Planera din trädgård – 7 smarta tips

Av: 

Tina Vernon

Planera din trädgård så den passar dina behov.
Planera din trädgård så den passar dina behov.

Odla – Tips för din odling

Grönskande oas eller lättskött uteplats? Oavsett hur du vill nyttja din trädgård krävs en del planering. Här är sju saker du bör tänka på!

Hitta ditt syfte

Det första du bör ha klart för dig är vad din trädgård ska användas till. Ska den fyllas av odlingar och prunkande blomsterrabatter eller snarare vara en plats där du bara kopplar av med familj och vänner? Behövs stora ytor där barn kan leka eller kanske en väl tilltagen och vindskyddad uteplats för grillning och fikastunder? Allt det här är faktorer som påverkar hur du bör planera trädgården. När du har kommit fram till trädgårdens syfte kan du börja planera vilka element som behöver finnas på tomten.

Med några få, torktåliga växter blir trädgården lättskött.

Tänk på tiden

En annan aspekt att ta med i beräkningen är hur mycket tid du är beredd att lägga på skötsel av trädgården. Gräsklippning, ogräsrensning och plantering är några av de moment som måste utföras mer eller mindre regelbundet. För dig som ofta är borta under stora delar av sommaren då trädgårdsarbetet är som störst, eller helt enkelt bara inte är så intresserad av att påta i jorden, kan en så lättskött trädgård som möjligt vara en god idé. Du kan till exempel lägga stenplattor eller singel över delar av tomten för mindre tid med gräsklipparen, eller välja växter som till stor del sköter sig själva och inte kräver så mycket tillsyn under året. Ser du däremot trädgården som en hobby och en plats där du vill spendera mycket tid bör du se till att den utformas på ett sätt som underlättar det arbete som ska utföras. Till exempel att det finns tillgång till vatten i anknytning till dina odlingar och att du enkelt kan ta dig fram med skottkärra och lövkorgar.

Utgå från husets stil när du planerar hur trädgården ska se ut.

Skaffa stil

Ofta får trädgården ett bättre helhetsintryck om du försöker hålla dig till en viss stil eller följer en röd tråd. Du kan antingen utgå från husets stil och låta trädgården bli en förlängning av bostaden, eller bara välja en stil som du tycker om. Stramt, lummigt, lantligt eller vältrimmat – det här är din oas och du väljer vilken känsla den ska förmedla!

Snegla på grannen när du väljer växter till din trädgård så ser du vad som trivs.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vill du också ha en lättskött trädgård? Köp rätt växter och allt annat du behöver för en enkel och snygg trädgård hos Granngården - alltid till bra pris.

Granngården

Snegla på grannarna

Är du osäker på vilka växter du ska välja till din trädgård? Utöver det estetiska valet trivs olika växtsorter under olika förhållanden. Kolla på din tomt och fundera över dess förutsättningar. Vad är det för jord? Är det bergigt och kuperat eller slätt och mullrikt? Vilket väderstreck vetter den åt och är det vindskyddat eller blåsigt? Ett tips är att kolla vad som växer bra hos dina grannar. Ofta är odlingsförhållanden ungefär samma inom det närmaste området, så om dina favoritblommor frodas i grannträdgården kommer de säkert att kunna trivas även hos dig!

En skyddad gård kan ge plats för mer ömtåliga växter.

Utgå från omgivningarna

Omgivningarna är inte obetydliga när du planerar din tomt. Ofta vill vi antingen plocka upp den naturliga omkringliggande miljön och floran i våra trädgårdar, eller stänga ute ljud och nyfikna blickar. Om din tomt omges av vackra vyer kan du vilja öppna upp mot dessa och se till att du kan ta del av utsikten från de platser där du kommer att befinna dig mest. Har du däremot mycket insyn från grannar eller gatan kan buskar och träd användas som insynsskydd för att skapa avskildhet.

Anlita en trädgårdsexpert om du känner att projektet är för svårt eller för stort.

Ta hjälp

Känns hela projektet med att planera och anlägga en trädgård lite väl stort? Det finns massor av duktiga trädgårdsdesigners att ta hjälp av! När du anlitar en trädgårdsdesigner eller landskapsarkitekt kan du ofta välja om du bara vill ha en konsultation eller få hjälp med hela genomförandet, från skisser till inköp och plantering.

Tänk på att det är trevligt om det alltid är något som blommar i trädgården från vår till höst.

Förläng ditt trädgårdshäng

Blanda gröna växter med blommor, och välj med fördel blommor som blommar under olika perioder. Till våren är det till exempel härligt att välkomna solen och värmen med klassiska lökväxter som påsklilja, krokus och tulpaner, och för att förlänga säsongen på hösten kan du välja sent blommande sorter som sommaraster, höstanemon och kärleksört. Tänk också på att trädgården gärna ska se trevlig ut även på vintern. Trots att du inte vistas mycket i den under de kallaste månaderna kommer du hela tiden att se den inifrån. Prydnadsgräs, vintergröna buskar och utomhusbelysning gör vintertomten vacker!

Publisert:

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Trädgårdsmästarens bästa tips för grönsakslandet

Så får du rhododendron och azalea att blomma

Bosse Rappne: Så fixar du en snygg berså av avenbok

Hydroponisk odling – snabbodlat och enkelt

Här är årets pelargon 2018

Odla enkelt i pallkrage

Så planterar du din magnolia

Växter för alla – hitta din ambitionsnivå

Trendspaning i trädgården

Sätt färg på höstrabatten med perenner

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

10 smarta prylar för att odla på balkongen

”Vi ritade växthuset själva”

Odla i pallkrage – så gör du

Plantera träd i kruka för balkong och terrass

Så lyckas du med din klematis

Trädgårdskalender juni – det här kan du göra just nu

Här blommar drömträdgården

Så sommarblommor – 10 vackra frönyheter

Trädgårdskalendern juli: Det här kan du göra just nu

Så odlar du giftfritt i din trädgård

Odla, ät och laga ute i trädgården

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

7 lättodlade och vackra rosor

Bosse Rappne: Här är mina 12 favoriter bland trädgårdsredskapen