Därför firar vi halloween

Halloweenfirandet är äldre än all helgona firandet

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
En utkarvad pumpa med ljus hör Halloween till.
Foto: Colourbox
En utkarvad pumpa med ljus hör Halloween till.

Rätt som det är står ett gäng läskiga små figurer och ringer på dörren. Bus eller godis! Det är halloween igen.

Halloween 2019

Hur är det nu, när kan vi släppa iväg ungarna på ”bus eller godis”? Varje år är det samma sak. Kommer halloween att krocka med Alla helgons dag eller är det olika dagar? Och varför firar vi halloween egentligen? Är det inte bara amerikanskt kommersiellt trams? Frågorna är många, vi har svaren.

Här kan du läsa alla våra läskiga artiklar om halloween:

Foto: Colourbox
Bus eller godis, på Halloween klär barnen ut sig.

LÄS VIDARE

En av halloweenfirandets främsta traditioner är att barn klär ut sig i läskiga kostymer och knackar på hos grannar och säger ”bus eller godis”. Tanken är att om barnen inte får något godis så gör de något bus i stället. Till exempel sprejar raklödder på dörrhandtaget. Så det är nog lugnast att ge dom lite godis ändå. Och glada blir de.

Halloween firas alltid den 31 oktober. Det är inte ursprungligen en amerikansk tradition som det är lätt att tro. Halloween har sitt ursprung på Irland och till viss del Skottland. Högtiden spreds till USA via irländska emigranter under 1840-talet.

Halloween kommer från uttrycket ”All hallows eve”, som betyder alla helgons afton. Halloween anses av vissa ha uppstått i samband med kelternas kontakt med vikingarna. När vikingarna kom till Storbritannien och Irland hade de med sig sina traditioner och sedvänjor så till exempel höstblot. Eftersom vikingarna kom att bli den härskande klassen under flera hundra år i vissa områden av de brittiska öarna är det mycket troligt att vikingarnas kultur påverkade kelterna så pass mycket att de anammade delar av den. Den keltiska högtiden Samhain har stora likheter med vikingarnas höstblot.

Foto: Colourbox
Halloween 2018

Samhain var en av kelternas fyra årshögtider och firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började, 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till halloween. Druiderna uppmanade människorna att på kvällen den 31 oktober släcka sina hushållseldar. Sedan tände Druiderna stora eldar där folk fick komma och hämta glödande kol till sina slocknade härdar. För att hitta vägen bar folk med sig ljusförsedda urholkade rovor med utskurna ansikten, så kallade ”Jack 0'Lanterns”. Enligt traditionen representerade lyktorna smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte heller kunde komma till helvetet. I stället fick han irra runt på jorden,och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit och de blev förebilden till våra urholkade pumpor.

När Irland och Skottland började kristnas under 400-talet förändrades många av de gamla keltiska traditionerna efter påbud av påven Gregorius. De kritna missionärerna valde att använda sig av de förkristna traditionerna i stället för att utplåna dem. Under 700-talet flyttade påven alla helgons dag från maj till 1 november, och 31 oktober blev då allhelgonaafton. Men man lyckades ändå inte ersätta firandet av Samhain.

998 införde kyrkan ”Alla själars dag” den 2 november, då skulle människorna minnas sina döda släktingar. Under kyrkans påverkan blandades till slut det folkliga halloweenfirandet med de kristna traditionerna och en blandning av kristet och folkligt följde med utvandrarna till USA under 1800-talet.

Så, från Skottland och Irland, via USA, kom högtiden att slå igenom i Sverige under 1990-talets andra hälft. Vissa menar att Harry Potter-böckerna starkt bidrog till att firandet tog fart här.

Om halloween infaller mitt i veckan flyttar vi ofta firandet till en närliggande helg. All helgonahelgen har firats ända sedan medeltiden i Sverige och numera infaller firandet den lördag som hamnar mellan den 31 oktober och 6 november. Vilket betyder att allhelgonaafton vissa år kan infalla samma fredag som halloween.

Undrar du varför andra högtider firas?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN