Vinterodla – så odlar du grönsaker på vintern

Grönkål, sallad och morot – vinterodla är enkelt och kul

Av: 

Maria Fors Östberg

Odla på vinter? Ja, det går faktiskt.
Odla på vinter? Ja, det går faktiskt.

Odla – Tips för din odling

Odla ute året runt? Jo, det går faktiskt! I sin senaste bok Vinterodling tipsar odlings­entusiasten Sara Bäckmo om hur du gör.

1. Inomhusodling

Jag odlar i liten skala i fönster inomhus under extraljus. Inomhusodling är roligt, men jag tycker att arbetsinsatsen är för stor i förhållande till skördens storlek. Det är faktiskt lättare att odla och skörda mycket utomhus, fastän det är vinter. Därför odlar jag inget annat än lite smörgåsgrönt i fönstret. Ärtskott, sallat och mikroblad växer snabbt, behöver inte omplanteras och drabbas sällan av bladlöss och annan ohyra innan den hinner ätas upp.

Om du vill ge dina vinterplantor en skjuts på vägen kan du förså dem i mindre kärl innan du planterar ut dem.

2. Växthus

Vintertid är växthus tveklöst den bästa odlingsplatsen. Jag har två: Ett är på 45 kvadratmeter och står i söderläge med lite skugga mitt på dagen och det andra är på 18 kvadratmeter och står i skugga nästan hela dagen under vintern. Bäst resultat får jag genom att odla i marken, därför har jag stora jordbäddar i tunnlarna som odlas året runt. Det är svårare att övervintra växter i kruka, de fryser lättare. Men eftersom jag alltid tycker att jag har för lite plats blir det en del krukor trots allt.

I skydd från vind och hård nederbörd är klimatet bättre än på friland. Det är inte alltid så mycket varmare, men den ostörda miljön gör stor skillnad. Bladgrönsaker, rotsaker och viss lök kan övervintra för skörd hela vintern.

Det finns otroligt många växthus att välja mellan, att köpa färdiga eller bygga själv. Jag har valt tunnelväxthus, en stålkonstruktion som täcks av växthusplast. Det är en billigare variant av växthus där jag får större odlingsyta för mindre pengar. Tunnelväxthusen är lätta att sätta upp och sägs ge något varmare miljö än glasväxthus. Kanske beror temperaturskillnaden på att tunnelväxthusen ofta byggs större och att den stora volymen håller temperaturen på ett bättre sätt än i ett litet växthus av glas. Tunnlarna är generellt något fuktigare än glasväxthusen, vilket kräver extra passning med vädring och vattning främst under hösten och början av vintern, men är till stor nytta under våren då många sådder trängs i både bäddar och krukor. En annan fördel under vår och sommar är att växthusplasten dämpar solljuset, som inte når växterna med samma styrka som i ett glashus. Plantor behöver knappt avhärdas och det är lätt att odla även ömtåligare växter utan att de bränns av solen.

Till skillnad från glasväxthus anses tunnelväxthus vara en mobil konstruktion. Därför behövs det i vissa kommuner inte bygglov ens för att sätta upp en större tunnel. Men ring för säkerhets skull till din kommun och fråga, så det inte blir problem senare.

3. Odlingslådor

I pallkragar eller hemmasnickrade odlingslådor blir det snäppet varmare än på friland. En ram som kapslar in jorden skyddar plantor och sådder när vinden är hård och kall – det gör stor skillnad.
Jag använder en hel del flyttbara lådor och har bland annat en uppsättning pallkragar som byter plats ständigt och jämt. Där fyller jag upp trädgårdsskräp och toppar med jord innan jag sår och planterar för tidiga och sena skördar.

Andra lådor står permanent i soliga lägen där det tinar snabbt. De har olika slags lock och jag proppar dem fulla med sådder och plantor under hela året. 

Det syns inte utifrån, men under snön i Sara Bäckmos trädgård växer massor av goda grönsaker året om.

Sara Bäckmo är journalist, författare och trädgårdsbloggare, och just nu aktuell med boken Vinterodling (Roos & Tegnér).

