Rabarber – lättodlat, lyxigt och läckert

Publisert:
Snart är det rabarbertider.

Rabarberpaj, rabarbersaft, rabarberchutney och rabarberkompott. Att skörda sin egen rabarber ger möjligheter till en mängd kulinariska upplevelser. Men prova att odla engelsk glasrabarber, det är en riktig smakupplevelse.

Många är vi som i barndomen använde de gigantiska rabarberbladen som paraply eller knaprade på de syrliga stjälkarna så det drog i käkbenen. Och kanske har du lyckan att ha tillgång till alldeles egen rabarber.

Nu börjar de första knubbiga rabarberknopparna svälla. Men visste du att om du vill ha riktigt mjäll rabarber, så kallad glasrabarber, så ska du ställa en svart hink, eller rikigt stor kruka över knopparna. Då bildas mindre oxalsyra och rabarbern blir mild och fin. Bladen blir gula eftersom klorofyllen inte utvecklas men stjälkarna blir rosa och fina. Efter första skörden låter du den växa som vanligt utan hink.

I England är glasrabarber en delikatess. I Yorkshire odlas rabarbern i mörka skjul och skördas i skenet av stearinljus för att inte störa processen med ljus.

I England är det vanligt med så här fina krukor över rabarbern men en svart plasthink fungerar också bra. Då utvecklas inte klorofyllet och mängden oxalsyra blir liten.

Rabarberplantor kan bli gamla och behöver föryngras genom delning och omplantering ungefär vart sjunde år för att skörden ska bli god. Bästa tiden är på våren eller hösten när roten är i vila. Är det svårt att gräva runt plantan kan en ordentlig genomvattning underlätta. Skölj bort jorden från rötterna så är det lättare att se var den går att dela. Varje del måste ha minst en rot och en knopp. Dela med en vass spade eller en kniv. Häll ordentligt med kompost i planteringsgropen innan du sätter ner plantan. Knopparna ska vara i nivå med marken annars kan de bli blöta och ruttna.

Rabarber och jordgubbar passar som hand i handske. Prova att göra saft eller jordgubbs-rabarberpaj, två riktiga sommarfavoriter.

3 x goda rabarbersorter

Vinrabarber kallas också jordgubbsrabarber, smultronrabarber eller hallonrabarber. Det här är en gammal sort som kan vara lite svår att få tag i men hör med din närmaste handelsträdgård som kan ta hem den, de kallas ofta Svendborg vinrabarber. Rabarbern har tunna, mjälla och väldigt mörkt rödfärgade stjälkar. Tidig sort med medelhög oxalsyra. Mycket god smak som passar perfekt till paj.

Rosenhagen har vackra röda stjälkar och låg oxalsyra. Passar utmärkt som matrabarber med sin tydliga smak. Hög avkastning och en bra sort för mellansäsongen. Gödsla regelbundet för lång skörd.

Spangsbjerg har lite klena stjälkar och en medelhög oxalsyra. En sen sort med mycket god smak. Stjälkarna är något under medellängd och tjocklek men ger riklig skörd.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.