Bosse Rappne: Här är mina 12 favoriter bland trädgårdsredskapen

Publisert:

Maskrosjärn, häcksax, roskratta och trimmer. Det finns en oändlig mängd olika redskap för trädgården, men vad behöver du egentligen? Trädgårdsmästare Bosse Rappne på Ulriksdals slottsträdgård guidar genom djungeln av redskap.

Att försöka lista ut vilka redskap som behövs för trädgårdsarbetet kan vara en utmaning. I trädgårdsbutikerna finns mängder av olika sekatörer, spadar, räfsor och luckrare och det är inte helt enkelt att veta vad man ska välja. Vi frågade trädgårdsmästare Bosse Rappne på Ulriksdal trädgård, vilka redskap han inte vill vara utan när han jobbar i trädgården. Här är hans 12 favoriter.

– En liten planteringsspade är bra att gräva mindre hål med när du ska plantera, säger Bosse Rappne. Ska du gräva större hål behöver du en ordentligt trädgårdsspade. En spade med rundad topp gör det lättare att gräva. Är det riktigt hårt är en grep perfekt, den är lätt att luckra upp jorden med så att den går att gräva i.

Grep, trädgårdsspade och skyffel.

En skyffel är en spade med rak kant. Den är bra att till exempel skyffla grus med. Köper du en för stor skyffel kan det bli för tungt att lyfta den, så lagom stor är bäst.

– Det är allt som behövs för att gräva i trädgården, säger Bosse Rappne.

Kratta, räfsa och stigbygelhacka.

När du ska släta till jorden i trädgårdslandet, till exempel innan sådd är det bra med en kratta.

– Det finns två varianter av trädgårdskratta, den ena har raka pinnar och den andra har böjda. Jag fördrar den med raka pinnar för då kan jag kratta lite i gräsmattan utan att krattan fastnar.

När det ska städas upp i trädgården är det bra med en räfsa som enkelt samlar ihop löv, kvistar och annat som ska bort.

– Den här är gjord för att räfsa runt och städa i rabatten men den är också perfekt att räfsa gräsmattan, den är mjuk, fjädrar och gör ingen skada.

– Jag gillar inte att krypa på alla fyra så där jättemycket så en stigbygelhacka är perfekt när man rensar. Man drar hackan mot sig, ogräs ska man ju ta när det är litet så det är bara att dra omkull det strax under jordytan så kan det ligga kvar och torka där. När det är litet är cellerna så örtartade och då blir det väldigt snabbt jord igen. Är det finlir är det bättre med en handrensare som rensar runt växterna med. Sitter något fast kan man hugga av det med den vassa sidan, säger Bosse Rappne.

Från vänster, grässax, häcksax, busksax, grensåg, sekatör och handrensare.

– Nu kommer vi in på det här med beskärning, säger Bosse Rappne. En vanlig häcksax, den får gärna ha någon form av utväxling så man inte behöver ta i så mycket.

En häcksax är effektiv att klippa med. Har den dämpning så är den inte så stum när man slår ihop den, annars kan man få ont i handlederna.

– Är grenarna grövre behövs en busksax, säger Bosse Rappne. Den här klarar en kvist på 4–5 centimeter. Den har också utväxling så man blir jättestark.

Räcker det inte med busksaxen tar man en grensåg. Gärna en som går att fälla ihop så är risken för att skada sig på den mindre. Den klarar grenar på upp till 10 centimeter i diameter.

– Ska man såga i ett träd ska det inte vara för långt skaft på den, man måste komma nära så man ser var man sågar och inte gör skada om sågen hoppar runt, säger Bosse Rappne.

– Här är det viktigaste verktyget av alla, den har jag alltid på mig, säger Bosse Rappne och drar upp sekatören ur bakfickan. För mig är det värre att slarva bort sekatören än mobiltelefonen. Det är den absoluta favoriten, den använder jag till det mesta.

Runt träd och buskar kan det vara svårt att komma åt med gräsklipparen, där passar det bra med en grässax.

– Den här är riktigt bra. Dte går lika fort att använda grässaxen som en elektrisk trimmer. Det är dessutom ingen risk att man skadar några stammar vilket är lätt hänt med trimmern, säger Bosse Rappne.

Bosse Rappnes 12 bästa trädgårdsredskap

  1. Planteringsspade
  2. Trädgårdsspade
  3. Skyffel
  4. Grep
  5. Kratta
  6. Räfsa
  7. Stigbygelhacka
  8. Häcksax
  9. Busksax
  10. Grensåg
  11. Sekatör
  12. Gåsax

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.