Mönsterformgivaren William Morris

Uppdaterad 2020-01-03 | Publicerad 2020-01-01

William Morris föddes 1834 och skapade hundratals mönster som är aktuella än idag.

Hans blommor och blad syns överallt nuförtiden. William Morris 1800-talsmönster har verkligen slagit igenom i Sverige och får sociala medier att svämma över!

Just nu pågår en stor utställning på Millesgården i Stockholm om mönsterformgivaren William Morris.
– Den har varit en väldigt stor framgång från första stund, säger intendenten Maria Wiberg. Vi vill visa att hans gärning handlar om mer än blommiga tapeter.

William Morris kom från en välbärgad släkt, men hade socialistiska idéer om samhället. Han reagerade kraftigt på industrialiseringens framfart, och önskade att alla människor kunde få tillgång till vackra saker av god kvalitet.
”Ha ingenting i ditt hem som inte är användbart eller vackert”, var en av hans deviser.
– Hans mönster är en kontrast till den svenska minimalismen, men det finns beröringspunkter mellan Arts & crafts-rörelsen som han tillhörde och den svenska nationalromantiken, säger Maria Wiberg.
Han var inte en ensam person utan tillhörde ett nätverk av likasinnade som hade workshops och broderade till exempel.

Utställningen ”William Morris – mer än blommiga tapeter”

William Morris ville att bruksföremålen skulle tillverkas för hand som på medeltiden. Han föddes 1834 i Walthamstow i norra London.

Huset där han bodde som tonåring är numera ett museum, där man bland annat kan se ett stort urval av mönster i olika former. Här finns även en butik och en tesalong.

Bakom huset finns en stor park som övergår till en vacker skog med pilar som hänger ner i en å. Redan som liten var William Morris intresserad av naturen och hela hans mönsterkollektion kom att handla om blommor och blad.
– Hans mönster ser också väldigt annorlunda ut beroende på färgställning, säger Maria Wiberg.

H&M lanserade i höstas en stor kollektion kläder med William Morris motiv. Byxor, klänningar och kjolar designade med 1800-talsmönster som fungerar förvånande bra även i dag på kläder av modernt snitt. Lily leaf, Marigold och Snakeshead är några av de mönster som används.
– Vi hade faktiskt ingen aning om det, säger Maria Wiberg. Men det har gett vår utställning ytterligare en skjuts.

Många plagg i kollektionen sålde slut direkt.
– Jag vet inte vad Morris själv skulle ha tyckt om det här, han var ju emot massproduktion, säger Johanna Bradford, inredningsbloggare sim började använda Morris tapeter på ett helt nytt sätt och som gjorde att även många yngre designintresserad började att inreda med blommiga väggar.

Johanna har en engelsk pappa och bodde som liten i England.
– Även om vi inte hade Morristapeter hade vi heltäckningsmattor och många storblommiga tyger. Så jag tror att steget för mig att blanda in hans mönster i inredningen inte var så långt.
– Jag var kanske inte först, men bland dom första. Det är jättekul så klart att min stil har fått genomslagskraft.

Johanna Bradfords gamla kök på Första Långgatan i Göteborg. Här har hon använt sig av tapeten ”Pimpernel” från William Morris, kaklade väggar och en list som skärmar av. En sil som många inredningsintresserade nu vill kopiera.

När Johanna Bradford har inrett sina omtalade kök i Göteborg har hon använt sig av tapeterna på ett nytt sätt.
– Jag har kombinerat med trä och kakel och bara tapetserat en vägg. Det har gjort att det har känts lite ljusare och lättare. Mitt mest omtalade och gillade kök hade kakel på halva väggen och en trälist mellan tapeten och kaklet, säger Johanna.

Stilen har fått stor spridning och svenskar i alla åldrar har gått igång på William Morris-mönster. Igen. För stilen har aldrig riktigt gått ur tiden.

Men nu har den fått en naturlig del i svensk inredning, som knyter an till både Josef Frank och Carl Karin Larsson.
– Jag tänker inte så mycket när jag inreder. Jag blandar det jag tycker är vackert. Men mitt mest populära kök hämtade jag inspiration från ett kafé i Frankrike som hade gjort på samma sätt, säger Johanna.

”Strawberry thief” av William Morris tillkom runt 1883 och är ett av hans mest kända mönster och finns både som tyg och tapet.

Att mixa material och våga ta ut svängarna är Johannas råd. Själv älskar hon mönstret Pimpernel som syns på bilden.
– Det är mörkt i botten men ändå ljust. Och så de där roa och gröna tonerna ör underbara.

Familjen har nu flyttat in i ett hus utanför.
– Först var jag väldigt tveksam till att använda tapeter från William Morris. Det är ett hur från 70-talet. Men nu har jag Willow bough i ett av rummen. Och när min dotter Elisabeth ska få sitt rum tapetserat blir det med mönstret Daisy.

Johanna Bradford är en stor inspiratör i inredningsvärlden och har nästan 70 000 följare på Instagram och en välbesökt blogg.
– Jag försöker dela med mig av min vardag. Man ska inte behöva köpa en massa nya saker eller så, utan inspireras av det lilla.

Ett uttalande som ligger helt i linje med William Morris tankar och idéer.

Följ ämnen i artikeln