få upp maskrosor, tistlar och kirskål med hela roten. Att rensa bort det ettåriga ogräset innan de går i frö säger ju sig självt att det spar en hel del merjobb.

Stora städdagen

Om du inte var duktig och tvättade krukor och redskap i höstas får du göra det nu. Då kan du undvika olika växtsjukdomar. När du ändå håller på, ta en titt på gräsklipparen och häcksaxen om de behöver någon service. Då är de redo när det är dags.

Dahlior finns i mängder av färger och former.
Dahlior finns i mängder av färger och former.

Dahliadags

Har du sparat dahliaknölar är det dags att ta fram dem nu, eller köpa nya i affären. Sätt dem i kruka inomhus så får du en tidigare blomning. Men var försiktig med att ställa ut dem, de tål ingen som helst frost eller minusgrader.

Färskpotatis till midsommar

Lägg sättpotatisarna på en sval och ljus plats för förgroning om du vill njuta av egenodlad potatis till midsommar.

Håll utkik

Nässlor och kirskål kommer tidigt, håll utkik, plocka och gör en god soppa, paj eller pesto.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE