3 budgettips som får din hemmaodling att imponera

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2018-02-13

Att odla örter, sallad och chili hemma har gått från het trend till vardagsmat.

Marknaden kryllar av avancerade lösningar för hemmaodling, men faktum är att vanliga vardagsföremål kan göra jobbet precis lika bra.

Här är tre tips för dig som vill haka på trenden.

Vertikalt, diagonalt eller vågrätt – oavsett riktning blir odling inomhus allt vanligare. Innan du investerar i ett avancerat hydroponiskt system kan det vara värt att kolla om du redan har vad som krävs hemma.

De här tre enkla tipsen kan boosta din hemmaodling för lite – eller inga – pengar.

Ta vara på golvvärmen

Ett sätt att ge dina kryddor en extra skjuts i början är att värma upp även jorden, underifrån. För detta finns särskilda värmeplattor som läggs under trågen, men det är inte säkert att du behöver kasta bort dina pengar på en sådan.

Fler än dina kalla fötter och husdjur uppskattar golvvärmen.

Är ditt hem välsignat med golvvärme fungerar den precis lika bra. Det gör ingenting om fönster saknas i utrymmet, eftersom fröna inte kräver solljus förrän de börjar gro ovan jord. Basilika älskar värme underifrån, medan sallad inte klarar temperaturer över 20 grader, så håll koll på vilka fröer som passar att ställa på badrumsgolvet.

Släng ut fisken

Växthus och värmelampor finns i alla möjliga utföranden och prisklasser på marknaden, som på senare år närmast exploderat. Till och med Ikea har ett relativt brett utbud av hemodlingsprodukter.

Växthus eller akvarium?

En sak du kanske inte har tänkt på är att ett helt vanligt gammalt akvarium inte är något annat än ett växthus med inbyggd belysning!

Har du inget ståendes i förrådet finns det gott om folk som vill bli av med sina för en spottstyver på Blocket.

Odla i vad som helst

Köper du ett av de populära odlingskitten får du ofta med tråg där fröna kan börja gro. De bryr sig emellertid inte om hur kärlen ser ut, utan nöjer sig med i princip vad som helst.

Toarullar duger gott.

Här kan du låta kreativiteten flöda och återbruka alltifrån äggkartonger och mjölkpaket till glasslådor och creme fraiche-burkar.

sallad