Vad är det som lockar dig med att odla på vintern?
– Det känns urhäftigt att kunna plocka vår mat i trädgården året om. Alla årstider har sin tjusning med olika grönsaker som trivs. Det är en utmaning att försöka driva fram så mycket som möjligt, och förvånande nog kan en trädgård leverera en himla massa mat också när det är kallt. Men sedan är det ju också mitt största nöje att odla. Det är helt enkelt kul!

Hur är det möjligt att odla på vintern, vad är hemligheten?

– Hemligheten är förstås att satsa på grönsaker som tål kyla. Det funkar till exempel inte med tomater och bönor. Men spenat, olika kålsorter, vintersallat, rädisor och annat växer fint när det blir kyligt på hösten. Vinterodlingen bygger dels på att odla fram stora grönsaker som kan övervintra i jorden, exempelvis rotsaker, och dels bladgrönsaker och annat som kan odlas på sommaren för att stå skördeklara senare under hösten. Att odla när det är kallt är inget nytt, men vi har glömt bort hur man gör och behöver lära oss igen.

Det kan ju för den oinvigda låta som ett ganska krångligt projekt. Hur mycket tid måste man lägga på sin vinterodling?

– Väldigt lite, jämfört med sommarodlingen. Det allra mesta av vinterodlingen görs på sommaren och hösten, när det är varmare och kanske lite skönare att vara ute. De flesta röjer ju i trädgårdarna då och fixar till, och då är det inte så mycket mer jobb att peta ner några fröer eller plantor i jorden. Under vintern kan man så nytt, i kall och kanske till och med frusen jord, men det går också snabbt. Både en vanlig utomhusodling och växthus kan användas. Växthusen kräver lite skötsel på senvintern med att vädra ut fuktig luft och vattna. Men helt ärligt är det största jobbet att skörda.

Vilka är dina tips för nybörjaren som kanske vill testa att odla i mindre skala?

– Du kan i första hand låta vissa grönsaker stå kvar i marken, det är faktiskt vårt bästa skafferi. Palsternackor, jordärtskockor, svartrot och vintermorot är exempel på rotsaker som kan övervintra utan problem. Eller ja, moroten behöver täckas med halm eller löv, men brukar klara vintern fint hos mig i växtzon 3. Bland bladgrönsakerna kan du låta grönkål, spenat och mangold stå kvar – de ger skörd mycket sent på året, särskilt om du valt extra köldtåliga sorter. Den som vill avancera lite kan göra nya sådder av till exempel asiatisk kål, sallat, spenat, vintersallat och vinterportulak under sensommaren. Dessa växer snabbt på hösten och ger blad som kan skördas från land och krukor både på friland och växthus. Det är så fiffigt!

Om du fick välja fem favoritgrönsaker att odla, vilka skulle det vara?

– Våra främsta grönsaker att skörda på vintern är morot, purjolök, vintersallat, jordärtskockor och grönkål!

ANNONS EXTERN LÄNK

Mid season sale hos Åhléns – just nu upp till 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Härligt hemma

/

Odla – Tips för din odling

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

Odla

Växthus

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Guide: Så odlar du året runt

Odla och bli självförsörjande

Odla enkelt i pallkrage

Odla, ät och laga ute i trädgården

Odla i trädgården och bli självförsörjande

Åk på utlandssemeter hemma i din trädgård

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Karl Fredrik: Så höstfixar du i trädgården

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

Årets perenn – Purpurmejram – en doftande fjärilsmagnet

Så lyckas du med krukväxterna - Bosse Rappnes bästa tips

Syren och påsklilja invasiva arter

Rädda växterna – nu slår frostnätterna till

Bosse Rappne – så lyckas du med vårlökar i kruka

Bosse Rappne: Här är de bästa höstblommorna

Bosse Rappne: Krokus – det blir man alltid glad av

Sätt färg på höstrabatten med perenner

Bosse Rappne tipsar: Så tar du hand om din amaryllis

Så fixar du finaste höstkrukan

Växtbelysning – Bosse Rappnes bästa tips

Äntligen – nu kommer kantarellerna

Så räddar du din gräsmatta efter torkan

Dags att planera för vårrabatten

Trendspaning i trädgården

Rappne tipsar: Så gör du en enkel julgrupp