Åk på utlandssemester hemma i din trädgård

Trädgårdsmästaren tipsar: Så inreder du dina odlingar

Uppdaterad 2020-05-09 | Publicerad 2020-04-25

OAS PÅ HEMMAPLAN. Med några enkla knep kan du få din trädgård eller balkong att kännas som en tillflyktsort, tipsar trädgårdsmästaren Linda Schilén.

Grekland på balkongen, Orienten i trädgården. I år ska du skippa utlandsresan och skapa ditt eget paradis hemma.

”Det är både enkelt och klimatsmart att fixa en egen oas att vila upp sig i”, säger trädgårdsmästaren Linda Schilén.

Årets inredningstrend i trädgården är kanske mer aktuell än någonsin. När affärer och handelsträdgårdar fylls av vårens och sommarens nyheter, är det naturmaterial och närproducerat som gäller.

– Det är klart att världsläget påverkar oss och gör att man tänker till lite extra. Vi blir mer och mer medvetna om vilket ansvar vi själva har – och hur vi kan odla hemmavid och skapa miljöer som bygger upp känslan av att vara utomlands, säger trädgårdsmästaren, konstnären och föreläsaren Linda Schilén, 45, aktuell med boken ”Konsten att skapa trädgårdens rum”.

Hon ser att vi under 2020 fortsätter inreda våra trädgårdar i olika rum med möbler i naturmaterial. I växtväg föredrar vi under våren och försommaren de pastelliga färgerna för att när det blir varmare frossa i färg och form.

– Det asiatiska fortsätter vara en trend. När vi inte kan ta oss till Bali, så flyttar vi Bali till Sverige och inreder med exotiska växter, dammar och altaner. Man ska få känslan av att vara utomlands när man kliver ut på balkongen eller i trädgården.

Hos växthuskedjan Blomsterlandet ser man en fortsatt sydeuropeisk trend när det gäller krukor och växter.

Odla bär på balkongen

– Det ska gärna vara stora krukor som är av lätta material för att man ska kunna flytta runt dem lätt. Även flätade korgar och frigolitkrukor är populära, säger Robert Stenbom, trädgårdsmästare på Blomsterlandet i Partille utanför Göteborg.

Han pratar om trenden att satsa på allt; en trädgård ska ha en häftig utländsk vrå, en rabatt för bin, humlor och insekter – och så en plätt där man odlar ätbart.

– På balkongen kan man enkelt odla till exempel uppstammade vin- eller krusbär och ha lågväxande ätbara grönsaker undertill. Tillsammans med massor av sommarblommor och kanske en palm, kan balkongen bli härligt färggrann.

Skaffa växthus

Men man behöver inte satsa pengarna på exotiska blommor och växter från Medelhavet. Linda Schilén tycker att det går precis lika bra med inhemska varianter.

– Det är klart att oliv- och citronträd inte trivs i vårt klimat. Vi kan till exempel välja silverpäron eller alpvide i stället. Att välja växter som tagits fram av svenska odlare är både bra för miljön och för svensk ekonomi. Om man ändå vill ha en exotisk touch på sin uteplats eller trädgård finns det en lösning:

– Skaffa ett växthus. Där kan man få den värmen och det klimatet där importväxterna trivs.

Så får du snabbare resultat när du odlar

BALKONGEN

 • Sommarblommor av alla slag.
 • Perenner från höga växtzoner, till exempel hängkaragan eller alpvide. Uppstammade vin- eller krusbär.
 • Väderkvarnpalm eller kanariepalm.
 • Dvärgsyrén – på stam eller som buske.
 • Satsa på bra jord. Det är basen för allt.

RABATTEN

 • Välj några sorter med mycket av varje.
 • Plantera i grupper med 3–5.
 • Djupgräv hela bädden innan du planterar. Jordförbättra.
 • Snabbväxande sorter är kärleksört, nepeta, nävor,daggkåpa, ulleternell och olika sorters gräs.
 • Använd höstsilverax och stäppsalvia som ”utropstecken”.
 • Blanda in lite sommarblommor.

Så får du till den rätta stämningen i trädgården

 • Fynda inredning på loppis. Ett gammalt badkar eller balja blir ett privat spa i ett trägårdshörn. Blommorna till middagsbordet eller brudbuketten odlar du själv. Dubbel glädje på många sätt.
 • Älskade pallkragar. Snygga och praktiska – och bildar själva små rum.
 • Prova även att göra en spaljé med växter. Rött och orange är inne i år.
 • Odla ätbart tillsammans med blommande skönheter – både vackert och gott!

Ämnen i artikeln