Maxa din balkong med blommor, växter och utemöbler

Publicerad 2020-06-06

Vill du odla till köket, njuta av färgstarka blommor eller sitta skönt i en härlig korgstol? Eller vill du kanske ha allt på en gång?
Härligt hemma tog hjälp av en inredare, en hortonom och en hardcore tomatentusiast och fick de bästa tipsen för din drömbalkong.

Hortonomen Johan Orre: ”Jord är en färskvara”

  • Hur ska jag börja?

– Tänk precis som inomhus: golv, väggar, tak. Du vill kan ­ ske ha insynsskydd, något mot marken, lite uppåt taket, lite färg. Om du vill ha snyggt hela året så måste du tänka ganska stora krukor. Ju större kruka desto mindre störs växten av fluktuationer i temperatur. Om det är något som rötter och lökar inte gillar så är det när det är plus två ena dagen och minus fem andra.

  • Hur får jag balkongen att bli inbjudande året om?

– Ett träd i en kruka ger både höjd och insynsskydd tidigt. Runtom kan du plan ­ tera smultron eller blommor. Tänk gärna säsong, det är något som folk generellt är lite dåliga på. Just nu har vi en oerhörd längtan efter färg och form som lyser upp. Violer, penséer, lökväxter. Erysimum är en blomma som man pratar mer och mer om och som finns i flera fina färger. Fördelen med vårväxterna är att de kla ­ rar ordentlig frost och till och med gillar kyla. Var bara lite försiktig första veckan när du köpt dem och skydda dem vid minusgrader. I maj–juni är det dags för sommar ­ blommorna. Har du ett skuggigt läge kan du välja växter som begonia, flitiga lisa, snöflinga. Har du däremot riktigt stekigt så blir de helt uppbrända, då ska du ha till exempel pelargon, hängpetunia eller ver ­ bena. Bra jord som är anpassad för kru ­ ka är viktigt. Blommorna växer fort och behöver vatten och näring.

  • Och till höst och vinter?

– Sensommar/höst inträder för många när man kommer tillbaka från semestern och allt ser lite malätet ut. Andra hälften av augusti börjar säsongen för höstväxter som krysantemum, buskveronika, silverek, silvergirlang och ljung. Gemensamt för dem är att de klarar frost och utveck ­ las bra under svalare förhållanden. Knoppblommande ljung håller sig snygg fram till jul. Under vintern kan man ha en mängd små barrväxter. Om man vill att de ska överleva krävs en stor kru ­ ka, men om det räcker med växter som är snygga för stunden så håller de sig fina till vårsäsongen i rätt små krukor. Då brukar folk tro att ”oj, de dog på vårkanten”. Men de har frusit ihjäl tidigare, det är bara att det inte syns förrän våren kommer.

Sätter du nya växter ska du alltid byta jord
  • Behöver jag byta jorden varje år?

– Ja, jord är en färskvara och är något helt annat nästa säsong. Så sätter du nya växter ska du alltid byta jorden. Men ditt lilla träd ska du förstås låta stå, skrapa då bara bort översta lagret och lägg på fräsch jord.

  • Hur får jag till en fin blandning av höjd, struktur och färg?

– Om du har en mindre balkong och bara plats för en enstaka låda, kan du jobba med nivåer i den, ha något som sticker upp, något som fyller ut och något som hänger. Har du ett större utrymme tycker jag att det blir snyggast att ha samma växt i den enskilda krukan och sedan möblera med dina olika krukor. Det blir bara räksallad att ha femton sorter i en. Redan när du är på inköpsrond så kan du sätta ihop plantorna och se om färgerna funkar, är du osäker så prata med trädgårdsmästaren.

  • Hur får man fylliga och friska klängväxter?

– Fleråriga klängväxter är ganska futtiga första året, om du ändå vill ha det bör du satsa på en rejält stor kruka, gärna med frigolit som isolerar. Ett hett tips är annars att välja ettåriga slingerväxter som du kan fröså, som svartöga, luktärtor, blomman för dagen och alla bönväxter. Då får du frodighet redan samma sommar.

  • Vilka blomstertrender gäller just nu?

– Gränserna mellan trädgård, altan och balkong börjar suddas ut. Numera planterar vi gärna träd också på balkongen och där är japansk lönn en favorit. Nu under coronatider när vi inte längre kan ta oss till Medelhavet kan vi ändå skapa en medelhavsoas med växter därifrån. Oliv- och citronträd är mer tåliga än man kan tro. Även om de älskar sol, så klarar de en svensk sommar bra och de klarar också att övervintra utomhus om vintern är mild. Också någon frostnatt går bra men ihållande kyla överlever de inte. Rosor är också något som börjar bli hett och som vi ser mer av. Färgmässigt är det starka färger som gäller till exempel orange och rött. Något som verkligen är fint på balkongen är palettblad som vi är vana att se inomhus, men med sina färgstarka blad är riktigt vackra utomhus. Dahlior som varit så ute är också på väg att bli superhett. 

3 x Johans favoriter

  • Rosenskära cosmos. Du kan så eller köpa färdiga plantor, funkar som snittblomma och attraherar fjärilar.
  • Petunia. Den har fått en renässans, med nya färger. Förr var de väldigt väderkänsliga men de nya sorterna är hyggligt regntåliga.
  • Pelargoner. En favorit är Mrs Parker, en gammaldags sort med vitbrokiga blad och rosa blommor.
Petunian har gjort comeback.

Följ ämnen i artikeln