Höstlöven är guld värda i trädgården

Publisert:
Höstlöv en tillgång

Höstlöven ligger i drivor i trädgården.
Men elda inte upp eller kasta bort dem. De är guld värda.
Med deras hjälp skyddar du växter, får bättre jord, grönare gräsmatta och friskare trädgård.

Städa inte bort de fallna höstlöven. Här är sju saker som du med fördel du kan använda löven till.

1. Kratta in i rabatter. Krattas in mellan perenner och under träd och buskar. Under löv trivs mask och smådjur som fortsätter nedbrytningsarbetet. Löven isolerar jorden från kyla och temperatursvängningar.

2. Täck trädgårdslandet med löv. När odlingssäsongen är slut. Jorden får mer näring och det förhindrar dessutom ogräs som inte fått fäste i jorden.
Lägg först ett lager med blast från skördade grönsaker eller gräsklipp och sedan ett lager höstlöv. Någon form av tyngd och med hjälp av ”täcket” kan smådjur och mask bryta ner materialet och lufta jorden.

3. Gör en lövkompost. Det blir så småningom jordförbättrande mull som ger jorden bra struktur samtidigt som mullen bevarar fukten. Kan användas i odling, trädgård, kruka eller kring perenner och andra växter. Enkelt att göra men tar två–tre år innan den är färdig att använda. Så här gör du:

• Samla löv i stor (plast)säck och vattna. Gör hål i botten och knyt ihop. Ställ utomhus på sval och skuggig plats i upp till två år.

• Eller samla löv i en hög i skuggig del av trädgården. Efter ett år vänd lövhögen – vattna om det känns torrt. Vill du påskynda processen häll på färskt klippt gräs.

3. Skydda buskar. Inte enbart människor fryser om fötterna. Dina trädgårdsbuskar också. Se till att de har rikligt med jord och ett täcke med höstlöv runt rötterna så minskar risken att de fryser. Tunt lager granris är också en bra idé, för mer känsliga buskar som rosor.

4. Mata maskarna. Lämna höstlöv på gräsmattan, gärna sönderklippta. Daggmaskarna drar ner löven i jorden, vilket leder till bättre dränering samtidigt som maskavföringen gödslar.

5. Balansera kökskomposten. Blanda torra löv som kan vara söndersmulade med blött kompostavfall för bättre balans. Under vintern kan det vara ont om kompostmaterial och höstlöven kommer väl till pass.

6. Förvara lökar. Lökar och knölar från andra delar av världen, tycker inte om kall vinter. Canna, Dahlia och Gladiolus är exempel på lökar som kan övervintra i en låda. Fyll med höstlöv fram tills det dags att plantera dem till våren igen.

7. Bo åt igelkotten.
Lövhögen kan också fundera som vinterbo åt en igelkott. Den har ofta svårt att bygga bo och söka skydd i takt med att vi städar för mycket i våra trädgårdar.
Källor: Villalivet.se, Odlings-tv, Odla.nu, ”Handbok för köksträdgården” (Lena Israelsson).

Utforska Livsstil

Om skribenten