Bosse Rappne: Äntligen är det dags att så frön

Uppdaterad 2020-05-09 | Publicerad 2020-03-12

Ljuset är tillbaka och det riktigt kliar i fingrarna att få börja så igen. Trädgårdsmästare Bosse Rappne delar med sig av sina bästa tips för att lyckas när du ska så dina frön inhomhus.

Nu rasslar det bland fröpåsarna, solen stannar uppe allt längre och det är äntligen dags att få lite jord under naglarna igen.

– Här har jag fyra olika varianter av sådd, säger Bosse Rappne och visar fram fröpåsarna. En är ljusgroende, en ska ner någon centimeter, en annan ganska djupt och den sista ska stratifieras, de vill säga den behöver en kylperiod för att gro.

Nu är det frötider, Bosse Rappne tipsar om en lyckad frösådd.

På fröpåsarna står det oftast hur fröna ska sås och för att lyckas med sådden är det bra att följa instruktionerna.

– Använd såjord, den är näringsfattig och finfördelad vilket är bra om man sår flera frön i samma kruka och när man sedan delar på plantorna vill man inte att det ska finnas klumpar som kan göra att rötterna kan rivas sönder.

Såjorden innehåller också mycket sand så den torkar upp lätt och blir inte för blöt. Såjord fungerar även bra till kaktusar.

Ju större frön desto djupare ner ska de i jorden.

– Fyll krukan och tryck till jorden lite lätt, säger Bosse. Sedan ska man vattna och låta det sjunka ner. Lägg på fröna. Om fröna är små brukar jag använda en penna som jag fuktar lite på spetsen så kan jag plocka upp ett frö i taget och lägga dem ovanpå jorden med ett litet avstånd från varandra.

Sätt gärna fler frön i samma kruka, de ska ju ändå planteras om när de växt till sig lite.

– Anledningen till att jag vattnade innan är att de här fröna är så små att om jag vattnat i efterhand hade de här fröna flutit iväg.

Strö över vermiculite så håller fukten bättre.

Små krukor torkar lätt och det mår inte de ömtåliga groddarna bra av. För att undvika det kan man strö på ett tunt lager vermiculite, som gör att jorden håller sig fuktig men samtidigt släpper fram ljuset till fröna. Vermiculite är ett naturligt och miljövänligt jordförbättringsmaterial.

– Här har jag Rosenskära eller Cosmos som den också heter. De här fröna är lite större och ska ner i jorden ungefär en centimeter. Jag gör likadant, fyller en kruka med såjord, plattar till och vattnar så det sjunker ihop. Här kan jag lägga ut fröna med fingrarna och trycka ner dem en halv centimeter. Sedan dressar jag på med ett lager såjord ovanpå och det är ju vattnat och färdigt så då är det klart.

Rosenbönor har stora frön, en hel böna till och med. De behöver lite större kruka och ska ner på djupet, cirka 3–5 centimeter.

– Här vattnar jag inte innan jag ska så, säger Bosse. Fröna är så stora så jag sätter en böna i varje kruka och puttar igen hålet med jord. Sedan vattnar jag så att jorden sjunker ihop och lägger sig runt bönan och den kan börja gro.

En del frön, till exempel ramslök, ska kylbehandlas innan de kan gro.

Perlit i jorden gör den luftigare.

– Stratifieringen innebär att fröna behöver en vinterperiod. Ramslök växer ju vilt i Sverige så det är inte så konstigt att de behöver kyla. Den här sådden ska ju stå i kylskåpet i en plastpåse så här vill jag ha en jord som är lite mer syresatt och inte blir så blöt. Jag blandar upp jorden med perlit som är ett lätt material och gör jorden luftigare. Fröna är små så jag vattnar först och lägger på fröna sedan och därefter ett tunt lager jord.

För att undvika mögel under kylskåpsperioden kan man strö på lite vermiculite men det är inget måste. Lägg på en bit plast och låt den stå i kylskåpet en månad.

– Om man ser att det blir för blött får man göra hål i plasten eller lätta lite på den en stund så den får lufta av sig lite, säger Bosse.

Skriv namnet på det du odlar och datum när du frösådde.

De flesta fröerna vill ha det lite fuktigt så ställ krukorna i ett hobbyväxthus, täck med gladpack eller trä över en plastpåse. Och glöm inte att sätta dit etiketter där det står vad du odlat och när. Skriv också dit datumet när du planterar om så har du järnkoll på allt till nästa säsong också.

– När plantorna börjar komma upp tar man bort plasten, den ska bara sitta där så länge fröna gror annars är det lätt att det blir gråmögel. Här får man också hålla koll så det inte bli för blött så det hänger doppar på plasten, då måste man ventilera tills det försvinner.

Det första som kommer upp är hjärtbladen och sedan kommer huvudbladen och när de vuxit ut är det dags att plantera om.

– Nu ska plantan ha vanlig blomjord med näring i. Är plantan smal och ”ginglig” så kan man plantera den djupt, ända upp till hjärtbladen, så växer den till sig och blir knubbig, stadig och fin. Precis som man vill ha det, säger Bosse.

När frostrisken är över är det dags att flytta ut odlingarna och då är den underbara trädgårdssäsongen äntligen i full gång.

Små frön är lättare att få fatt i med en fuktad penna.

Bosses bästa tips

  • Använd en fuktad penna att plocka frö med om de är små.
  • Strö på vermiculite om fröna ska gro ljust så torkar inte jorden ut lika lätt men ljuset släpps igenom.
  • Är fröna svåra att se kan du mala sönder en tavelkrita och blanda med fröna i en burk. Då blir de vita och är mycket lättare att se mot den mörka jorden.
  • Om sådden ska stå i kylskåp är det också bra med ett tunt lager vermiculite så möglar det inte lika lätt.
  • Ta bort plasten när de första hjärtbladen kommit upp annars är det lätt att det bildas mögel.