Så håller dina kläder längre

Klädproduktionen är en riktig miljöbov! Vi slänger åtta kilo kläder per person och år

Publicerad 2018-01-31

Låt dina älsklingsplagg leva år efter år. Vädra, förstärk, laga dina kläder, så att de håller längre.
– Slit och släng fungerar bara inte längre, säger stilexperten Lisa Rogalin.

Lisa Rogalin menar att vi behöver shoppa och våra kläder på ett nytt sätt.

”Den var min mormors.”

Kanske har du också en kappa, en yllekjol eller något annat plagg hemma, som du fått ärva av en förälder eller till och med fareller morförälder? Visst är det speciellt, att bära något från en tidigare generation?

Men kommer det att finnas något kvar efter oss? Det är svårt att se barnbarnen i framtiden stolt klä sig i ett par stretchjeans eller en fabriksstickad tröja från en stor kedja.

– Det har varit köp, slit och släng länge nu. Det fungerar inte längre. Vi har ett ansvar för hållbarhet, framförallt för miljöns skull, säger Lisa Rogalin, grundare av Rosenrummet på NK som bland annat erbjuder personal shopping.

Ibland är det uppenbart att ekvationen inte går ihop. Vi vet att vi måste agera nu för att minska effekterna av klimatförändringarna och få en bra värld att leva i även i framtiden.

Samtidigt växlar modetrenderna snabbare än någonsin och klädkedjorna gör reklam för nya plagg varje vecka. Och svensken köper 13 kilo kläder per år och slänger åtta kilo i soporna.

Lisa Rogalin säger att vi behöver ett i grunden nytt sätt att shoppa och vårda våra kläder på.

– Det här är kunskap som funnits hos tidigare generationer men som tappats bort på vägen. Det handlar om att tänka långsiktigt. Ta hand om kläderna man har och tänka efter när man ska köpa nya: ”Kommer jag använda detta flera gånger? Vad har jag som passar till?”, säger hon.

De stora kedjorna har börjat arbeta för att förbättra hållbarheten

För det är i produktionen av nya kläder som den mesta miljöpåverkan sker. Det går åt 2 700 liter vatten för att tillverka en enda t-shirt.

Hur ska man då tänka i affären? Ofta håller dyrare kläder en högre kvalitet och kan därför hålla längre. Kanske är det värt att köpa en dyr tröja i stället för fyra billiga?

– Fast ett dyrare plagg är förstås inte nödvändigtvis tåligare, snarare tvärtom på kort sikt. Därför krävs att man lär sig att vårda kläderna. Skräddare och skomakare är också jätteviktiga yrken, som borde komma tillbaka mer, säger Lisa Rogalin. Allt ansvar ligger förstås inte på konsumenten. Även klädföretagen pressas att ta ansvar och många har redan börjat.

– De senaste åren har de alla de stora kedjorna börjat arbeta för att förbättra hållbarheten. Man siktar mot en cirkulär ekonomi, säger Lisa Rogalin. Gamla kläder ska samlas in, återvinnas och bli nya. Man forskar även på alternativa material, som inte kräver lika mycket naturresurser och kemikalier att producera. De första Svanen-märkta plaggen finns numera i butik, bland annat jeans från Velour och Cubus. Filippa K och Houdini erbjuder uthyrning av sina plagg.

– De varumärkena ska vara stolta. De tänker långsiktigt. Läs Lisa Rogalins smarta tips och börja ta hand om dina kläder rätt – redan i dag!

Följ ämnen i artikeln