Snett & vint med charm

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2020-05-22

I den gamla arbetarbostaden utanför Gävle har Petra och hennes familj skapat ett harmoniskt hem för umgänge, odling och lek.

Vem bor här?

  • Petra Segetorp, 31, och David Vahlund, 31, med barnen Olof, 5, och Björn, 3.
  • Gör: Både Petra och David arbetar som lärare.
  • Var: I en gammal arbetarbostad på 89 kvm i stadsdelen Strömsbro strax utanför Gävle. Huset är byggt 1859.
  • Bästa med huset: Den gammaldags charmen med tjocka timmerväggar, vinklar och vrår. Och den stora lummiga trädgården med bördig jord.

När Petra och David fick sitt första barn blev lägenheten i centrala Gävle för liten och paret började leta hus. Valet föll till slut på det lilla fina huset i stadsdelen Strömsbro strax utanför Gävle, en stadsdel med en lång historia.

– Husen i området är gamla arbetarbostäder. De bodde trångt och i trädgårdarna fanns det grisar, hästar och potatisåker. Det odlades på hela tomten och grödorna nyttjades till hushållet, berättar Petra.

Strömsbro växte fram runt 1776 när ett av landets kronobrännerier startade upp. Men även Testeboån, med sitt strömmande vatten, gav upphov till en textilfabrik med spinneri och väveri. Här fanns också en senapsfabrik som levde kvar ända in på 1990-talet och flertalet andra mindre verksamheter. På 1850-talet växte Strömsbro rejält. Då lät stadsarkitekten J H Rosenbaum rita och bygga flertalet arbetarbostäder till dem som jobbade i Strömsbros fabriker. De flesta husen har en långsida som vetter ut mot gatan, med trädgårdar i generös storlek utmed motsatt långsida.

Soporna grävdes ner i trädgården

– Tomterna var väl tilltagna för att hushållen skulle kunna ha djur, odla egen potatis och andra grödor. Det var inte ovanligt att gårdarna hade någon gris, höns och även hästar. På så vis kunde familjerna bättra på sin ekonomi och det var inte ovanligt att flera familjer bodde tillsammans. I vårt hus bodde en familj på ovanvåningen och en på nedervåningen, av vad vi får berättat för oss, säger Petra och fortsätter:

– Soporna grävdes ner i trädgården. Vi har hittat både porslinsdelar och benrester när vi grävt i våra trädgårdsland. Växtkraften i trädgården är stor och kanske beror det på matavfallet och alla djur som gick i trädgården. Naturligt gödsel helt enkelt, som vi har nytta av än i dag.

Det var i september 2014, i samband med att Petra var gravid med parets första son, som familjen letade hus. Faktiskt, så missade de den första visningen av den gamla arbetarbostaden eftersom de låg på BB. Tursamt nog fick de en extra visning precis när de kommit hem igen. Och på den vägen är det.

– Jag älskar gamla hus och tycker särskilt mycket om tjocka timmerväggar och knasiga lösningar som vuxit fram med tidens gång med olika ägare. Allt detta fanns här, samt en massa vinkar och vrår, en skjutdörr, ett gammalt högskåp som sitter ihop med murstocken… Ja, jag föll för alla dessa udda detaljer. Men främst var det nog den rymliga och mysiga trädgården. Jag älskar att odla!

Nu frodas en härlig blandning av perenner, fruktträd och grönsaker i den tusen kvadratmeter stora trädgården. Här har familjen även skapat plats för växthus, altan och köksträdgård med odling i hemmasnickrade odlingslådor.

– Trädgården är väldigt lummig och insynsskyddad på sommaren. Redan på visningen såg jag möjligheterna att odla och att kunna ge barnen härliga lekytor. Paret visste att de, i takt med att familjen skulle växa, antagligen skulle behöva bygga ut huset. Petra letade inspiration till utbyggnaden i flera år och sommaren 2018 stod den klar.

Jag tycker särskilt mycket om tjocka timmerväggar

– Jag samlade idéer på Pinterest och gjorde nog säkert tio olika planlösningar, innan vi bestämde oss. För mig är det viktigt att alla delar av ett hus harmonierar med varandra, förklarar Petra.

På det som är bakstidan av huset, utmed den långsida som är vänd mot trädgården, smälter nu utbyggnaden med hall och matrum fint ihop med originalbyggnaden. – Jag ritade och läste på samt bollade idéer med stadens byggnadsantikvarie, som bland annat gav oss bra information om tidstypiska fönster. Vi hittade också gamla foton på huset och kunde rita in gammaldags detaljer, som hur husknutarna såg ut förr, samt lister och annat. Området vi bor i omfattas av en detaljplan där det historiska värdet är av största vikt. Något som också ger stadsdelen dess härliga charm, säger Petra.

Inredningsmässigt beskriver hon själv sitt hem som ”en salig blandning av olika stilar från olika tider”. Petras mål är att skapa ett ombonat hem för sig själv och sin familj och gillar dova, varma färger och mycket textilier.

– Den minimalistiska stilen är inget för oss. Men jag tycker det är viktigt att hitta en röd tråd i inredningen. Jag gillar när man kan sitta i ett rum och kolla in i nästa och känna att det hör ihop. Att det inte skär sig varken färg-, mönster- eller stilmässigt. Växter har också en stor plats i vårt hem. Det står vaser med växtskott och krukväxter i vartenda hörn. Grönt är skönt helt enkelt! säger hon med ett skratt.

Familjen har ett genuint hållbarhetstänk, både när det gäller inredning och livsstil. De drar sig för att köpa nytt och tycker om att gå på loppisar och second hand-butiker. De upplever att blicken då lite ”automatiskt” fastnar på vad de tycker om – och det är i mångt och mycket dessa möbler och prylar som de nu håller varmast om hjärtat.

Den minimalistiska stilen är inget för oss

– I inredningsbutiker är det lätt att göra ogenomtänkta köp och lockas av försäljningsknep och reavaror. De saker vi fått ärva är också härliga inslag i inredningen, eftersom det finns en historia bakom dessa prylar.

Kommande projekt för familjen i Strömsbro är att utöka odlingsytorna i trädgården och att fortsätta måla klart utbyggnaden som behöver fler strykningar både på fönstren och farstukvisten.

– Vi har också ett behov av att uppdatera köket med ett rymligare skafferi och större kyl och frys. Jag drömmer även om en vedspis. Tänk så praktiskt vid strömavbrott och det skulle värma upp vårt hus väldigt bra på vintern! Men vi är bara i planeringsstadiet och låter det ta sin tid att tänka ut praktiska och fina lösningar, avslutar Petra.

Följ ämnen i artikeln